Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 20°C | 32°C Még több cikk.

Halmozta az ob-érmeket: a szegedi úszótehetség, Pádár Nikolett szép jövő előtt állhat

A Haász SZUE idén nagy lépést tett előre a magyar úszóegyesületek rangsorában: hazánk hetedik legjobb klubja lett 2018-ban. Sokan hozzájárultak a sikerhez, de volt egy kiemelkedő név a népes szegedi mezőnyben: Pádár Nikolett hét érmet, köztük két bajnoki címet szerzett.
A Haász SZUE nem akármilyen fejlődést mutatott be az elmúlt évben. A tavalyi versenyszezont 2000 bajnoki ponttal zárta a szegedi egyesület – ez már önmagában szép teljesítmény volt–, idén viszont ennek közel másfélszeresét sikerült elérni: 2907 ponttal az ország hetedik legjobb úszóklubja lett, amelynek elnöke, Nagy Attila szerint „nyerő hármas" kellett ehhez az eredményhez: az edzők, a gyerekek és a szülők közös munkája. A 250 sportolóval foglalkozó Haász SZUE piramisrendszerében tényleg sokan hozzátesznek a sikerhez, de idén akadt egy név, aki kiemelkedőt alkotott a Tisza-partiak népes mezőnyében.

Pádár Nikolett a kecskeméti gyermek ob-ről hat éremmel, köztük két bajnoki címmel tért haza, majd a serdülő ob-n is bronzéremhez segített egy szegedi váltót, és az ifjúsági bajnokságon is majdnem dobogós lett egy kvartettel. Ezenfelül még volt két döntős helyezése az idei országos bajnokságokon.
Van ok a mosolyra. Két bajnoki címe után Pádár Nikolett a budapesti világkupán is indulhat. Fotó: Török János
Van ok a mosolyra. Két bajnoki címe után Pádár Nikolett a budapesti világkupán is indulhat.
Fotó: Török János
Eddig Nagy Attila és Balla Péter foglalkozott vele, idén viszont 12 éves kora ellenére már felkerült a felnőttek és ifjúságiak csoportjába, ahol Gellért Gábor vezetőedző és Táczi Zsolt tartja a tréningjeit.

– Nagymamám úszó volt, láttam a rengeteg érmét és a cikkeket, amelyekben szerepelt, így 4 évesen már én is ki akartam próbálni a sportágat – kezdte a beszélgetést Pádár Nikolett. – Már elsőre nagyon tetszett az edzés, így maradtam az egyesületnél, majd 7 évesen versenyekre is kezdtem járni. Az első évemben csak aranyérmeket szereztem, így nem volt kérdés, hogy folytatni akarom – mesélte a szegedi tehetség.

Az országos bajnokságokon három éve kezdett szerepelni. Az első alkalommal három érmet nyert, és azóta is halmozza a medálokat, idén hétszer állt ob-dobogón.
Saját magát is meglepte ide i teljesítményével, feleennyi éremre számított. Fotó: Török János
Saját magát is meglepte idei teljesítményével, feleennyi éremre számított.
Fotó: Török János
– Az idei éremtermés nagyon meglepett, feleennyire számítottam. Örültem a nyári teljesítményemnek, de az őszt is nagyon vártam, hiszen jövő héten az összes gyors- és mellúszó távon, illetve 50 méter pillangón is indulhatok a budapesti rövidpályás világkupán. Biztosan nagy élmény lesz – árulta el lelkesen Pádár Nikolett, majd sorolta a példaképeit: klubon belül Fábián Fannira néz fel, a gyorsúszók között Kapás Boglárka a kedvence, a vegyesúszók közül pedig Hosszú Katinka, de a legnagyobb példaképe Késely Ajna. Utóbbi, Európa-bajnoki ezüstérmes sportoló egyébként jelenleg Hódmezővásárhelyen edzőtáborozik, holnapi számunkban pedig interjút olvashatnak vele.

Visszatérve Pádárra: eddigi trénerétől, Nagy Attilától kértünk jellemzést a tanítványról.

– Ha Nikolett továbbra is ilyen szorgalmasan és céltudatosan edz, akkor szép jövő állhat előtte. Igazi versenyzőtípus, ki tudja hozni magából a maximumot, remek állóképessége miatt pedig a többnapos versenyeket is bírja. Szinte minden úszásnemben és távon jól teljesít, de ennél is fontosabb, hogy a szülei maximálisan támogatják sportolását – emelte ki a klubelnök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Speciális verseny: a Kis-dunán rendezik az evezős ob-t

Csepelen 27 egyesület képviseletében 523 versenyző vesz részt az evezősök mától vasárnapig tartó országos bajnokságán, amelyen minden korosztályt figyelembe véve 61 számban hirdetnek győztest. Tovább olvasom