Hallgassa élőben!

Kajak-kenu vb: Vajda, Csipes és a női négyes is világbajnok!

Vajda Attila elképesztő versenyzéssel lett világbajnok 1000 méteren, nyert Csipes Tamara és 500-on a magyar négyes is, a női páros és a kenunégyes bronzérmes. HANGANYAGGAL

A magyar csapat három arany- és két bronzérmet, valamint hét londoni kvótát – egy kenust, négy női és két férfi kajakost – gyűjtött a péntek délutáni döntők során a szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon.

Az aranyérmeket Csipes Tamara (K-1 1000 m), Vajda Attila (C-1 1000 m) és a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Benedek Dalma összeállítású női kajaknégyes (500 m) nyerte, míg a Medveczky Erika, Sarudi Alíz kajakpáros és a Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály, Vasbányai Henrik és Németh Szabolcs alkotta kenunégyes harmadik lett 1000 m-en.

Vajda Attila világbajnok a Maty-éren! Galéria: Karnok Csaba

A szegediként duplán hazai pályán evező, olimpiai bajnok kenus Vajda – immár megszokott piros-fehér-zöld hajpántjában – arra készült, hogy az 1000 méteres egyes fináléjában visszavág a címvédő üzbég Vagyim Menkovnak a tavalyi, poznani vereségért. Menkov szokásához híven szédületes tempóban kezdett, féltávnál már másfél hajóhosszal vezetett a második helyen lapátoló Vajda előtt, de előnye a 750-es táblánál fél hajóhosszra apadt. Peking bajnoka fokozatosan jött fel, majd a hajrához érve lehagyta Menkovot csakúgy, mint Athén aranyérmese, a spanyol David Cal. Utóbbi megpróbált az immár élen haladó Vajda nyomába eredni, ő azonban nem hagyta magát, és végül parádés győzelmet aratott, amivel egy ötkarikás indulási jogot is szerzett Magyarországnak. A 28 éves kenus előbb a hajójában felállva, majd a vízbe ugorva ünnepelte diadalát, miközben a drukkerek szinte extázisban éltették.

– Úgy érzem, kitűnő napot zártunk, maximálisan elégedettek lehetünk – kezdte az értékelést Storcz Botond szövetségi kapitány. – A lányok teljesítménye ezúttal is lenyűgöző volt, a négyes technikailag és taktikailag is a legtöbbet nyújtotta. Tamara is kiválóan építette fel a pályáját, véleményem szerint nem adott ki mindent magából, ami a holnapi páros szempontjából nagyon fontos. Vajda Attila egy nagyon jól felépített pályával győzött, képes volt többször is megújulni, indítani, jól reagált a spanyol Cal támadására, és egy fantasztikus versennyel nyerte meg az aranyat. Gratulálok a bronzérmeseinknek is, sőt a férfi párosnak is. Soha nem örültem ennyire még hatodik helynek, hiszen kvótát ért ez a helyezés – mondta.

 A két táv többi számában szombaton rendezik a döntőket.

17.26: ennyi fért a mai napba, nyolc számban három aranyat és két bronzot nyert a magyar csapat. Emellett egy ötödik, egy kilencedik hely, valamint egy B döntős negyedik hely a mérleg. Ma már csak díjátadó ceremóniák lesznek, folytatás holnap 8.00-tól a Maty-éren és itt, a delmagyar.hu-n!

Így nyert Vajda Attila C1 1000 méteren!
Kommentátor: Méhes Gábor
Forrás: M1

17.22: C4-ben az Európa-bajnok magyar egység hatalmasat csatázott a dobogóért, és lett végül harmadik, fehérorosz aranyérem.

17.05: K2-ben jön Dombi és Kökény. Leszakadtak a mezőnytől, és bár hajráztak, csak a hatodik helyre értek be. Szlovák arany, orosz ezüst, svéd bronz. A hatodik hely két olimpiai kvótát ér.

Vajda Attila világbajnok a Maty-éren! Galéria: Karnok Csaba

17.02: német arany, bolgár második hely, magyar bronz. A fiatal Medveczky Erikától és Sarudi Alíztól nagyszerű eredmény ez. Az ezüstérmes bolgár egységben a magyar Faldum Bereniké sztrókolt honosított versenyzőként, ő egyébként a szegedi kenus, Horváth Gábor barátnője, és a szegedi egyesülettel is készült a vb-re.

