Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Gyula bácsi elment

Nyolcvannégy éves korában meghalt a szegedi atlétika egyik kiemelkedő alakja, Temesvári Gyula vagy inkább, ahogyan szólítottuk, Gyula bácsi.
Elsődlegesen a cipészmesterség volt a szakmája.
Atlétaként következetesen edzett, és első osztályú minősítéseket szerzett. A 40-es évek második felében háromszor is tagja volt annak a szegedi maratoni gárdának, amely az élen végzett az országos bajnokságokon. Már csak kevesen emlékeznek rá, s amiről nagyon szívesen beszélt, hogy 1952-ben országos maratoni bajnokságot nyert a Szegedi Lokomotív színeiben.

A Szegedi Spartacus SC kezdeményezésére, a korábban nagy sikerrel megrendezett szegedi maratoni versenyeket felújítva, 1957. június 16-án első ízben rendezték meg a szegedi nemzetközi maratoni verseny. Temesvári Gyula, a legjobb szegedi maratonista, égő fáklyával futott egy tiszteletkört a SZEAC-stadionban. A Szegedi Spartacus színeiben még tíz éven keresztül futotta le a maratoni távot. A XXI. nemzetközi maratoni versenyen 1977-ben, ugyancsak abban a megtiszteltetésben részesült, hogy szegediként ismét meggyújthatta a maratoni lángot.

Már elmúlt negyvenéves, amikor 50 km-es gyaloglásban is első osztályon belüli eredményeket ért el. Tájékozódási futóként is minősítést szerzett.
Minden szegedi atlétának tudta a legjobb eredményét, századmásodpercre és centiméterre, s tisztában volt azzal is, hogy ki mit nyert és főleg mikor. Cipészmestersége révén Szegeden, először a Somogyi utcában, a cipőjavító műhelyben (itt különös kaktuszgyűjteményével is megörvendeztette a járókelőket), majd a Kemes utcai kis műhelyében különös érzékkel varázsolta újjá a megkopott versenyzőcipőket.

Élete utolsó 14 évében nem igazán örült az emlékeknek. Azt mondta: „Az nem számít, ki voltál, csak az, ami vagy". Személyében olyan sportember távozott közülünk, aki mint versenyző és edző hosszú évtizedeket töltött el az atlétika világában.

Sindely Pál

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hétvégi Csongrád megyei sportműsor

Tovább olvasom