Hallgassa élőben!

Főszerepben a szegedi élcsapatok

Három szegedi élcsapat – mindhárman a nemzetközi porondon is érdekeltek – játszik rangadót vasárnap. A Pick kézilabdacsapata és a Szeviép női kosárlabda-együttese a hazai bajnokságban, míg a Szeged Beton férfi vízilabdacsapata a LEN-kupában szerepel.

Szegedre figyel Magyarország sportszerető tábora. Ez nem túlzás, hiszen vasárnap a sportban minden Szegedről szól. A város három élcsapata, a Pick Szeged férfi kézilabdacsapata, a Szeviép-Szeged női kosárlabdacsapata és a Szeged Beton férfi vízilabdacsapata is rangadót játszik.

Dragan Djukics együttese – csütörtökön a piarista gimnáziumban jártak a fiúk élménybeszámolón – az ősi rivális MKB Veszprém együttesét fogadja hazai környezetben. A tévéközvetítés (RTL Klub) miatt eléggé szokatlan időpontban, 12.15-kor kezdődik a rangadó. A bajnoki címvédő, a Veszprém már ma Szegedre érkezik, Mocsai Lajos együttese itt tölti az éjszakát. Egyelőre kérdés, hogy Katzirz és Zvizej pályára tud-e lépni, mindketten betegek voltak, a Dunaferr elleni győztes meccsen (34–28) nem is játszottak. A Veszprém kerete sem teljes, a Tisza-parti drukkerek körében nem túl népszerű Marko Vujin térdsérülés miatt hetek óta nem játszott.

A Szeviép-Szeged női kosárlabdacsapata is rangadót vív a Pick bajnokija után. 17 órakor a Győrt látják vendégül, azt a csapatot, amelyik a nyáron alaposan megerősödött, elég csak megemlíteni, hogy a válogatott Englert Orsolyát – éveket játszott külföldön – is leigazolták. A kisalföldi együttes jelenleg a 3. – egy meccsel többet játszottak, mint a Szeviép –, a Szeged pedig a 4. Jó hír, hogy a kapitány, Fürész Emőke játszhat, vele pedig jóval erősebb a bajnoki ezüstérmes. A többiek szerencsére egészségesek, így Bencze Tamás a legerősebb csapatát küldheti pályára.
A Szeged Beton férfi vízilabdacsapata idegenben, a fővárosban, a Kőér utcában száll vízbe vasárnap 12.45-kor (élőben a Digi Sport tévé közvetíti). A LEN-kupa-győztes Tisza-parti együttes a Fradival csatázik éppen a LEN-kupában. A tét a legjobb nyolc közé jutás, ez lesz az első mérkőzés a két csapat között. A Beton már ma a fővárosba utazik – minden beteg meggyógyult –, a Kásás-fiúk megnézik a Honvéd–Olympiakosz Euroliga-mérkőzést.

Azoknak a szurkolóknak, akik nem tudnak a helyszínen szurkolni, jó hír, hogy a delmagyar.hu mindhárom mérkőzésről élő online tudósításban számol be.

PICK SZEGED

Danijel Andjelkovics a Pick Szeged, Eklemovics Nikola az MKB Veszprém csapatának meghatározó játékosa. A két irányítóval a rangadó előtt beszélgettünk.

Andjelkovics...
Andjelkovics…

Hatalmas taps köszöntötte a Montpellier elleni BL-meccsen Danijel Andjelkovicsot, a Pick Szeged válogatott irányítóját. A csapatkapitány az idei szezonban az első hazai mérkőzést játszotta. A szerb válogatott játékos két gólt lőtt a franciáknak, majd a Dunaferr ellen már négyszer talált a hálóba.

