Délmagyar logó

2019. 06. 19. szerda - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Hat aranyért hat hét pihenő

– Pronto! – hallom a kicsengés utáni első szót. A vonal túloldalán a Démász-Szegedi VE versenyzője, Janics Natasa, napjaink egyik – ha nem a – legjobb női kajakosa. Nem csak Magyarországon. A világon.
Fotó: Karnok Csaba
– Szólíthatom kajakkirálynőnek?

– Nem! – válaszolja Janics Natasa határozottan, jelezve, nem kér ebből a címből. Nevet, hallatszik a hangján, borzasztó vidám és felszabadult. Kiderül, útban van Szlovénia, Koper felé, ahol pihenése első napjait tölti majd. De még Magyarországon érem utol. Ilyen az, amikor előre leszervezzük a beszélgetést, és mindenki tartja magát a megbeszéltekhez. Ő így szokta. – Inkább mondjuk azt, többszörös olimpiai bajnok és sokszoros világbajnok vagyok – teszi hozzá.

Nem versenyez
Kovács Katival


– Azt fejből tudom, hogy kétszeres olimpiai első. Mégis, mennyit jelent pontosan ez a sokszoros világbajnok?
– Gyorsan összeszámoltam: éppen tizenegyszeres vb-első vagyok. És éppen tízzel kevesebbszeres, mint Kovács Kati. Amikor ő tíznél tartott, akkor kapcsolódtam be, és azóta együtt gyűjtjük az elsőséget.

– Utol akarja érni Kovács Katit az aranyak számában?

– Áááá, egyáltalán nem! Ebben a tekintetben nem versenyzek vele. Meg sem fordult a fejemben. Még sokáig erős egység leszünk. Együtt.

– Ilyennek képzelte a 2006-os nyarat?

– Elterveztem, hogy mi lesz, de még nincs vége.

– Én a versenyszezonra gondoltam: a duisburgi Vk-ra, a racicei Eb-re, a szegedi vb-re.

– Jaaa! – nevet fel hangosan és cinkosan. – Most már határozottan kijelenthetem, hogy igen, nagyjából ilyen eredménysorra számítottam. Nem tűnhet nagyképűségnek, mert túl vagyok rajta. Megvan mind a tizennyolc arany, plusz a hét ob-elsőség. Akadt olyan, amikor beborultunk, volt, amikor beragadtunk a rajtgépbe, és majdnem beborultunk, de a vízen Athén óta veretlenek vagyunk Katival. Sok számban rövid idő alatt kellett teljesíteni mindegyik eseményen, ezért nem tudnék rangsorolni közöttük. Ugyanúgy koncentrálni kellett mindegyiken.

Használhatatlan volt


– Egy rossz futamuk azért volt, erre tisztán lehet emlékezni. Nemcsak azért, mert éppen Szegeden történt, hanem mert a célba érés után látványosan kétszer is a hajóra csapott. Miért tette?
– Nem úgy lapátoltam, ahogy akartam az ötszáz méteres döntőben. Mozgássérültnek éreztem magam, használhatatlan voltam, annyira rosszul kajakoztam. Kati sem evezte ki magát. Nem ment a hajó, viszont nagy volt a csapásszám. Amikor beértünk, azt hittem, nem is nyertünk. Kinéztem, intettek, hogy megvan, de ekkor sem nyugodtam meg. Olimpiai távon így nem szabad menni, nem is esett jól, hogy ebben a fontos számban történt mindez.

Janics boldogsága a verseny után határtalan volt. Fotó: Karnok Csaba
– Kováccsal párban egyeduralkodók a női szakágban. Meddig tartható fenn ez a kiváló sorozat?

– Az a célom, hogy minél tovább a topon legyek. Ha valaki megver majd, abból biztos lesz valami. Abból akár jó kajakos is válhat.

– Peking?

– Hú, az még időben és távolságban is messze van. Egyelőre ünnepelni akarok. Szegeden buliztunk egy kicsit, de vasárnap a fehéroroszok balhéja után már éjfél előtt otthon voltam. Majd most bepótolok mindent.

– Feltűnő volt a kínaiak előretörése a vb-n. Peking kapcsán nem fél tőlük?
– Nem! Észrevettem a produkciójukat, de nem tartok tőlük. Bárhogy készülnek, bármit is szednek, én natúrban erősebb, gyorsabb vagyok náluk. Kiváló edzőm van, kiváló partnerek vesznek körül. Mitől tartsak?

Minden very optimális

– Mennyi szabadságot kapott edzőjétől, Fábiánné Rozsnyói Katalintól?

– Hat hetet, mert hat aranyérmet nyertünk. Megvolt a motiváció, mert ha esetleg öt elsőséget gyűjtünk, ötre csökken a hetek száma.

– És hol tölti a szabadságát?

– Most éppen Koper felé tartunk, Szlovéniában négy napot töltünk. Utána irány négy napig Rab szigete. Átruccanunk Olaszországba is egy kis shoppingolásra, cipő- és szemüvegvásárlásra, hogy minden very optimális legyen. Aztán először életemben a szerelmem társaságában vitorlázok, majd szeptember első napjaiban térek haza. A legszebb városban, Szegeden is leszek pár napot, később pedig körbejárom a rokonságot Szerbiában és Horvátországban.


Lapunk kimaradt

Tegnap a nagy sikerrel véget ért szegedi, 35. síkvízi kajak-kenu világbajnokság szervezésében és rendezésében közreműködőket köszöntötte és jutalmazta Botka László polgármester. Szeged Város Arany Emlékérmet kaptak a Magyar Kajak-kenu Szövetség, a Maty-éri Nemzeti Kajak-kenu és Evezős Olimpiai Központ, a Szeged Városi Sportigazgatóság, a Szegedi Rendőrkapitányság, a két közlekedési társaság, az SZKT és a Tisza Volán Zrt., valamint az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság munkatársai. Ezenkívül Botka László elismerését fejezte ki a Szeged Városi Sportigazgatóság és a polgármesteri hivatal további néhány munkatársának is.
A kajak-kenus eseményekkel évek óta kiemelten foglalkozó, a világbajnokság hivatalos médiapartnerei közé sorolt Délmagyarország/Délvilág, valamint a Rádió 88 kimaradt az elismertek sorából...  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félretette a barátságot

Emlékezetes mérkőzésen győzte le a Makó FC a Békéscsabát a labdarúgó NB II keleti csoportjának… Tovább olvasom