Hallgassa élőben!

HVSC: tartósan a második vonalban

A Hódmezővásárhelyi VSC férfi vízilabdacsapata az OB I/B-ben szerepel. Igaz, nem sok sikerrel: eddig négy mérkőzés, négy vereség. Az utánpótlás-nevelésre nagy hangsúlyt fektetnek a klubnál, erre alapozva szeretnének tartósan a sportág második vonalában vitézkedni.

A vásárhelyi férfi vízilabdások annak idején az élvonalban is szerepeltek, és a város mindig a sportág jelentős bázisának számított. Az elmúlt szezont az OB II A csoportjában a 4. helyen zárta a HVSC, de mivel akadtak együttesek, amelyek nem vállalták a feljutást, és a körülmények is adottak voltak, egy osztállyal feljebb léphettek ifj. Török Sándor edző tanítványai.

– A jelenlegi állapotokat nem ismerem – mondta Kásás Zoltán (képünkön), a Szeged Beton VE vezetőedzője, aki korábban három évet dolgozott Vásárhelyen. – Korábban a legnagyobb probléma az volt: a gyerekek nem jártak rendszeresen tréningre. Márpedig kemény munka nélkül nincs eredmény. Kollégáimmal sok mindennel próbálkoztunk: megkerestük az iskolákat, szülői értekezleteket tartottunk – hiába. Olyan érzésem volt, a szülőket nem is érdekli, viszi-e valamire csemetéjük, csak beadták az edzésre, mint a ruhatárba. Ha ez a szemlélet megváltozik, sikeresek lehetnek.

Az OB I/B-ben eddig nem sok babér termett a HVSC-nek: négy mérkőzés, négy vereség – legutóbb hazai medencében 17–6-ra az előzetesen verhetőnek ítélt Kaposvártól. Márpedig a győzelmek kellenének, mert az a cél, hogy a gárda hosszú távon a sportág második vonalában szerepeljen, a bennmaradást a rájátszásban harcolhatja ki. Ez nagyobb perspektíva a vízilabdát választó fiataloknak – mondta Tímár László klubelnök –, hiszen az OB I/B mezőnye már erős, ott érdemes szerepet vállalni. Az is jótékonyan hatott a sportág helyi elismertségére, hogy a magyar kupa selejtezőjében az FTC, a Szolnok és a LEN-kupa-győztes Szeged is Vásárhelyen szállt vízbe.

– A fiatalok bevonására, az utánpótlás-nevelésre nagy hangsúlyt fektetünk – közölte Tímár László. – Nyáron 70 gyereket tanítottunk meg úszni, és úgy tűnik, ők minket választanak, nálunk maradnak. Taglétszámunk 150-160 fő, és ebből közel 130 utánpótláskorú, ami feltétlenül biztató a sportág vásárhelyi jövője szempontjából.

Az együttest az önkormányzat is segíti, ezenkívül tagdíjakból, szponzori pénzekből, alapítványi támogatásokból áll össze az így is szerény büdzsé. Mindenki amatőr, az edzők is csupán jelképes díjazásban részesülnek. A klub öt csapatot versenyeztet, de az OB II B csoportjában induló „hobbigárda” minden költséget maga fedez.

Volvo-kupa – Vásárhelyen?

A strandfürdő és a sportuszoda névadóján elhangzott: a 2010-es Volvo-kupának Vásárhely adhatna otthont. A nemzetközi vízilabdatornát februárban rendeznék, az önkormányzat tárgyal az országos szövetséggel az anyagi szerepvállalásról, végleges döntés az ügyben néhány héten belül várható – tudtuk meg Horváth Zoltántól, az önkormányzat sportreferensétől.