Délmagyar logó

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Hat hét alatt hét ironmantáv

Szeged - A szegedi ultratriatlonista, Vőneki Antal ismét sikeres évet zárt: az ultratriatlon-világranglista abszolút 5. helyén, az országos ranglistán pedig az 1. helyen végzett.
A szegedi ultratriatlonista, Vőneki Antal a világ elitjébe tartozik: hatodik esztendeje végez a világranglista 10 legjobbja között az éves összesítésben. Tavaly is kitett magáért a világranglista 5. helyén, az országoson pedig az 1. helyen végzett. A legkiemelkedőbb éve 2010 volt, világkupagyőztes és összetett világbajnok lett, és 2012-t is számítva negyedik éve a legeredményesebb magyar ultratriatlonista. Hazai rekordot tart 87 teljesített ironmantávjával, amely csaknem 20 ezer versenykilométert jelent úszva, kerékpározva és futva. Kategóriájában, korcsoportjában dupla ironman világ- és dupla ironman Európa-bajnok.

Az elmúlt esztendő nyarán, őszén sűrű volt a versenynaptára: július 29-én a német tripla ironman (26. lett), augusztus 26-án a szlovén dupla ironman (a 16. helyen végzett), szeptember 8-án a svájci dupla ironman (17. lett) várt rá, azaz hat hét alatt hét ironmantávot teljesített. Ennyi még „szimpla" maratonból is sok lenne ilyen rövid időn alatt. Németországban és Svájcban egyedül képviselte Magyarországot, és Európa legkeményebb triatlonversenyén, a német triplán (11,4 kilométer úszás, 540 kilométer kerékpározás és 3 maraton, vagyis 126,6 kilométer futás) 4. éve végzett legjobb magyarként.

Vőneki Antal az utóbbi hetekben sok időt töltött a kerékpárján. Fotó: DM/DV
Vőneki Antal az utóbbi hetekben sok időt töltött a kerékpárján. Fotó: DM/DV

– Ez a verseny, a német hármas azt jelenti nagy vonalakban, hogy péntek reggel csobbanunk vízbe, és vasárnap délután végzünk
– mondta Vőneki Antal. – A nehézséget a távok hossza adja, viszont az is igaz, hogy erre a megmérettetésre nem özönlenek ezrével az indulók. A Balti-tenger melletti kerékpárospályán verseny közben hatalmas vihar kerekedett, majdnem lefújták a viadalt. Hét defektet kaptam, egy alkalommal dupla defektet, az első és a hátsó keréken egyszerre. A két tartalék belső aranyat ért a lakott területen kívüli sötét éjszakában.
A svájci, 360 kilométeres kerékpárpályán is gyakorolhatta a gumiszerelést, ott 4 defektet hárított el. A svájci futópenzumon, 2 maratonin, azaz a 84,4 kilométeren élete legjobb idejét teljesítette, ami egyben korosztályos magyar rekord lett. A főszervező, Daniel Meyer külön megdicsérte a záróünnepségen, kiemelve, Vőneki volt az egyetlen, aki egyenletes tempóban, megállás nélkül futotta végig a két maratoni távot, és a 3. legjobb időt érte el.

– Ezeken az ultratávokon nagyon nagy szerep hárul a segítőre, mert a verseny folyamatosan, megállás nélkül zajlik éjjel-nappal; azaz kerékpározás és futás közben kell biztosítani a frissítőt, az ételt és az italt. A mennyiség sem hanyagolható el, mert 30 liter körüli folyadék és hozzávetőlegesen 30 ezer kalória szükséges egy tripla verseny alatt. Mindebben feleségem, Ildikó volt, van a segítségemre. Egy péntek reggeltől vasárnap délutánig tartó, folyamatosan százszázalékos koncentrációt igénylő feladat komoly sportteljesítmény a segítőtől is, pláne ha egyedül teszi a dolgát, nincs, aki váltsa. A szlovén verseny záróünnepségén kapott érmemet a pódiumon nem véletlenül, köszönetképpen akasztottam Ildikó nyakába – zárta gondolatmenetét Vőneki Antal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Földeáki múltfutás

Ötödik alkalommal rendezik meg ma Földeákon a Futás a múltba elnevezésű tömegfutóversenyt. Tovább olvasom