Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -1°C | 5°C Még több cikk.

Hazát váltó sportolók

Ma már meg sem lepődünk, ha az azeri futsalcsapat góljait Alves és Felipe Dos Santos jegyzi, ha a legjobb európai idő a 800 méteres férfi síkfutásban a Kenyában született Wilson Kipketeré.

Janics Natasa, Carlos Perez vagy Li Bin példája is mutatja: nem csak a Kárpát-medence szülöttei hajthatnak a piros-fehér-zöld lobogó dicsőségéért.

˝Én, Puljezevics Nenad fogadom, hogy Magyarországot hazámnak tekintem. A Magyar Köztársaságnak hű állampolgára leszek, alkotmányát és törvényeit tiszteletben tartom és megtartom. Hazámat erőmhöz mérten megvédem, képességeimnek megfelelően szolgálom˝ – e szavakkal tette le állampolgári esküjét 2007 januárjában a szegedi városháza házasságkötő termében a Pick Szeged és a magyar férfi kézilabda-válogatott kapusa.

Puljezevics Nenad
Puljezevics Nenad

A focistáknál szinte lehetetlen nemzeti mezt váltani

Mind gyakrabban tapasztaljuk manapság: egy sportoló akár több nemzet sikeréért is izzadhat pályafutása során. Kivéve, ha futballista: a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség szabályai szerint egy sportoló kizárólag egy nemzet színeiben léphet pályára – ha bármely korosztályos válogatottban akár egy percre is pályára lépett, többé nem húzhat fel más címeres mezt. Kézilabdában viszont csupán két évet kell kihagyni – ha ezalatt a játékos nem lép pályára saját nemzete válogatottjában, akkor semmi akadálya a váltásnak – a teljes magyar sportsajtót lázban tartja például, hogy spanyol lesz-e a Barcelona szegedi kiválósága, Nagy László, aki nem lépett pályára hazánk színeiben a januári EB-n. Hogy Jelena Dokicsot már ne is említsük: az egykori Jugoszláviában született, hogy később Szerbia és Montenegró dicsőségéért hajtson – majd új hazájáért, Ausztráliáért.

Nagy László
Nagy László

Verseny az élsportolókért

Tito egykori egységállama és a Szovjetunió felbomlása katalizálta igazán a honosítás elterjedését a sportban: a soknemzetiségű államok utódköztársaságai szabályosan versenyeztek a jobb sportolókért. Az egykori másodvonalbeli szovjet versenyzőkből pedig egy csapásra kiváló tádzsik, litván vagy grúz válogatottak lettek.

A magyar állampolgárságról szóló 1993. évi LV. törvény (amelyet módosított a 2001. évi XXXII-es) szerint alapesetben a kérelmezőnek a honosítás előterjesztését megelőzően legalább 8 évig Magyarországon letelepedettként, EU-tagállami polgárként tartózkodási engedéllyel vagy menekültként kell élnie. Igazolnia kell, hogy büntetlen előéletű és magyar bíróság előtt nincs ellene büntetőeljárás folyamatban, bizonyítania, hogy megélhetése és lakóhelye van. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal adatai szerint tavaly összesen 6633 magyar állampolgárság megszerzésével kapcsolatos eljárás volt, 5959 honosított vagy visszahonosított állampolgárságot regisztráltak. 74-en mondtak le állampolgárságukról. A honosítás nem lehet ellentétes az állam érdekeivel. A kérelmezőnek nyelvismeretet és alapvető történelmi, alkotmányos ismereteket felölelő vizsgát is kell tennie. Ám bizonyos speciális feltételek teljesülése esetén lehetséges a honosítás öt év, három év, egy év ittlakás esetén, sőt: közérdekből is – lásd a sportolók esetét.

 Janics Natasa
Janics Natasa

A teljesítmény felé húzza a magyarokat

Nem vitás például, hogy Carlos Perez veszprémi pályafutása nemcsak a helyi kézilabdacsapat vagy a magyar válogatott teljesítményén lendített, de inspirálta a mellette felnövő magyar játékosokat is. Nikola Eklemovics a magyar kézilabda-válogatott kapitányává avanzsált az ausztriai EB-n.