Vajda Attila trénere, Vécsi Viktor szerint tanítványa remek versenyző típus és szinte tökéletes pályát ment. Hallgassa meg hanganyagunkat!

16.58: a női párosoknál nem olimpiai szám az ezer páros, így nem a legerősebb mezőny csatázik, de a Medveczky, Sarudi duónak így is nagyon küzdenie kell.

Vajda Attila világbajnok a Maty-éren! Galéria: Karnok Csaba


16.54:
a győzelem után, a dobogó mellett Gyurta Dániel, Vajda egyik legjobb barátja gratulál. Jó évük volt: mindketten a világbajnoki címig jutottak.

Vajda Attila óriási csatában szerezte meg az aranyérmet Szegeden. Olimpiai bajnokunk egy pillanatra sem kételkedett abban, hogy az ő nyakába akasztják az aranyérmet. Hallgassa meg hanganyagunkat!

16.49: Vajda eredményhirdetése következtik, a legszebben csengő dallammal, a magyar himnusszal.

16.44: újabb magyar érem, ez is arany! A női négyes 500 méteren három beülővel veri a világot, ez Kovács Katalin harmincadik vb-aranya.

Így nyert Csipes Tamara 1000 egyesben.
Kommentátor: Méhes Gábor
Forrás: M1

16.41: – Az az igazság, majdnem szívinfarktust kaptam a kezdéskor, de 600 méternél megnyugodtam, utána már biztos voltam, hogy Tamara megnyeri az aranyat – mondta Csipes Ferenc tanítványáról és lányáról a delmagyar.hu-nak.

Csipes Ferenc már többször örülhetett lánya és tanítványa világbajnoki aranyérmének, ám ez volt Tamara első egyéni aranyérme vb-n. Hallgassa meg hanganyagunkat!

Csipes Tamara a dobogón. Galéria: Karnok Csaba


16.39:
megjött az első gratuláló SMS Vajda menedszeréhez. A Tankcsapda együttes azonnal gratulált Attilának!

16.32: indul Vajdáék futama. Hajrá, Attila, hajrá, Szeged! 250 méternél Menkov egy hajóval vezet. Vajda közelebb jön hozzá. 250-nél fél hajó a hátrány. Menkov kiszállt, Cal a nagy ellenfél! Vajda a világbajnok! Megvan a második arany! Cal második, a fehérorosz Zsukoszki vagy Menkov a harmadik! Vajda beugrik ünnepelni, kiélvezi a hazai sikert! Elképesztő futamot ment! Semmi kétség, ünnepelni is nagyon tud. Na meg kenuzni.

A Démász Szeged Vízisport Egyesület sportigazgatója, Petrovics Kálmán a parton az elsők között üdvözölte a klub régi-új világbajnokát. Hallgassa meg hanganyagunkat!

16.29: mialatt Csipes megkapja aranyérmét, Vajdáék lassan becsorognak a rajtgépbe. Csipesnek már legalább 8-9 ezren tapsolnak.

16.26: minden eredményt megtalál a mai napról itt.

Csipes Tamara csókja a közönségnek. Galéria: Karnok Csaba

16.23: Csipes Tamara a győztes futam után a következőket nyilatkozta.
– Tudtam, hogy Fazekas Kriszta nagy iramban kezd, úgy volt felépítve a taktikám, hogy a második 500-at nyomom meg jobban. Ez remekül sikerült, hihetetlen nagy erőt adott a közönség, az utolsó 200 métert extázisban versenyeztem végig. Hihetetlen boldog vagyok!

16.20: jön a férfi kajakosok 1000-es döntője, magyar nélkül. A kanadai Adam Van Koeverden elképesztő fölénnyel veri az egész világot. Második a svéd Anders Gustafsson, harmadik a norvég Eirik Veeras Larsen.

16.09:  nézzük az első 1000 méteres finálét. Elrajtoltak. 500-nál járnak, közben a spanyol Cal és Vajda Attila is elindult a kenusok döntőjének rajtjához, mögöttük Menkov. A lányok közelednek. Orrhosszal Fazekas elöl, de Csipes a 750-es résztávhoz elsőként ér. Két hajó előnnyel ő a világbajnok! Ez a magyar csapat első aranya, Zur-Fazekas második, az ausztrál Flood a harmadik. Ezzel megvan a negyedik női kvóta is.