...Eklemovics irányítócsata a rangadón. Fotók: Schmidt Andrea
…Eklemovics irányítócsata a rangadón. Fotók: Schmidt Andrea

– A Dunaújvárosban aratott siker remek hangulatot teremtett a csapaton belül – kezdte a beszélgetést Andjelkovics. – Érződik, hogy mindenkinek nagy kő esett le a szívéről, ez a magabiztos győzelem kellő erőt kell, hogy adjon a Veszprém ellen. A favorit a bajnoki címvédő. De mindent megteszünk azért, hogy ez ne így legyen. Ha Luka és Dávid rendbe jön, akkor képesek leszünk a bravúrra. Az elmúlt egy hónapban rengeteget dolgoztunk, Dragan Djukics munkája egyre jobban látható. Kicsit fáj a vállam, de egy ilyen rangadón ez különösebben nem foglalkoztat, csak az, hogy sikerüljön jó eredményt elérnünk a nagy riválissal szemben.

Amikor Eklemovics Nikola, az MKB Veszprém irányítója Szegeden játszott, a közönség legnagyobb kedvence volt. A Tisza-parti publikum nem felejtette el, hogy a magyar válogatott játékos a Picket erősítette, a bemutatáskor mindig nagy tapssal köszönti Nikolát.

DM grafika
DM grafika

– Csodás dolog egy játékos számára – nyilatkozta lapunknak Eklemovics –, ha régi csapatának közönsége így köszönti. Soha nem feledem a szegedi éveket, csodás időszaka az a pályafutásomnak. Nagy csatára számítok, a Pick feljövőben van. Győzni szeretnénk, de tudjuk: nem lesz könnyű. Van egy kisebb sérülésem, de ott leszek a pályán.

Jegyek a rangadóra

A Pick Szeged–MKB Veszprém mérkőzésre a rangadó előtt 10.30-tól lehet belépőt vásárolni az újszegedi sportcsarnok jegypénztárában, ekkor nyitják meg a kapukat is a szurkolók előtt. A felnőttek 2500 forintért, a diákok a kapu mögötti szektorba 1000 forintért válthatnak jegyet.

SZEVIÉP SZEGED

A bajnokság negyedik helyén álló Seat Lami Véd Győr lesz a Szeviép-Szeged ellenfele a női kosárlabda NB I-ben. A mindössze egyetlen vereséggel álló csapatok csatájában döntő lehet a két válogatott játékos, Németh Bernadett (Szeviép), valamint a 2002 és 2004 között Szegeden játszó Fűrész Diána (Győr) formája.

– Mit vár a Győr elleni mérkőzéstől? – kérdeztük Németh Bernadettet.
– Röviden: győzelmet! Nem lehet kérdés, hazai pályán céljaink eléréséhez kötelező megszereznünk a bajnoki pontokat.

Válogatott párharc: az egyik fél Németh...
Válogatott párharc: az egyik fél Németh…

– Mivel okozhatja az ellenfél a legtöbb kellemetlenséget?
– Remek együttes a Győr, biztosan megnehezíti a dolgunkat. Jól igazoltak a nyáron, Horváth Zsófia érkezésével sokat erősödtek centerposzton. A csütörtöki, a portugál Vagos elleni 86–53- as, győztes Európa-kupa-meccsükön is látszott, kiválóan dobnak távolról, erre mindenképpen figyelnünk kell majd.

– Mi lehet saját csapata erőssége?
– Nagyon készülünk az összecsapásra. Megnéztük a legutóbbi két Euroliga-meccsünket, az ezeken produkált rossz kezdést feltétlenül ki kell küszöbölnünk. Folytatnunk kell azt a játékot, amit Pécsett produkáltunk, nemcsak egyénileg, de csapatként is jól kell teljesítenünk, és akkor meglesz a siker.

DM grafika
DM grafika

– Mit vár a Szeged elleni mérkőzéstől? – kérdeztük Fűrész Diánát.
– Nem megyünk feltartott kézzel Szegedre, nyerni szeretnénk, bár igaz, hogy hazai pályán a Szeviép az esélyesebb. Sok múlik majd azon, hogy a két gárda mennyire lesz friss a meccsen, nem könnyű ugyanis a nemzetközi kupában és a bajnokságban is két-három naponta helytállni.

