Délmagyar logó

2019. 04. 21. vasárnap - Konrád Még több cikk.

Gyökös: Elegem lett az egészből

Kajak-kenu - A magyar kajak-kenu-válogatott ma elutazik a németországi Európa-bajnokságra. A keretben négy szegedi, Janics Natasa, Vajda Attila, Horváth Gábor és Bozsik Gábor – a Démász- Szeged jóvoltából repülővel utazik a Tisza-parti csapat – található.
A válogatón elért 1000 méteres kajak egyes ezüstérmével Gyökös Lajosnak is ott lenne a helye, a 29 éves versenyző azonban nem került be a csapatba, kimaradt a négyesből. A magába roskadt világbajnokkal tegnap beszélgettünk.

– Gondolta volna?
– Álmomban sem! Ez olyan volt, mint Vlagymir Klicsko ütései Csagajev ellen a gelsenkircheni bokszmeccsen. Arcul csapott a döntés, az, hogy nem kerültem be még a válogatott keretbe sem.

– Mivel indokolták a döntést?
– Komoly szakmai érv nem hangzott el. Az elnökségből hárman szavaztak mellettem, a többiek ellenem. Úgy látom, hogy előre le volt játszva minden, nekem esélyem sem volt a négyesbe kerülni.

– Ott lenne a helye?
– Életem legjobb formájában versenyeztem ezer méteren. Nem a mezőnnyel csatáztam, hanem a világ egyik legjobb férfi kajakosával, Kucsera Gáborral. Persze őt nem tudtam legyőzni, de a többiekre rendesen rávertem.

Gyökös Lajos nem érti, miért nem került be az EB-keretbe. Fotó: Karnok Csaba
Gyökös Lajos nem érti, miért nem került be az EB-keretbe.
Fotó: Karnok Csaba

– Pénteken boldogan nyilatkozott lapunknak, régen láttuk ennyire felszabadultnak.
– Tavaly, miután nem sikerült kiharcolni az olimpiai részvételt, nagyon csalódott voltam. Sokáig nem szomorkodtam, miközben a többiek Pekingben versenyeztek, én már elkezdtem az idei évre való felkészülést. Mindent 2009-re tettem fel. Egyesben szerettem volna nagyot alkotni, kijutni a kanadai világbajnokságra. Ez nem jött össze, Kucsera jobb volt, de négyesben ott lenne a helyem, és most nem arról kellene beszélgetnünk, hogy miért nem vagyok csapattag, hanem mit várok a négyesemtől az Eb-n.

– Kammerer, Molnár, Boros, Bozsik. Ez a kvartett veszi fel a küzdelmet a brandenburgi Európa-bajnokságon. Melyik „lyukban" lenne a helye?
Névjegy

Gyökös Lajos 1980. június 4-én született Debrecenben. A Démász-Szeged Vízisport Egyesületbe 2004 őszén igazolt. 2006-ban K4 100 méteren világbajnok lett. 2000-ben az Európa-bajnokságon K4 500 méteren ezüstérmet szerzett. Világkupán több dobogós helyezést gyűjtött már be.

– Akár sztrókolhatnék is, de a kettes beülőbe úgy gondolom, hogy a hajóba férhetnék. A kapitány, Storcz Botond azt mondta, hogy vezérevezősként Kammerer Zoltánban jobban megbízik, mint bennem: „Kamera" mégis háromszoros olimpiai bajnok. Nekem az a meglátásom, hogy 2006 óta mindig megelőztem a Kammerer vezette négyeseket, tehát nem lehetek annyira rossz vezérevezős. De ez is kevésnek bizonyult.

– Beszélt a szövetségi kapitánnyal?
– Még a verseny alatt. Kicsit gyanús is volt, mert amikor a négyesről jött fel a szó, akkor mindig terelt, nem beszélt nyíltan az összeállításról, a csapatról.

– Kinek lehet benne a keze a hirtelen jött nagy változásban?
– Csak gyanúm van. Az viszont érdekes, hogy Sári Nándor három tanítványa is a hajóban ül. Úgy gondolom, a lobbi győzött, és nem az eredmény.

– Csinálja tovább?
– Nem biztos. Nagy csalódás ért, nem sok értelmét látom a versenyzésnek. Pedig nem vagyok olyan típus, aki könnyen feladja, de most elegem lett az igazságtalanságból.

– 29 éves, világbajnok, Európa-bajnoki ezüstérmes. Sikeres sportolóként ilyen könnyen feladja?
– Ilyen helyzetben nehéz további motivációt találni. Kíváncsi lennék, más miként élné meg ezt a helyzetet. Két órát sem aludtam a döntés után, végig azon rágódtam, miért tették ezt velem.

– Storcz Botonddal milyen a kapcsolata?
– Eddig úgy gondoltam, hogy jó.

– Egy éve Storcz helyett került be az olimpiai válogatóra készülő egyik négyesbe Vereczkei, Horváth és Kökény mellé.
– Nem hinném, hogy emiatt lenne benne tüske, legalábbis remélem, hogy ez már nem foglalkoztatja. A csapat döntése volt a váltás, az, hogy végül bekerültem a hajóba. Amint már mondtam, most inkább a lobbi nyert, és nem az elért eredmény, mint már oly sokszor ebben a sportágban.

A kapitány biztat

– Gyökös Lajos vezérevezősként tudja a leghatékonyabban segíteni a négyest, a legnagyobb sikerét is sztrókként érte el a 2006-os szegedi világbajnokságon.

