Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Haller Ákos öt év után újra dobogóra szeretne állni a vb-n

A Démász-Szegedi VE evezőse, Haller Ákos azt vallja, igenis az élmezőnyben a helye a váci Pető Tiborral alkotott kétpárevezős egységnek. Azért maradtak együtt ismét, hogy kiharcolják az olimpiai kvótát, sőt öt év után újra vb-érmet szerezzenek, amire legutóbb 2002-ben Sevillában volt példa.
– Csalódást okoztak a szakmának és a szurkolóknak egyaránt az idei etoni vb-n kétpárban elért 13. helyükkel. Így összegezték önmagukban is? – kérdeztük a Démász-Szegedi VE kétszeres vb-elsőjétől, Haller Ákostól.
– Hát persze! Több okra is visszavezethető a gyenge produkció, a legfontosabb a társam, Pető Tibi túledzettsége. A két sikeresnek mondható Világkupa után hiába pihent, hiába csökkentett az edzésmunkán, már nem volt elég időnk csúcsformába lendülni. Technikailag sem voltunk az igaziak, és mindezek mellé még jött a sorsolás szerencsétlensége.

– Vezet visszaút az élmezőnybe, akár a vb-dobogóra is?

– Mi hisszük, hogy igen, ezért is maradtunk együtt, és vágtunk neki a felkészülésnek. Ha az egész évet értékeljük, akkor a két Vk-eredmény, a poznani negyedik és a müncheni második hely az abszolút élmezőnyt jelenti. Az a két másodperc, amivel lemaradtunk a döntő elejétől a vb-n, azt jelentette, hogy az A finálé helyett már csak a C-be kerültünk.

– A 2002-es sevillai vb-győzelem óta csak visszafelé csúszik a kétpár, legyen benne Bencsik Gábor vagy Pető Tibor, Haller Ákos társa. Még így is azt vallja, ott a helyük a világ élmezőnyében?

– Ezt tartom, ezt látom, ez a realitás. Nem éreztem azt, hogy a már oly sokszor említett 2006-os Világkupa-futamok életünk versenyei voltak, és mégis az A döntőben harcoltunk az érmekért, amelyből egyet begyűjtöttünk.

– Klubja, a Démász-Szeged hogyan értékelte szereplését?
– Az egyesület biztosított támogatásáról, jelezték, ugyan nem elégedettek, de a hosszú távú cél a Démász-Szegednél is a minél több pekingi érem. A másik két szakágban, a kajakban és a kenuban igen jó világbajnoki eredmények születtek 2006-ban, ám most már ott is, csakúgy, mint esetemben az olimpiai kvalifikációban kell gondolkodni. Ebben a tekintetben pedig még bőven a jelöltek közt vagyok.

– Változtattak a korábbiakhoz képest a nemrég elkezdett felkészülésükben?

– Annyi már biztos, hogy Ficsor László mellett újra közel került az egységhez a szegedi edző, Dani Zsolt, valamint Tibi váci trénere, Rapcsák Károly. Általuk is kontroll alatt lehetünk.

– Edző- és sífutótábor, Világkupák, vb. Minden úgy alakul, ahogy eddig?
– Amíg lehet és az időjárás engedi, vízen vagyunk. A téli alapozást megszakítja majd az ausztriai és a szlovéniai síelés, majd jön az ergométeres ob, és a háromból két Vk-futam. Szóval tényleg nincs nagy változtatás a programban. Reméljük, az eredményben lesz. A 2007-es müncheni vb első tizenegy helyezettje jut ki az olimpiára, azaz még a B döntő ötödikje is. De nem akarunk a határon mozogni, így cél az érem. Mint mindig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karsai László egyéni vb-elődöntős

A macedóniai Szkopjéban zajló egyéni teke világbajnokságon a Ferroép-Szeged játékosa, Karsai László… Tovább olvasom