16.06: a következő döntőben négy magyar lesz, a magyar magyar Csipes Tamara, a spanyol magyar Hegyi Zomilla, az amerikai magyar Zur-Fazekas Krisztina és az argentin magyar Keresztesi Alexandra.

16.04: a magyar hajó elfáradva a kilencedik lett, nyertek a románok, Dumitrescu-Lazar és Mihalachi.

16.00: az első A döntőben, a C2-esek 500 méteres számában Kozmann György és Korisánszky Péter Dániel indul, az érem nagy bravúr lenne.

39. sík vízi kajak-kenu vb, Maty-ér - a pénteki nap képei. Galéria: Karnok Csaba

15.58: folyamatosan érkeznek a nézők a Maty-érre, már félházzal “üzemel” a C lelátó, ez négyezer embert jelent.

15.55: lezajlott az összes A és B döntő, innentől kezdve az érmeről szól a világbajnokság. Tartsanak velünk, minden döntőről részletetes tudósítással, valamint nyilatkozatokkal és hanganyagokkal várjuk önöket.

15.48: Vajda Attila, Szeged olimpiai bajnoka nem csak saját városában népszerű. A kínai kajak-kenu csapat ugyanis Vajda standjánál bejelentkezett, mégpedig az összes versenyzőnek Vajda nevével ellátott pólót szerettek volna venni. Mivel nem volt elegendő árukészlet, így egyelőre 15-öt vásároltak, de leadták további rendelésüket is.

15.33: a szurkolók elképesztő hangulatot teremtettek az egyetlen magyar érdekeltségű B döntőre. Dombvári Bence a 3-4. helyen ért célba K1 1000 méteren, ezzel a 12-13. helyen végzett a vb-n.

15.24: a nagylelátó durván egyharmada telt meg, összesen jelenleg hozzávetőlegesen 4-5 ezer ember lehet a Maty-éren.

15.02: megkezdődött a B és C döntők sora, benne egy magyarral, a K1-es Dombvári Bencével.

14.52: megkapják az érmeiket a WebEye-kupa minifutamaiban induló gyerekek, köztük az ezüstérmes szegediek. Nem sokkal kisebb ünneplést kapnak, mint a nagyok fognak későbbiekben.

39. sík vízi kajak-kenu vb, Maty-ér - a pénteki nap képei. Galéria: Karnok Csaba

14.42: bejártuk a versenypályát, a hőség elleni védőeszközöket kutatva. Továbbra is a hűsítőkapu az egyik legkelendőbb megoldás, de férfiszemnek kellemes látványt nyújt a sok bikinis hölgy látványa. Valószínűleg ez a nőknél a férfiakra igaz. Aki teheti, hozhat napernyőt, ezt a D szektorban, valamint a C egyes részein tudja majd kihasználni, ott, ahol nem takarja vele a kilátást a többi néző elöl. Voltak akik kihasználták a C lelátó adottságait, és az árnyékában pihentek – ehhez hasonló leleményes megoldások természetesen még lehetégesek.

14.38: a bemutatófutamokon a minikajak négyesek között szegedi egyéget is találunk. Az EDF Démász-Szegedi VE fiataljai, Demeter Irén és Agócs Ágnes edzőnő tanítványai, Vass Bianka, Verbőczy Eszter, Törköly Zoltán és Szél Balázs a második helyen ért célba.

13.39: a délelőtti elő- és középfutamok eredményeit itt tekinthetik meg.

13.25: ezzel véget értek a középfutamok, legkozelebb 15.06-kor lesz futam, akor a B éc C döntők kezdődnek. Az A döntőket 16.01-kor kezdik a versenyzők.