A válogatón látottak alapján úgy ítéltem meg, hogy ebben a pozícióban Kammerer Zoltán jobb teljesítményre lehet képes, a tolóembereket illetően pedig szakmailag más az elképzelésem. Emlékeztetőül mondom, tavaly, amikor az egyesületek állíthatták össze a csapathajókat, Lajost a szegediek kihagyták a négyesből, és a Sík, Boros, Beé, Bozsik összetétel mellett döntöttek. Megértem Lajos csalódottságát, de a vb-indulása még nincs veszve, az Eb után kedden kijelölök egy négyest, amelybe bárki bekerülhet, és aki azt a kvartettet legyőzi a második válogatón, az állhat majd rajthoz a világbajnokságon – mondta Storcz Botond szövetségi kapitány.

Süli Róbert: Tőlem?

„Pont tőlem?" – kérdezte Gyökös Lajos Flóra lányomtól, aki autogramot kért a világbajnok kajakostól.

Ez a kis mondat sok mindent elárul a Démász-Szeged Vízisport Egyesület sportolójáról. Lajos mindig szerény maradt, nem egy „elszállt" sportoló. Fanatizmusa nem ismer határt. 2008-ban nem sikerült megvalósítania nagy álmát, kiharcolni a nyári olimpián való szereplést.

Miután kiderült, hogy nem lesz ott Pekingben, ő kerékpárra pattant, és elindult edzeni. Két nappal a válogatóverseny után már a Maty-éren lapátolt. Erre mondják: megszállott. Mindent a kajakozásra tett fel: hajtott, edzett; egy célért, hogy újból válogatott legyen. Miután vége lett a vizes tréningnek, a sportcsarnokban erősített, azért, hogy még erősebb, jobb legyen.

Lajos jó volt a válogatón, csak ezt néhányan nem látták. Flóra viszont igen, és arra a lapra, amelyre ráírta Gyökös a nevét, odabiggyesztette: világbajnok kajakos! Ezt, kérem, nem lehet elvenni tőle, ez nagy eredmény!

Olvasóink írták

 • 3. gyoki 2009. június 25. 10:14
  „Storc Botond közel három év kihagyás után vissza akart ülni az előző győztes csapatába, és ki akart jutni Pekingbe a négyessel. Gyökös lajost aki a VB- és az EB-n is jól szerepelt az un. öregekkel kilökték a csapatból.
  Storc azonbam nem tudta hozni a formáját, és igy az öregeknek veszélybe jutott a kijutása az olimpiára.
  Vissza hívták hát Lajost pár hónappal az olimpia előtt.
  A válogatón azonban kikaptak attól afiatalokból álló csapattól amellyel Lajos a visszahívása előtt edzett.
  A fiatalok jutottak ki az olimpiára a négyessel, no meg az öregek is, mert ők más számokban is indultak.
  A fiatalokhoz a keretből beültettek valakit, hogy legyen négyesünk is. A szereplésüket ismerjük.
  Igy lehet tönkre tenni a legendás négyesünket!
  Ki eza Storc Botond aki éveket kihagyott, és ezt a kedvéért megcsinálták?
  Ki ez a Storc Botond aki ezek után szövetségi kapitány lett, és most ezt is megcsinálta?
  Kire bízták rá a magyar kajksportot?”
 • 2. Szurkoló 2009. június 24. 10:58
  „Kedves Lajos, ha olvassa!

  Most biztos úgy érzi magát, hogy egyedül áll az óceán közepén egy sziklán, szürke az ég, ömlik az eső, a hatalmas, hideg hullámok nyaldossák a lábát, egyedül van és fázik. S akármerre néz, sehol egy hajó, sehol egy sziget, csak a vég nélküli háborgó víz...

  Teljesen jogos a felháborodása, és nehéz szavakat találnom arra, milyen igazságtalannak tartom ezt az eljárást. Úgy tudom, ráadásul klubtársával, Sík Mártonnal is inkorrektek voltak.
  Sajnos ezzel azonban nem segítek Önön, Önökön.

  Azzal viszont talán igen, hogy kérem: nézzenek szét még jobban arról a szikláról! Ha már se sziget, se hajó nincs, egy-egy mentőmellény azért talán akad!

  A társak, akikkel Storcz is össze akarja ugrasztani, biztos számítanak Önre. Önmagán kívül bennük bízzon, és azokban, akikre eddig is számíthatott!

  Ön egy kiváló sportember, nagyszerű kajakos: és nemcsak amiatt, mert elszánt, fanatikus és "megszállott", hanem azért is, mert a vesztettnek tűnő helyzetből is képes megújulni, felállni!

  Ehhez kívánok sok sikert, és szorítok, hogy a négyes válogatón sikerük legyen!
  Mutassák meg dühből, dacból...! Sikerülnie kell!

  Sportbaráti üdvözlettel,

  Szurkoló”
 • 1. xene@freemail.hu 2009. június 23. 16:38
  „Úgy látszik ez a Storcz bácsi szépen lassan Fábiánné nénivel együtt szétveri a kajak-kenu sportágunkat is. Gondolom a szegediekre eléggé harapnak, miután otthagyták Fábiánnét a tanítványai...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnokok a sárkányhajóban

Fadd-Dombori adott otthont a sárkányhajó országos bajnokságnak, amelyen a Szegedi Sárkányhajó SE… Tovább olvasom