Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Haller és Kónya csúcsformában

Csúcsot javítottak a magyar evezősök, hiszen annyi versenyző, közel kétezer nevezés, még soha nem indult el országos bajnokságon, mint az elmúlt három napban a Szeged melletti Maty-éren. De annyi pontot sem gyűjtött még szegedi klub, mint a Démász-Szegedi VSE tette a harmadik helyével.
Zsinórban ötödször védte meg a bajnoki címét a Démász Szeged nyolcasa. Fotó: Schmidt Andrea
– Már a számok bizonyítják a mostani országos bajnokságunk mértékét: huszonnégy egyesület, közel kétezer nevezés, 812 hajó. Ezzel pedig minden idők legnagyobb országos bajnokságunkat rendeztük meg – mondta Dávid Imre elnök, aki a sportági szakszövetséget tizenhatodik éve vezeti. Az időjárás is méltányolta ezt az óriási részvételt, hiszen mindhárom napon napsütéssel, enyhe hátszéllel segítette a legkisebbektől a legidősebbekig a versenyzőket.

Népes nézősereg

– Meglepő, hogy milyen nagy a nézők részéről is a verseny iránti érdeklődés. Ez jó jel az augusztusi kajak-kenu világbajnokságra – jelentette ki Szentgyörgyi Pál, Szeged alpolgármestere, aki ragaszkodott ahhoz, hogy a versenyek csúcsát, a felnőtt férfi nyolcasoknak adja át a díjat. – Utána érdeklődtem, a Szeged már négy éve nyeri ezt zsinórban, így biztosra akartam menni – árulta el. S ezután már azt kell, hogy mondjuk a Dani Zsolt edző által vezérelt egység immáron ötödször is a legjobbnak bizonyult.
Nagy volt az öröm a szegediek háza táján, s egymás után lökték egymást a vízbe.

Eredményes szereplés


– Ilyen eredményes szereplést még nem produkált szegedi evezős klub, pedig én már harminc éve tevékenykedem ebben a sportágban, mondta örömmel Sebesvári Mihály szakosztályelnök.
A szegediek erejét bizonyítja, hogy minden korosztályban mindhárom éremből sikerült begyűjteniük.

– Kiemelném a tanulóknál Matyasovszki Dániel, Balogh Máté kettőst, akik a kétpár evezősben az óriási mezőnyben sem találtak legyőzőre – kezdte a szegediek értékelését Dani Zsolt vezetőedző, majd így folytatta: – A serdülő leányoknál Tancsik Judit szereplése volt kiemelkedő, aki a klasszikus egypárban szerzett aranyérmet.

A régi motorosok is a vízre szálltak az ob-n
Serdülő remeklések


A szegediek szempontjából azonban a legnagyobb éremhalmozó a serdülő fiúknál induló Dumitreás István és Rodics Bence volt, a duó három számban indult, s ugyanennyiszer állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára, mint a négyes és a nyolcas tagja is. Az ifjúságiak közül pedig a Rodics Béla, Kiss Viktor páros szerzett aranyérmet, de ők a négyesekkel és a nyolcasokkal is a dobogóra állhattak.

– A felnőtt nőknél Kónya Aliz válogatotthoz méltóan szerepelt, s csak csapattársának, Verőci Lídiának sikerült őt legyőznie. Azonban a legnagyobb örömöt számomra az jelentette, hogy Bélai Ágnessel, aki egyben edzői feladatokat is ellát a klubban, hosszú idő után újból szegedi aranyérmet szállítottak. Még egy nevet kiemelnék, mégpedig Kitka Gergelyét, aki négy számban indult el és a kormányos ketteseknél a 2. helyen végzett Tari János társaként, de tagja volt a győztes nyolcasunknak is. Annak ellenére, hogy a könnyű súlyú négyesünknek nem sikerült előbbre lépnie, büszke vagyok dobogós helyükért. Ebből az egységből kiemelném a csapat rangidősének, dr. Csonka Csabának a nevét, aki a társaknak példát mutatva küzdött most is – jelentette ki Dani Zsolt.

Címvédés

– Jó volt az idő, megvédtem egyesben országos bajnoki címemet. Jó érzés volt a nagyszerű szegedi nyolcasban hajtani – foglalta össze az országos bajnoki szereplését Haller Ákos, a helyi klub kétszeres világbajnoka.

Rendkívüli szegedi fölényt hozott egyébként a kormányos kettesek versenye, hiszen a Labancz Attila, Dani Zsolt, Pozsár Bence összetételű győztes együttes mögött a Márton Gábor, Gelényi László, Jancsó Tamás egység végzett a második helyen. A mini korosztályban Dobó Franciska szerzett aranyérmet, míg a két ezüstszerző Füge Krisztián és Gulácsi Tamás volt.

Koszorúzott a szövetség

Az eredetileg Gr. Széchenyi István nevét viselő evezős és kajak-kenu pálya az idén ünnepli megnyitásának 25. évfordulóját. A Magyar Evezős Szövetség vezetősége rövid ünnepség keretében emlékezett meg azokról, akik a pálya létrejöttében kiemelkedő szerepet játszottak, köztük is elsősorban Dr. Simády Bélát kell megemlíteni. Dr. Simády Béla és Soós István – a szegedi evezés egyik legnagyobb alakja – emléktáblájánál, valamint a céltorony falán lévő Széchenyi-domborműnél a szövetség vezetői megemlékezésük jeléül koszorút helyeztek el.

Minden jó, ha a vége jó


Minden jó, ha a vége jó – tartja a közmondás, s ezt tegnap a szegediek is bizonyíthatták, bár több mint negyed órát kellett várni, hogy a verseny csúcsát jelentő nyolcasok elinduljanak, a szegediek örülhettek a legjobban: a Démász egység már a kétezer méteres pálya elején eldöntötte a küzdelmet.

Végül szólni kell arról a helyes kezdeményezésről, amelyet most először alkalmazott az evezős szövetség: a mastersek versenye is beleszámított a pontversenybe. Ez pedig arra ösztönzi a klubokat, hogy erősítsék az összetartozást, az egységet.

Remek volt a hangulat, régi evezőstársak találkoztak, beszélgettek egymással. Többen meg is jegyezték, hogy régen volt ilyen kiváló a hangulat az országos bajnokságon, mint az idein. Egy biztos, már sokan várják a 108. ob-t.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Póló: hétfőn kezdenek Szentesen

Még egy nap és vége a pihenőnek. A szentesi vízipólósok – a férfiak és a nők egyaránt –… Tovább olvasom