Sport

2013.07.28. 14:35

Hat magyarral rajtolt az úszás a vb-n, Kapás országos csúccsal döntős

Verrasztó Evelyn utónevezéssel állt rajthoz 100 pillangón, így a nyitónapi előfutamokban hat magyar állt rajthoz.

MTI

Az eredeti lajstromban nem szereplő [namelink name="Verrasztó Evelyn"] "utónevezésével" a 100 méter női pillangón is indult magyar vasárnap, a barcelonai vizes világbajnokság úszóversenyeinek nyitónapján, amelynek délelőtti selejtezőiben így hatan álltak rajthoz, s négyen jutottak tovább a piros-fehér-zöld színek képviselői közül. [namelink name="Kapás Boglárka"] ráadásul országos csúccsal tette ezt 400 méter gyorson.

A rosszulléte miatt a medencés viadaltól visszaléptetett [namelink name="Risztov Éva"] nélkül 14 fősre apadt csapatból Verrasztó vetette magát elsőként a Palau Sant Jordi uszoda vizébe a pillangózók 48 szereplős mezőnyében, s 58.95 másodperces, amúgy egyéni csúcsbeállítást jelentő idejével a teljes rangsorban 14-ként lépett tovább a 16 résztvevős vasárnapi elődöntőbe.

Hat magyarral rajtolt az úszás barcelonai vizes vb-n. Fotó: MTI/AP/Emilio Morenatti (galéria)


[namelink name="Hosszú Katinka"] és [namelink name="Jakabos Zsuzsanna"] egyformán 200 méter vegyesen mutatkozott be Barcelonában, s ugyanúgy sikeresen: előbbi a délelőtt legjobb idejével, 2:08.45 perc alatt ért célba, utóbbi pedig tizedikként, 2:12.31-gyel, így este mindkettő elődöntőzhet.

A hölgyprogram zárásaként Kapás Boglárka a 400 méter gyors selejtezőjéből a szintén vasárnapi döntőbe úszta magát, méghozzá ragyogó produkcióval: 4:05.61 perccel magyar csúcsot ért el, saját eddigi legjobbját jócskán megjavítva. A korábbi rekordot pontosan egy hónapja, június 28-án állította fel a debreceni ob-n 4:06.34-gyel. A mostani csúcsteljesítmény a teljes rangsorban hetedik pozíciót, s vb-döntős startjogot hozott neki.

"Eszembe nem jutott előtte, hogy országos csúcsot úszhatok! - lelkendezett az MTI-nek a 20 éves versenyző. - Csak az volt a célom, hogy megközelítsem eddigi legjobbamat. Boldog vagyok, hogy így sikerült. Este a döntőben megpróbálok hasonlóképpen jól úszni."

Hat magyarral rajtolt az úszás barcelonai vizes vb-n. Fotó: MTI/AP/Emilio Morenatti (galéria)


Nem jött össze viszont a finálé a férfiak 400 méteres gyorsúszó számában Kis Gergőnek, aki 3:50.87 perccel összesítésben a 16. lett, ennél fogva kiszorult a nyolcas fináléból. Igaz, az ő erőssége sokkal inkább a 800 és az 1500 méter.

A nyitónap délelőttjének másik magyar férfi szereplője, Pulai Bence sem folytathatja: ő az 50 m pillangó selejtezőjében vérzett el, miután 24.31 másodperces időeredménye csak a 34. helyhez volt elegendő a 71 fős mezőnyben.

Címkék#úszás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!