A további program,
16.01: Férfi C2, 500 M, A döntő – magyar induló: Korisánszky Péter Dániel, Kozmann György.
16.09: Női K1, 1000 M, A döntő – magyar induló: Csipes Tamara.
16.17: Férfi K1, 1000 M, A döntő 
16.33: Férfi C1, 1000 M, A döntő – magyar induló: Vajda Attila.
16.41: Női K4, 500 M, A döntő – magyar induló: Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Benedek Dalma.
16.57: Női K2, 1000 M, A döntő – magyar induló: Sarudi Alíz, Medveczky Erika.
17.05: Férfi K2, 1000 M, A döntő – magyar induló: Dombi Rudolf, Kökény Roland.
17.21: Férfi C4, 1000 M, A döntő – magyar induló: Sáfrán Mihály, Sáfrán Mátyás, Vasbányai Henrik, Németh Szabolcs.

Nem csak a vízen van mit nézni. Galéria: Karnok Csaba

13.24: – Főleg a táv közepe esett jól, de egy a lényeg, azzal, hogy az ausztrálok A döntősök, szinte biztodsan megvan az olimpiai kvóta – mondta Kucsera Gábor a delmagyar.hu-nak.

13.22: könnyedén siklik a magyar csapathajó K4 1000 méteren. Kammererék fél hajóval verik a mezőnyt, ezzel finalisták, és kvótát szereznek, már persze akkor, ha a döntőben nem borulnak vízbe. Csak összeáll a magyar hajó!

13.11: megérkezett a pályára Vajda Attila a mórahalmi Colosseum Hotelből. A C1 1000 méter A döntője 16.33-kor indul.

13.03: bár Storcz Botond kapitány a férfi kenuban négy kvótával tervezett, Széles és Nagy betlije miatt ez meghiúsul, már csak kettő jöhet össze.

Kozák Danuta nem el, sokkal inkább beköszön. Galéria: Karnok Csaba

12.52: Széles Gábor és Nagy Péter a C2 1000 méter második középfutamában, ahonnan az első három megy az A döntőbe az olimpiai kvótáért is. Sajnos nincs meg, csak hetedikek, így még csak B döntőbe sem kerültek. Csalódás, főleg mert feladták az utolsó métereken.

12.49: C2 1000 méteren az első középfutamot a fehérorosz Bahdanovics testvérpár nyerte.

12.47: – Nem semmi, amit Korisánszky csinált. Ilyen fiatalon, 18 évesen így versenyezni: minden elismerést megérdemel. Nemigen láttam még ilyen fiatalon ilyen érett kenuzást – vélte a Magyar Kajak-kenu Szövetség szakmai alelnöke, a nemzetközi szövetség (ICF) elnökségének tagja, kenus olimpiai bajnok, Vaskuti István.

12.36: – Amikor egy éve elvállaltuk a rendezést, tudtuk, hogy jó világbajnokság lesz. Jó végigmenni a pálya mellett, a lelátón, egyéb helyeken, ráadásul az időt is elintéztük, hogy kiváló legyen – mondta nevetve a kétszeres olimpiai bajnok Gyulay Zsolt, az MKKSZ marketing-elnöke, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója, majd így folytatta: – A Hungaroringen Bernie Ecclestone dicséretét hallgathattam jó három hete, amikor véget ért a Forma-1-es Magyar Nagydíj, most pedig a kajakos, kenus berkekben kapjuk az elismerő szavakat. Sportrendezvényekben világszínvonalat hozunk, így kellene folytatni a következő éveben is. Hogy mit várok? Minél több kvótát, aztán az aranyak meg a további érmek úgyis jönnek.

Telnek a lelátók. Galéria: Karnok Csaba

12.31: – Edzőmmel, Ludasi Róberttel azt beszéltük meg, legyen meg az A döntő. Ez skerült, ott pedig minél előrébb szeretnék végezni. Nem teljes kimerültségig hajtottam magam, és ugyan szerettem volna futamot nyerni, de talán nem is baj, hogy így alakult, hiszen a pályabeosztás még jól is alakulhat – mondta Korisánszky Dávid György.

12.27: a női K2 500 méter 1. középfutamában a Csipes, Kovács Katalin duó első lett, és készülhet az A döntőre.

12.18: zászlómustra a lelátón: előttünk britből van a legtöbb, szám szerint nyolc, plusz egy ugyanilyen mintájú esernyő. Magyar, litván, német és szlovák drepéria is feszül. Otthonról ismerkedne az országzászlókkal? Itt megteheti!