– Mivel okozhatja az ellenfél a legtöbb kellemetlenséget?
 – Örülünk neki, hogy Fürész Emőkénél nem találtak komolyabb problémát, bár játékával lényegesen erősebb lesz a hazai csapat. A Szeged támadásban remek teljesítményre képes, ezt kell majd megakadályoznunk vasárnap.

– Mi lehet saját csapata erőssége?
– Védekezésben kell összeállnunk, nem szabad engedni, hogy a Szeviép tiszta dobóhelyzetekig jusson. Ha 60–70 ponton tudjuk tartani egykori csapatomat, lehet esélyünk a sikerre.

SZEGED BETON

Magyar csata, FTC–Szeged Beton párharc a férfi vízilabda LEN-kupa nyolcaddöntőjében. Az esélyekről a két László, Baksa és Weszelovszky nyilatkozott.

A Szeged Beton kapusa, Baksa László 2006 nyarától erősíti a Tisza-parti gárdát, előtte kizárólag a Fradi kapuját védte.

– A múltamat nem tagadom meg, a mai napig szeretem a Fradit, de három éve számomra természetesen csak a Szeged számít – jelentette ki Baksa. – A presztízs még mindig él, de nekem a többi magyar élcsapat elleni találkozó is az. Egyrészt a legjobbakkal szemben játszani mindig élmény, másrészt kihívás, lévén, hogy a válogatottság szempontjából a riválisaim védik a vetélytársak kapuját.

A Beton portása a Vasas elleni mk-elődöntőt betegség miatt elmulasztotta, de azóta teljesen felépült.

Baksa a kapuban. Fotó: Karnok Csaba
Baksa a kapuban.
Fotó: Karnok Csaba

– Rendben vagyok, alig várom már, hogy elkezdődjön a csata. A továbbjutást illetően nincs kétségem afelől, hogy a Szeged jut a nyolc közé. Már vasárnap is nyerni akarunk, olyan eredményt elérni, hogy ne kelljen idegeskednünk a december 16-i visszavágón.

 Weszelovszky László ellentétes utat járt be, a nyáron ő a Szeged sapkáját cserélte el a Fradiéra.

Weszelovszky a mezőnyben. Fotó: Karnok Csaba
Weszelovszky a mezőnyben.
Fotó: Karnok Csaba

– Nem könnyű a helyzetünk, ugyanis két román légiósunk, Dunca és Georgescu késői nevezés miatt a LEN-kupában nem szerepelhet – mondta a bajnokságban százszázalékos zöld-fehérek tar fejű gólvágója, aki a Beton előző évadbeli LEN-kupa-győzelméből oroszlánrészt vállalt. – Nélkülük sem vagyunk esélytelenek, vasárnap mindenképpen győznünk kell, a visszavágón pedig megőrizni az előnyünket.

DM grafika
DM grafika

Az egymást kiválóan ismerő pólósokat megkértük, mondjanak véleményt a másikról:

– Baksa Laci komplett kapus, bravúrok sokaságára képes, ráadásul a védelmet is jól irányítja – jellemezte ellenfelét Weszelovszky. – Ha sikerül a meccs elején egy-két góllal „megzavarni”, akkor könnyebb lehet utána a helyzetünk, ha nem, akkor úgy járhatunk, mint a Vasas a Szegeden 4–4-re végződött összecsapáson.

– Wesze jó kezű játékos, olyan, akinek ha van helye és ideje, akkor rendkívül gólveszélyes – szólt Baksa dicsérete. – Elsősorban emberfórban remek, viszont ha szorosan ott lihegnek a nyakán, ha nem hagyják „élni”, akkor jóval nehezebb a dolga.