Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Hatodszor kupagyőztes a Pick Szeged

A tavalyelőtti pécsi siker után visszahódította a Veszprémtől a magyar kupát a Pick Szeged férfi kézilabdacsapata. Hazai pályán 27–22-re bizonyult jobbnak Vladan Matics edző együttese.
A szegedi rendezésű magyar kupa négyes döntőjének szombati küzdelméről elmondható, hogy nem borult fel a papírforma. Az elődöntőben a Veszprém végig vezetve nyert 33–29-re a Dunaferr ellen, annak ellenére, hogy az újvárosiakat két és fél ezer szegedi szurkoló biztatta. A másik páros küzdelmét a várakozásoknak megfelelően a Pick Szeged nyerte. A sérüléstől megtizedelt PLER mindössze 12 percig tudott ellenállni Andjelkovicsék rohamainak. Végül a Pick 30–22-re nyert.

Tegnap egy órával a déli harangszó előtt tartották az újszegedi sportcsarnokban a Dunaferr–PLER harmadik helyet eldöntő összecsapást. A félházas publikum nem unatkozott, hiszen a két együttes nagyon izgalmas és kiegyenlített küzdelmet vívott. Az újvárosiak megtartva első félidei háromgólos (19–16) előnyüket 33–30-ra bizonyultak jobbnak.

Az utóbbi három évben harmadszor ünnepelhetett a Pick Szeged Fotó: Schmidt Andrea
Az utóbbi három évben harmadszor ünnepelhetett a Pick Szeged
Fotó: Schmidt Andrea

– Minden igényt kielégítő a rendezés. Mindenki nagyon figyelmes. Semmi sem zavarja azt, hogy a legjobban felkészülve vívjuk meg a Szegeddel a döntőt – mondta Hajnal Csaba, az MKB Veszprém ügyvezető elnöke. Bár annyian nem voltak az újszegedi sportcsarnokban a döntőn, mint a Barcelona elleni BL-mérkőzésen, de így sem nagyon találhattunk üres széket a lelátón. Sőt a Temesvári körúti oldalon még a lépcső is teljesen megtelt.

A döntő jegyzőkönyve

Budapest Bank férfi kézilabda magyar kupa, döntő. Újszegedi sportcsarnok,
3500 néző. Vezette: Kékes Cs., Kékes P.

Pick Szeged: PULJEZEVICS – GHIONEA 7, KRIVOKAPICS 8 (2), ANDJELKOVICS 4, STAMATE, PETREA 4, ZVIZEJ 3. Csere: DJURKOVICS, OSMAJICS, HERBERT, BAJUSZ, VADKERTI, SUTKA 1. Edző: Vladan Matics.

Veszprém: Perics – Gulyás 3, Cozma 1, Lapcsevics, Lusnyikov, Ilyés 3, Iváncsik G. 1. Csere: EKLEMOVICS 2, Vujin 3, Sesum, Gál 2, PEREZ 5, Putics 2 (2). Edző: Mocsai Lajos.

Kiállítások: 10, ill. 18 perc.
Hétméteresek: 2/2, ill. 2/2.

Az eredmény alakulása: 6. perc: 3–1, 15. p.: 6–6, 19. p.: 8–6, 25. p.: 11–10, 33. p.: 14–14, 41. p.: 19–16, 45. p.: 19–18, 49. p.: 22–18, 56. p.: 22–20.
Sajnos a Dunaújvárosban kézfejsérülést szenvedő Bendó miután szombaton még pályára lépett, tegnap már nem vállalta a játékot. Nem is kellett neki megindokolnia, csak rá kellett nézni a kézfejére, amely annyira dagadt volt, hogy nem is tudott vele fogni.