12.12: Korisánszky Dávid György cseh és román riválisa mögött harmadik lett, így bejutott az A döntőbe.

12.03: újabb infók a nézőknek. A legtöbben bikiniben és fürdőnadrágban drukkolnak, érdemes ilyennel is készülnie annak, aki délután látogat ki. A Maty-ér vize hűs, sokan itt vizezik be ruházatukat.

12.02: Gyulay Zsolt, az MKKSZ marketing alelnöke is a lelátón drukkol.

11.55: Kugler Attila izgalmas futamban lett második, így ő is finalista.

39. sík vízi kajak-kenu vb, Maty-ér - a pénteki nap képei. Galéria: Karnok Csaba

11.47: még hogy csak néhány ország felségterülete a kajak-kenu… K1 500 méteren a tunéziai Mohamed Ali Mrabet futammásodikként finalista. Ez aztán a meglepetés.

11.45: igen élénk szél van a pályán, ez a versenyzőknek nem túl jó, a nézőknek viszont kissé hűsítő.

11.40: hírességek is drukkolnak, legutóbb az ismert tévés személyiséget, Liptai Claudiát láttuk.

11.37: megérkezett a Maty-éri pályára Botka László, Szeged polgármestere is, aki Baráth Etelével, az MKKSZ elnökével figyeli a futamokat.

11.35: – Úgy történt minden, ahogy elterveztem, viszont a cél felé haladva a szél irányt változtatott, és a nádas felől fújt. Nem  értem, miért. Erre a szembeszélre készülni nem lehet, talán csak úgy, hogy tudom, hosszabb lesz a pálya – mondta Kozák Danuta futama után.

11.33: az ukrán Oszipenko-Radomszka is nagy fölénnyel nyerte középfutamát, ő lehet Danuta legnagyobb ellenfele a holnapi fináléban.

39. sík vízi kajak-kenu vb, Maty-ér - a péntek délelőtt képei. Galéria: Karnok Csaba

11.30: az előfutamok utáni szünetben találkoztunk Douchev-Janics Natasáról, aki férjével, Andrian Douschevvel figyeli a futamokat. A lányok tulajdonképpen neki is segítenek, hiszen a kvótákat itt lehet megszerezni, Natasa viszont az olimpiai csapatba jövőre is bekerülhet.

11.25: a továbbra is igen meggyőző Kozák Danuta gond nélkül nyerte meg középfutamát, ezzel finalista.

11.04: a délutáni program, 11.20: női K-1, 500 m, középfutamok, 11.40: férfi K-1 500 m, középfutamok, 12.00: férfi C-1, 500 m, középfutamok, 12.15: férfi K-2, 500 m, középfutamok, 12.25: női K-2, 500 m, középfutamok, 12.45: férfi C-2, 1000 m, középfutamok, 12.59: férfi K-4, 1000 m, középfutamok.

11.00: érdekességként a Tippmix mai kínálatában szereplő számok odsszait is böngészhetik. Vajdát aranyérmesnek várják.

Csipes T. 1-2. (H), 3-4. (D), más (V) helyen végez 1000 m-en 
1.21  6.70  5.80

Dombi/Kökény 1-2. (H), 3-4. (D), más (V) h. végez 1000 m-en 
2.42  2.56  2.90

Vajda A. 1. (H), 2. (D), más (V) helyen végez 1000 m-en 
1.85  3.80  2.90

Magyar női K4 1. (H), 2. (D), más (V) helyen végez 500 m-en 
1.47  2.90  7.90

10.50: Petrovics Kálmán, az EDF Démász-Szegedi VE klubigazgatója értékelte először Kammererék futamát. – Furcsállottam, hogy ilyen kemény iramot mentek a magyarok, hiszen az első hat helyezett továbbjutott a középdöntőbe, és végül hiába hajtottak, csak másodikok lettek. Azért furcsállottam, mert két óra múlva újból vízre kell szállniuk. Vécsi Viktorral beszéltem, Vajda Attilát viszont verseny előtt sohasem szoktam zavarni. Viktor elmondta, Attila nagyon jókedvű, és a magabiztossága látszott a tegnapi két futamon is.  Óriási meccs lesz Menkov ellen, az üzbég fiú is duzzad az erőtől, az önbizalomtól – mondta Petrovics.

