Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Harc a táblán - Túró Rudival és energiaitallal

Két férfi izzadságcseppek nélkül is egymásnak feszülhet úgy, hogy izgalmas és látványos legyen az ütközetük. Egy tábla, két szék és 32 bábu kell hozzá. A magyar férfi sakkbajnokság negyedik fordulóján jártunk a Novotel Hotelben.
A sakk a világ legbékésebb sportja – gondoljuk, amikor betoppanunk a Szegeden zajló magyar férfi sakkbajnokság helyszínére, a Novotel Hotel különtermébe. Az elegáns környezetben a könnyebb, nyárias öltözéket előnyben részesítő férfi sakkozóink kedélyesen csevegnek egymással, ásványvizet kortyolgatnak. Mire hármat üt az óra, a tízfős mezőnyből kilencen elfoglalják helyüket az asztaloknál, gondosan megigazítják a két sorban várakozó, fából készült hadseregüket – készülnek a csatára. Ahogy illik, kezet nyújtanak egymásnak, majd elkezdődik a játék. A táblánál nincs helye kapkodásnak, mindenki a bábukat szuggerálja, a stratégák még véletlenül sem keresik egymás tekintetét.

A 2007-ben első Berkes Ferenc ha akarna, sem tudna olvasni az ellenfele gondolataiból, ugyanis a makói Erdős Viktornak se híre, se hamva. Már-már aggódni kezdünk, hogy valami baj érte, amikor a rá váró nagymester megnyugtat bennünket: – Krónikus késő, legalább öt perccel mindig később érkezik, de nála ez természetes – mondja kedélyesen. Igaza lesz, néhány pillanat múlva már nyílik is az ajtó – Erdős Viktor esik be rajta, kezében egy Túró Rudival és egy energiaitallal. Kell a kalória a hosszúnak ígérkező ütközethez.

Kell az energia. Fotó: Frank Yvette
Kell az energia.
Fotó: Frank Yvette

Egy pisszenést sem hallani, legfeljebb ahogy a szénsav előszökik az ásványvizes palackokból, amikor sakkozóink tekernek egyet a kupakon, és a szájukhoz emelik az üveget. A lépéseket mindannyian akkurátusan feljegyzik, de két húzás között többnyire úgy csinálnak, mint akinek az égvilágon semmi dolga nincs. Felállnak, járnak egyet, nyújtóznak, belepillantanak a többiek partijába – közben pedig belül, valahol nagyon mélyen számolnak. Számos kombináció pereg le előttük, hogy aztán az agyuk kiadja a kéznek a parancsot – és újabb lépést tesznek meg a 64 kockás csatamezőn.

Az öt asztalnál zajló párharcokat csupán néhányan figyelik, többnyire ők is szakmabeliek. Restás Péter FIDE-mester a makói fiú miatt jött el. Egy csapatban játszanak. – Viktor nagyon kedves, közvetlen srác. Óriási Harry Potter-rajongó. Jó formában érkezett a versenyre, biztos vagyok benne, hogy az élmezőnyben végez. Berkes ellen d4-gyel kezdett, és a vezércsel egy ritkább változatával folytatta – magyarázza.

A szabályokról is megtudunk némi információt: az első 40 lépésre 90-90 perc gondolkodási idejük van a sakkozóknak, majd 30-30 perc a parti befejezéséig, és lépésenként még 30-30 másodperc extraidő is a rendelkezésükre áll.

A negyedik fordulóban egyedüliként Grószpéter Attila gyűjti be a teljes pontot Bérczes Dávid ellen. A Medvegy–Almási, a Ruck–Prohászka, az Erdős–Berkes és a Balogh–Gyimesi párharc is döntetlenre végződik – de a háború még folytatódik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb pont

A szegedi Lékó Péter a világos bábukat vezetve legyőzte Szergej Karjakint a sakk Grand Prix-sorozat… Tovább olvasom