Még meg sem kezdődött a döntő, s máris nagyszerű szegedi sikerről adott hírt a hangosbemondó: a veszprémi, a dunaújvárosi és a gyöngyösi kézilabda szurkolói válogatottat megelőzve a Szeged Fan Club nyerte a tornát. Ez természetesen csak doppingolta az amúgy is magas hőfokon égő szegedi drukkereket. Mint ahogyan a csapat kabalája, a Pick-bika is a közönséget ösztönözte a drukkolásra. Ilyen hangulatban kezdődött a mérkőzés. Puljezevics Nenad kapus (őt választották a legjobb kapuvédőnek) már az első percben az ellenfél tudomására hozta, hogy nagyon nehéz lesz neki gólt lőni. A mérkőzés elején kiderült, hogy a kézilabdajáték szépségéből igencsak keveset láthat a közönség, annál nagyobb lesz a férfias, kemény küzdelem. Egy ilyen kemény ütközésnek lett az áldozata Iváncsik Gergő, aki a begyűjtött „medvepuszi" miatt nem tudta folytatni a játékot. Nem kellett különösebb szakértelem ahhoz, hogy mindenki megállapítsa, a közönségtől űzött Pick-játékosok ezen a napon emberfelettit akarnak teljesíteni. A hatodik percben 3–1 volt Andjelkovicsék előnye. Negyedóra elteltével fordított a Veszprém, de még abban a percben egyenlített a nagyon jól és eredményesen játszó Krivokapics Milorad. Majd a mérkőzés legjobbja, Andjelkovics vette be Perics kapuját.

A veszprémi Gulyás (balról), valamint Herbert és Puljezevics harca a labdáért Fotó: Schmidt Andrea
A veszprémi Gulyás (balról), valamint Herbert és Puljezevics harca a labdáért
Fotó: Schmidt Andrea

– Emberhátrányban még jobban megy a csapatnak – állapította meg Lukács János, a Szegedi Volán SC valamikori játékosa, megyei rendőrfőkapitány, miután már második alkalommal is öt támadóval született meg az újabb szegedi gól. A nagy feszültség átragadt a játékosokra is, Petreát szövegelésért, Andjelkovicsot pedig Lusnyikov ellökéséért állították ki. Talán ha a mérkőzés elején határozottabbak lettek volna a játékvezetők a tisztátalan játék, a színészkedések elbírásában, akkor sokkal élvezhetőbb lett volna a mérkőzés.

Vélemények:

Szentgyörgyi Pál, Szeged alpolgármestere: – Ezt a győzelmet a szegedi sportszerető közönség mellett annak a néhány tucatnyi demonstrálónak ajánlom, akik péntek délután a szegedi futballért tüntettek, a többi sportág kárára.

Ujhelyi István államtitkár, a Pick Szeged társadalmi elnöke: – Sokszor úgy éreztem, nem tudunk egyről a kettőre jutni, de sikerült a veszprémi ellenállást megtörnünk. Szeged egyszer megérdemelné, hogy kupagyőztes és bajnoki címet szerző csapata legyen. Gratulálok a játékosoknak és a drukkereknek.

Pistrui László elnökségi tag: – Két kupagyőzelem és egy bajnoki cím – ez a lista, amióta a jelenlegi elnökség vezeti a klubot. Egyébként én nem számítottam más eredményre, mint Pick-győzelemre.

Lele Ambrus, a Pick Szeged ügyvezető elnöke: – Óriási küzdelemben dőlt el javunkra a mérkőzés. Ezt az örömöt semmivel nem lehet pótolni. Az utóbbi három évben szerencsére mindig volt mit ünnepelnünk.

Heizler Tamás, a Porsche Szeged vezetője: – Viszem a térre a gitáromat, hogy ugyanúgy, mint tavaly a bajnoki címet, most is zeneszóval ünnepeljük meg ezt a nagyszerű győzelmet.