Kammererék hamarosan újra vízre szállnak. Galéria: Karnok Csaba

10.45: kíváncsi néhány érdekességre, statisztikára a vb-vel kapcsolatban? Kattintson ide!

10.43: a magyar négyes jó pályát menve centikkel lett második az oroszok mögött, és a középfutamban folytathatja.

10.31: érdekesség a lelátó elől: a dobogó előtti füves területet reggelre teljesen lecserélték, a tegnapi kissé sárgás gyep után ma már csodaszép zöld fű várta a résztvevőket.

10.29: lehet még belépőt venni a következő napokra a Maty-éren is: a Bajai út felől érkezve az 1000 méteres rajtnál egy fabódéban árulják őket. Mára még minden szektorba kaphatók, szombatra és vasárnapra viszont csak a C és D szektorokba – korlátozott számban.

10.25: újabb szegedi sportoló küldött biztató szavakat a magyaroknak. – Előzetesen féltettem Vajda Attilát, hiszen nem jó híreket hallottam róla, tudtam, hogy betegeskedik, azonban nagyon meggyőző volt a produkciója. Nagyon szorítok innen távolról is neki – üzente a delmagyar.hu-nak a Szeged Beton egykori játékosa, a jelenleg Kuvaitban edzősködő Molnár Péter.

39. sík vízi kajak-kenu vb, Maty-ér - a péntek délelőtt képei. Galéria: Karnok Csaba

10.20: az utolsó előfutamos magyar egység, a férfi kajaknégyes 10.42-kor rajtol. A vb egyik legnagyobb kérdése, mire lehet képes a Kammerer, Vereckei, Kucsera, Boros kvartett.

10.16: a magyar induló, a Széles Gábor, Nagy Péter C2-es egység a negyedik helyen lapátolt a célba, és mivel az első hat mehet a középfutamba, így ők is továbbjutottak.

10.10:  ha a vb-re indulás előtt nem vették meg a mai Délmagyarországot, akkor sem kell megijedni: a vb helyszínén csinos hostesslányoktól, többek közt a junior búvárúszó Eb-n is induló Szovics Katától kaphatnak lapunk mai számából, amelyben két teljes oldalon foglalkozunk a világbajnoksággal.

10.05: hangulatjelentés a lelátóktól: folyamatosan érkeznek a szurkolók a Maty-érre, a közvetlen a vízpart mellett lévő B lelátó már háomnegyed házzal üzelem, a C lelátó alsó része is szépen telik meg. Egyre több a magyar zászló a lelátó. Többször kihangsúlyoztuk, hogy sapkát, naptejet hizzanak magukkal. A vb szervezői folyamatosan locsolják az utakat, és a vízpárát szóró kapuk is teljes intenzitással üzemelnek.

10.01: 1000 méteres számokra váltunk, a C2-esek kezdenek.

09.53: Birgit Fischer magyar győzelmet tippel a női K4-ben délután.

09.40: Horváth Gábor, a négyesben korábban két olimpiát is nyerő kajakos nyilatkozott a delmagyar.hu-nak. – Nagyon várom a délutáni döntőket, a lányokat látva biztos vagyok benne, hogy aranyérmekkel ajándékoznak meg minket. Jó formában van a női csapat minden tagja. Vajda Attila? Atis számomra is tud még meglepetéssel szolgálni, nagyon szépen teljesített csütörtökön, reménykeltő volt középdöntőbeli szereplése. A két fiatal, Tóth Dávid és Kulifai Tamás futamgyőzelme számomra nem volt meglepetés, hiszen az 500 páros nem olimpiai szám, így jóval foghíjasabb a mezőny. Ennek ellenére örülök, hogy magabiztosan jutottak a döntőbe – mondta.

A Csipes, Kovács duó magabiztosan nyert. Galéria: Karnok Csaba.

09.36: a Csipes, Kovács duó cseppet sem meglepő módon lazán evezve megnyerte a futamát és középdöntős. Az eddigi legnagyobb hangzavar a Maty-éren!

09.33: hamarosan következik a Csipes Tamara, Kovács Katalin friss Eb-győztes egység vb-bemutatkozása. A kajakkirálynő, Kovács Katalin első futamára készül, és mivel 29 vb-aranyal kezdte a szegedi versenyt, meglepődnénk, ha nem jutna el harmincig a következő napkban.