Az erdélyi Ilyés Ferenc, Bartók Csaba vagy Mátéfi Eszter is jó példát mutatott – utóbbi pedig tagja volt az 1995-ös vb-ezüstérmes, illetve az 1996-os olimpiai bronzérmes válogatottnak, most szövetségi kapitány. A dunaszerdahelyi vízilabdakapus, Gergely István ugyancsak piros-fehér-zöldben lett olimpiai és világbajnok.

Carlos Perez
Carlos Perez

A várost, amelyben gyermekkoráig élt, ugyanannyian lakják, mint egész Magyarországot – mégis hazánkat választotta az asztalitenisz-válogatott kiválósága, Li Bin, aki 10 évesen, Tiencsinből követte Budapestre edzőként dolgozó édesapját. Jóllehet juharfaleveles válogatott mezben már rég olimpiai bajnok lenne, a kanadai Ennafatti Omar mégis a magyar jégkorong-válogatott sikereiért húzott korcsolyát – és szerzett elévülhetetlen érdemeket a magyar csapat A csoportos szereplésében. S ne feledjük Szeged egyik legnépszerűbb sportolóját, a horvát származású Janics Natasát. Testvérei, Mico és Stjepan a mai napig horvát színekben kajakoznak – ő azonban 2002-ben már Magyarországnak szerzett világbajnokságot, nyert három olimpiai címet (kettőt Athénban, egyet Pekingben), tucatnyi világbajnokságot és magyar bajnokságot.

Azeri szambafoci

Etióp a leggyorsabb európai futó 800 méteren: a férfi síkfutás e számában (a világrekordot is jegyezve) 1997 óta a dán színekben versenyző Wilson Kipketeré a legjobb idő. Alekszej Sirov lettként számít Spanyolország legsikeresebb sakknagymesterének. Alves, Sergio, Felipe Dos Santos, Thiago – akár így is felállhat Azerbajdzsán futsalválogatottjának nemrég Budapesten is megcsodált kezdőnégyese. Mind honosított brazilok.

A francia futballválogatottban az egykori gyarmatokról származó, színes bőrű és arab játékosok viszik a prímet – Jean-Marie Le Pen francia szélsőjobboldali politikus a kilencvenes években nagy vihart kavaró kijelentése szerint ők ˝még a Marseillaise-t sem tudják fejből˝. A világ minden táján óriási biznisz a honosítás, lásd Bahrein példáját: a jómódú ország olimpiák előtt általában felvásárolja a fél kenyai, etióp és marokkói futóválogatottat.


Hazánkban is számos példát találni a honosításra

A legfrissebb eset a jégtáncos Hoffmann Nóra társáé, Maxim Zavoziné: a Moszkvában született, később amerikai színekben versenyző 24 éves fiatalember állampolgársági kérelmét Sólyom László köztársasági elnök gyorsan bírálta el január közepén – így a páros indulhatott a ma kezdődő vancouveri téli olimpián.

A másik út

Magyar és spanyol himnusz is szólt a világbajnokságokon minden idők egyik legjobb labdarúgójának, Puskás Ferencnek. A legendás tízes az aranycsapat oszlopos tagjaként 85 magyar válogatott meccsén 84 gólt rúgott. 1957-ben elhagyta az országot, hogy a spanyol Real Madridban ismét a csúcsra érjen – ám a spanyol válogatottban ez már nem jött össze: négy meccsen egyszer sem talált a hálóba az 1962-es világbajnokságon.


Olvasóink írták

 • 3. tintasbarns 2010. február 15. 20:21
  „Az bizonyos, hogy kiválik de nem a kiválósága a spanyol csapatnak kicsit túlzás. Amit most játszott a kiel ellen
  egyszerűen anulálta magát.”
 • 2. Yossarian 2010. február 15. 17:31
  „én úgy tudom, hogy kézilabdában három évet kell várni.”
 • 1. lógaritmus 2010. február 15. 17:19
  „perec kiöregedett már.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az elhunyt szánkós veszélyesnek tartotta a pályát - videóval!

Az olimpián edzésbalesetben elhunyt grúz szánkós, Nodar Kumaritasvili veszélyesnek tartotta a… Tovább olvasom