Kővári Árpád, a Tisza Volán SC ügyvezető elnöke: – Bár nem minden momentumát láttam a mérkőzésnek, de nagyon tetszett a csapat harcossága, célratörő játéka és motiváltsága.
A második félidő ugyanolyan nagy iramban folytatódott, mint amilyenben abbamaradt az elsőben. Perez (a legjobb játékos díjat kapta) találatával kiegyenlített a Veszprém. Ám nem sokáig örülhetett a kupa címvédője, mert mindössze a 39. percig volt döntetlen (16–16) az állás, attól kezdve már az történt a pályán, amit a hazaiak akartak. Három perccel előtte azonban Lusnyikovot ütésért piros lappal kiállították a játékvezetők. Kicsit szorongva vártuk a negyvenedik percet, hiszen a korábbiakban akkor engedett ki a Pick. Most azonban öt perccel később jelentkezett a holtpont, amikor a hazaiak háromgólos előnyüket egyre (19–18) fogyasztották. Ám jött Ghionea, aki továbbra is tartotta nagyszerű formáját, s az ötödik lövése is célba talált. Sutka bombája lázba hozta a közönséget is, majd Zvizej lőtt fontos gólt, s máris néggyel elhúzott a Szeged. A Pick-védelem minden tagja szinte eksztázisban játszott, így hiába próbált meg minden erőt összpontosítani a címvédő. A végén a hazaiak mellé szegődött a szerencse is, hiszen Andjelkovics, majd Petrea lövése is egy veszprémi játékosról pattant a kapuba. Krivokapics pedig nem tudott hibázni. Az i-re a pontot Ghionea találata tette fel. Ezután az ünneplés vette át a főszerepet. Előbb konfettiágyútűz zúdult a játékoskra, majd a nézők szinte egymás kezéből vették ki a játékosokat. A Széchenyi téren a városháza előtt folytatódott 18 órától az önfeledt ünneplés. A díjkiosztást némi dulakodás előzte meg, ugyanis a mérkőzésen szerzett sérelmeket akarták egymáson számon kérni a két klub játékosai, amiből majdnem tömegverekedés bontakozott ki. Egyébként mindenki a másikat okolja az események kialakulásáért.

Vladan Matics: – Jól játszott a csapat. Különösen a védekezésünk volt fantasztikusan eredményes, s ez a mai kézilabda alapja. Örömet szerzett számomra, hogy még emberhátrányban is gólt tudtunk szerezni. Mindenkivel maximálisan elégedett vagyok. A közönség pedig csodálatos volt, hiszen végig éreztük, hogy ők is akarják a sikert.

Mocsai Lajos: – Vereségünkhöz három fontos momentum járult hozzá: az első, hogy Iváncsik Gergő kiesett a játékból, a második Lusnyikov piros lapos kiállítása, s a harmadik, hogy amikor egy gólra felzárkóztunk, Puljezevics nagyszerűen védett, mi pedig többször is hibáztunk.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. Szeged: Folle amore nostro 2008. április 22. 11:37
  „Egyáltalán minek megkérdezni egy sportesemény végén az alpolgármestert????? Mi köze hozzá? Minek ez a nyalizás?
  Úgy tűnik, hogy ez a "néhány tucatnyi demonstráló" mégis olyan fontos, hogy még egy ilyen siker után is velük kell foglalkozni...Ez is valami.
  Egyébként jó, ha itt is megtudja mindenki: mi sosem adjuk fel...nem szokásunk.
  Ultra nella vita....”
 • 34. Ismételten egy Pick drukker :) 2008. április 21. 19:43
  „GRATULÁLOK A CSAPATNAK A KUPAGYŐZELEMHEZ!!!!.....
  higgyétek el Mkb szurkolók, hogy egyáltalán nem szégyen a jobbtól kikapni (mert most ez történt:P)... a trónkövetelő Szeged nem csak követelt hanem szerzett is szóval az örök második jelző kezdi elveszteni a jelentését:]
  SZÉP VOLT FIÚK ÉS CSAK ÍGY TOVÁBB!!!!!!!!!!!!
  (ui: attól még, hogy a Pick sem megy a szomszédba a keménységért hanem felveszi a kesztyűt az ellenféllel attől még nem azt jelenti, hogy a Szeged az durva,aljas,színészkedő, külföldi brigád...EZEKET A JELZŐKET ILLENE MÁR HANYGAOLNI MERT csak az MKB szurkolók védekeznek ezzel mert nem tudják elviselni, hogy vesztettek...anno amikor a Pick még ún. "örök második" volt mi sem találtunk mindenféle idióta és szánalmas jelzőket csak mert az ellenfél jobbnak bizonyult...úgyhogy légyszíves Ti se tegyétek!!!!)