09.30: az alattunk lévő A tribünön az ausztrál nézők a szintén ausztrál kajakossal, Rachel Lovellel fotózkodnak.

Korisánszky Dávid György boldog lehet. Galéria: Karnok Csaba


09.22:
futamgyőzelme után nyilatkozott a delmagyar.hu-nak. – Amikor beálltam a rajtgépbe, meghallottam, hogy bemondják a nevem, illetve azt, hogy Magyarország, és a közönség hatalmas ovációban tört ki, akkor tudatosult bennem, Úr Isten, én itt lehetek a világbajnokságon. Az utolsó 200 méteren nagyon sokat jelentett a drukkerek biztatása. Tetszett a pálya, abszolút nem zavart a szembeszél, sőt mivel a riválisaim jóval nagyobbak, magasabbak nálam, ezért még nekem kedvezett is. Maradt bennnem erő, ez a lényeg – fogalmazott.

39. sík vízi kajak-kenu vb, Maty-ér - a péntek délelőtt képei. Geléria: Karnok Csaba

09.21: újabb magyar siker, ez igazi meglepetés: a fiatal Tóth Dávid és Kulifai Tamás a fehéroroszok előtt megnyerte előfutamát, így egyből a fináléba jutottak.

09.19: a folyamatosan frissülő eredményeinket itt találja.

09.17: – Ez így elsőre egy kicsit fájdalmas volt. Úgy érzem, becsúszott elém a fehérorosz srác, amit egy kicsit sajnálok, mert nyerni akartam. De jó formában vagyok, már alig várom a középfutamot – mondta Kugler Attila a szeged2011.hu-nak.

09.12: a fiatal tehetség, Korisánszky Dávid György magabiztosan nyerte meg előfutamát C1-ben, és középfutamban folytatja majd szereplését.

09.02: Csabai Edvin egykori válogatott kenussal futottunk össze a lelátó mellett, és természetesen Vajdáról kérdeztük. – A tegnapi középdöntőt látva úgy gondolom, hogy Attila az esélyes a győzelemre. Hazai környezetben, ilyen fantasztikus közönség előtt nem lehet őt megverni. Sok versenyzőt nyomaszt a tét, Attilára ez nem igaz, őt inkább motiválja. Fantasztikus versenyzőtípus. A szakemberek sokszor jósolták már meg, hogy ki nyer egy-egy világbajnokságot, de sokszor meglepetés született, akit esélyesnek tartottak, az nem tudott diadalmaskodni. Vajdára ez nem jellemző, látva őt, jó erőben van, és fejben is nagyon egyben van – mondta. 

08.59: közben egyre jobban belelendül a magyar közönség, a B lelátó már csaknem tele van. Elképesztő hangulat várható délutánra. Addig is néhány fontos információ: egyrészt hőségriadót rendeltek el, másrészt: a szurkolók számára nagyon fontos, hogy időben induljanak el, akár autóval, akár busszal, akár kerékpárral érkeznek a Maty-érre. Az autós parkolótól – ez a reptéren található – autóbuszok szállítják a drukkereket az ezerméteres rajtig, addig, ameddig a 40C jelű ingyenes járat is bemegy. Viszont az 55-ös út forgalma a vb miatt azért még nem szűnik meg, így a torlódásokra is fel kell készülni.

08.55: Kugler Attila a K1 500 méter hatodik előfutamában kapott helyet. Szemmel megítélve holtversenyben az 1-2. helyen ért célba, ezzel középfutamos.

Kugler is középdöntős. Galéria: Karnok Csaba

08.48: két egykori klasszis, Bóta Kinga és Dónusz Éva is dolgozik a kajak-kenu világbajnokságon. – Évával mindketten a VVIP helyszínén dolgozunk, az a feladatunk, hogy fogadjuk a vendégeket, illetve ha szakmai kérdés merül fel, tájékoztassuk a vendégeket. Furcsa érzés a partról nézni a vb-t, versenyzőként nem gondoltam volna, micsoda szervezőmunka kell egy ilyen esemény megrendezéséhez. Hajóban nagyon régen ültem, bár most, így a versenyt látva nem elképzelhetetlen, hogy a közeljövőben vízre szállok – mondta Bóta Kinga.