  HAJRÁÁÁÁÁ SZEGED!!!!! :D”
 • 33. Egy pick szurkoló 2008. április 21. 18:50
  „Kedves mazsi! Ajánlom figyelmedbe a Pick Szeged honapját illetve egy matek tanárt, akivel együtt megszámolhatjátok, hogy NEM csak 3 magyar játékos van a csapatban!

  Gratulálok a PICk Szeged csapatának, továbbiakban is így játszatok. A Magyar Bajnokság sincs veszve, hisz mint emlékeztek a Barcelonat is sikerült megverni hazai pályán.

  Szép volt fiúk!!!!!!”
 • 32. Nagy János 2008. április 21. 17:20
  „Nem szabad, hogy egy nyilatkozat elrontsa az ünnepet! Van kikre büszkének lennie a városnak. A rengeteg boldog gyermekarc lebegjen a szemünk előtt. Ővék a jövő!”
 • 31. teremor 2008. április 21. 16:59
  „tisztelt bolondokháza!
  szégyeljétek magatokat! itt és most örülni és ünnepelni kéne, nem pedig gyalázkodni és embereket sárba taposni.”
 • 30. mazsi 2008. április 21. 16:41
  „Engem csak az szomorít el, hogy 3 MAGYAR játékos van ebben a csapatban.”
 • 29. dzsuditta 2008. április 21. 16:36
  „Gratula”
 • 28. sütik 2008. április 21. 16:34
  „Egyébként meg bármit is mond az az alpolgármester, aki vagy iszik, vagy nem, ez most nem is lényeges: AZ ÚJSÁGÍRÓ MI A FENÉÉRT ÍRJA LE ezeket a mondatait egy ilyen cikkben?
  A DM is húzzon a frászba. Szégyen, amit művelnek.
  EaSZL, a város veletek!”
 • 27. korkij 2008. április 21. 16:03
  „buci! most még az nb3-at is ellehetetlenítik, nemhogy jobbat....
  keressek jobb játékosokat...? Pénz nélkül a pikk-ben sem lennének ilyen szintű játékosok... nem gondolod????????
  máskor gondolkozz mielőtt írsz....”
 • 26. EaSZL 2008. április 21. 15:58
  „Íme a válaszunk a nyilatkozatra. Elküldtük az újságba, és személyesen Szetey András főszerkesztőt is megkértük tegye be az olvasói levelek rovatba, hiszen jogunk van válaszolni a minket ért támadásra!!!

  Olvasói levél

  Mélységesen megdöbbenve olvastuk a Délmagyarország április 21-i számában, hogy Szentgyörgyi Pál, Szeged Megyei Jogú Város sportért felelős alpolgármestere a Pick Szeged férfi kézilabdacsapat kupagyőzelmét ünneplő nyilatkozatában indulatkeltő és a machiavellista hatalommegtartó filozófiához nagyon közel álló gondolatokat közölt az újságíróval. A városi sportünnepet röviden így értékelte sportért felelős alpolgármesterünk: ,,Ezt a győzelmet a szegedi sportszerető közönség mellett annak a néhány tucatnyi demonstrálónak ajánlom, akik péntek délután a szegedi futballért tüntettek, a többi sportág kárára." A nyilatkozatban Szentgyörgyi úr burkoltan a különböző sportokért szurkolók szembeállítására törekszik. A megosztás, összeugrasztás pedig elítélendő politikai eszköz. Ez azért is szomorú számunkra, mert az alpolgármestert nyílt fogadóóráján sikerült egyszer elérnünk, és ott előremutató, együttműködő hozzáállásáról biztosított minket.
  Azért is bátorkodtunk leírni, hogy szándékosságot és erősen megkérdőjelezhető etikai hozzáállást vélünk felfedezni Szentgyörgyi úr nyilatkozatában, mert a fent említett demonstrációt szervező Együtt a Szegedi Labdarúgásért civil mozgalom hivatalos levélben és szóban is biztosította a városvezetőt szándékairól, többször is kiemelve, hogy támogat minden más sportágat, valamint a városi sportélet fejlesztését megcélzó kezdeményezést. Hangját csak abban az esetben hallatja, ha az általa támogatott városi futball jövőjét látja veszélyben. És az Etelka sori stadioneladás körüli helyzet szerintünk rászolgált az erősebb hangvételre. Ehhez mi tisztességes és az alkotmány által minket törvényesen megillető jogainkat vettük csak igénybe: a demonstrációt, a nyilvánosságot. Ezért végtelen szomorúsággal tölt el bennünket, hogy Szeged Megyei Jogú Városának sportért felelős első számú polgára, az alpolgármester úr ott, ahol ünnepelni kellene, vádaskodik, indulatokat kelt. Ha nyugalmat, rendezett körülményeket szeretne egy vezető az általa képviselt területen, szerintünk a példamutatásban neki kellene élen járnia, ezért szavazott rá, ezért választotta őt a sok ezer szegedi polgár.
  Az Együtt a Szegedi Labdarúgásért civil mozgalom gratulál a Pick Szeged csapatának a kupagyőzelméhez, és kívánja, hogy a bajnokságban is hasonló sikert érjen el! És biztosít minden sportszeretőt, hogy ahol szegedi csapat, személy küzd, ott egy szegedi szív sosem gyűlöl vagy uszít! Az Együtt a Szeged Labdarúgásért civil mozgalmat pedig szegedi szívek tartják életben.

  Hajrá Szeged!
  Az Együtt a Szegedi Labdarúgásért civil mozgalom

  Szeged, 2008. április 21.”
 • 25. buci61 2008. április 21. 15:54
  „korkij !!!
  Keress akkor minőségi focistákat is mert az jelenleg nincs Szegeden..”
 • 24. korkij 2008. április 21. 15:20
  „még ilyet... mit képzel ez a városvezetés!?!?!?
  megért 36millát ez a kupagyőzelem? az előtt a pár ezer ember előtt akik egy ilyen "nagyszabású" döntőre összegyűlnek!?
  kapjatok már észhez.....!!!!!!
  tegyétek rendbe a VÁROS FOCIját és nézzétek meg mennyien fognak kijárni MINDEN meccsre első vagy akár másodosztályban is... nem 2-3 ezren "rangadókon" mint kézi meccsekre... még egy kiesési rangadón is 6-7-8... ezren lesznek a SZEGEDI szurkolók!

  bár önöket nem ez érdekli, hanem az hogy most per pillanat "jól" áll a szénájuk a saját házuk körül....”
 • 23. pickforever 2008. április 21. 15:15
  „Hajrá Piiiiiick!
  Bajnokok leszünk!!!
  Szengyörgyitől valóban nem volt szép, egy ünnep nem e szavak helye. De legyne okosabb aki megbántott és ne mocskolódjon tovább.
  Amúgy teljesen Respect minden focibaráttal!”
 • 22. M. Zoltán 2008. április 21. 15:02
  „Szentgyörgyi te szerencsétlen, ezzel nagyon sok embert sértettél meg!

  Fejed fogja bánni!”
 • 21. Korányi Emil 2008. április 21. 14:55
  „Tisztelt Szentgyörgyi úr!

  Azon is el kellen gondolkodni, hogy hol lenne most az összes többi sportág a városban, ha azt az érvet hangoztatnák, hogy mindenki építsen magának stadiont. A sportcsarnokot a város újitotta fel, üzemelteti az uszodát a város építi majd, az új rendezvénycsarnokot PÁLYÁZATI PÉNZBŐL (HISZEN EZÉRT NEVEZIK RENDEZVÉNYNEK. AZ EU JELENLEGI KERETÉBEN SPORTFEJLESZTÉSRE NINCS LEHETŐSÉG EZT MINDKETTEN TUDJUK) ÉPÍTIK, VÁROSI TÁMOGATÁSSAL. Hol lenn most a kézilabda, kosárlabda, vizipóló, ha eladták volna felőlle az otthonát, majd azt mondják vegyél magadnak?
  Ezért mi csak ezt az otthont féltve emeltük fel a hangunkat, és nem már sportágak ellen. HIszen a foci mostoha helyzete megpecsételődik, ha ezeket a problémákat nem megfelelően kezeli a város. Lehetőséget is elveszi a feltámadástól, amiben pedig nagyon sokan hisznek és remélnek.”
 • 20. Majoros Ferenc 2008. április 21. 14:30
  „Tisztelt Szentgyörgyi Úr,

  Én is jelen voltam a pénteki demonstráción. Gyermekkoromban vizilabdáztam szegedi csapatban, majd hosszú időn keresztül a Szedeák kosárlapdacsapatban küzdöttem. Eközben mindig is érdekelt a város labdarugó csapata.

  A fenn olvasható nyilatkozata is mutatja, fogalma sincs, hogy ki, mit szeretne Szegeden. Eleve nem gondolom, hogy önnek ily módon kellene üzengetnie. A saját véleményem az, hogy a világon mindenhol szünnek meg labdarugó pályák, csak építenek helyette újabbat, modernebbet. Ezen kellene elgondolkodni. Azt azért ne gondolja, hogy aki a mi korosztályunkat először vitte el focimeccsre, annak nem hiányzik egy jó szegedi csapat. Vannak egy páran, csak belefáradtak, köszönhetően nagyrészt a politikának, hogy véleményüknek a baráti körükön kívül is hangot adjanak.

  Egyúttal gratulálok a kéziseknek az elért sikerért.

  Majoros Ferenc”
 • 19. IstiFG 2008. április 21. 14:03
  „Nekem is nagyon kiverte a biztositékot,ez a szentgyörgyi féle nyilatkozat(direkt kisbetü).Én is sportszerető srác vagyok,vagyis én sem amellett vagyok hogy a kézi kárára legyen foci,de egy ekkora városnak el kell birnia két ekkora csapatot!Nagyon paraszt volt az alpolg.,biztos be volt rugva,mint mindig!”
 • 18. mike rame 2008. április 21. 13:11
  „a kurva szádat te szentgyörgyi szar! szegedi vagy te egyáltalán? aki ilyet mond, az süllyedjen el! én sportszerető ember vagyok és ezen belül FOCIszerető. és nem vagyok kiváncsi a 38 milliós boxdöntő utáni melldöngetésedre! pláne nem, hogy mindezt a fociszeretők képébe törlöd, te szerencsétlen kretén. szedd már össze magad!”
 • 17. mony 2008. április 21. 12:29
  „Szentgyörgyi, te mit képzelsz magadról!?!? Pénteken kellett volna ekkora szád legyen, nem a 36 millióért megnyert kupadöntő után a riporterek előtt!!! ANTI PICK”
 • 16. Blues 2008. április 21. 11:50
  „Sziasztok!

  Szenzációs Pick fotók és videók a Webrádión:

  http://www.webradio.hu/index.php?option=com_zoom&Itemid=100&catid=857

  Minden Pick szurkolónak meleg szívvel ajánljuk!!!”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hetedszer bajnok a Ferroép

Felszabadult, nyugodt játékkal kötelező győzelmet
aratott a Ferroép-Szeged a férfi teke… Tovább olvasom