08.44: a Délmagyarországban vezetett blogjában a korábbi szegedi világbajnok, Kajner Gyula mondta el véleményét az első napról.

08.35: újabb Szegedhez kötődő sportolókat kérdeztünk meg az olimpiai bajnok kenus, Vajda Attila mai döntőbeli esélyeivel kapcsolatosan. Szabics Imre, a magyar válogatott futballistája SMS-ben válaszolt, és annyit írt, hoy győzelmet vár és szorít Vajdának Grazból.

08.24: a sajtóközpontban találkoztunk Birgit Fischerrel, a németek extraklasszis kajakosával, aki nyolc olimpiai aranyérmet nyert. Legalábbis eddig, mert a most 49 esztendős Fischer ott szeretne lenni a londoni olimpián is. Most még nem versenyez, egy német újság szakírójaként utazott a Maty-érre.

Kozák Danuta megnyerte előfutamát. Galéria: Karnok Csaba

08.22: Kozák Danuta megnyerte előfutamát 500 méteren, így megvan a mai első részsiker a Maty-éren. Kozák a középfutamban folytathatja.

07.33: jó reggelt kívánunk, köszöntünk mindenkit a Maty-érről. Ma nyolc döntő és remélhetőleg magyar érmek várnak ránk, ám ne feledjék, a hőségriadó miatt jó felszerelkezve induljanak el a Maty-érre.

Beharangozó
Bár már két nap lement a 39. Mol sík vízi kajakos, kenus olimpiai kvalifikációs világbajnokságból, a java még csak most következik. A hátralévő három napban huszonkilenc A döntőt rendeznek, amelyben számos magyar egység is érdekelt lehet. Ma délelőtt 500 és 1000 méteren rendeznek elő-, majd középfutamokat, 14.59-től pedig a C döntőkkel kezdődik a finálék sorozata.

A szurkolók számára nagyon fontos, hogy időben induljanak el, akár autóval, akár busszal, akár kerékpárral érkeznek a Maty-érre. Az autós parkolótól – ez a reptéren található – autóbuszok szállítják a drukkereket az ezerméteres rajtig, addig, ameddig a 40C jelű ingyenes járat is bemegy. Viszont az 55-ös út forgalma a vb miatt azért még nem szűnik meg, így a torlódásokra is fel kell készülni.

A program, augusztus 19., péntek

8.00: női K-1, 500 m, előfutamok – Kozák Danuta. 8.30: férfi K-1, 500 m, előfutamok – Kugler Attila 8.55: férfi C-1, 500 m, előfutamok – Korisánszky Dávid. 9.15: férfi K-2, 500 m, előfutamok – Tóth Dávid, Kulifai Tamás. 9.30: női K-2, 500 m, előfutamok – Csipes Tamara, Kovács Katalin. 9.55: férfi C-2, 1000 m, előfutamok – Széles Gábor, Nagy Péter. 10.16: férfi K-4, 1000 m, előfutamok – Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos, Kucsera Gábor, Boros Gergely.

11.20: női K-1, 500 m, középfutamok.
11.40: férfi K-1 500 m, középfutamok
12.00: férfi C-1, 500 m, középfutamok
12.15: férfi K-2, 500 m, középfutamok
12.25: női K-2, 500 m, középfutamok
12.45: férfi C-2, 1000 m, középfutamok
12.59: férfi K-4, 1000 m, középfutamok

15.06: férfi C-2, 500 m, B-döntő
15.16: férfi K-1, 1000 m, C-döntő
15.23: férfi C-1, 1000 m, C-döntő
15.30: férfi K-1, 1000 m, B-döntő
15.37: férfi C-1, 1000 m, B-döntő
15.44: férfi K-2, 1000 m, B-döntő
15.51: női K-1, 1000 m, B-döntő
16.01: FÉRFI C-2, 500 M, A-DÖNTŐ – Címvédő: Alexandru Dumitrescu, Victor Mihalachi (ROM)
16.09: NŐI K-1, 1000 M, A-DÖNTŐ – Címvédő: Franziska Weber (GER)
16.17: FÉRFI K-1, 1000 M, A-DÖNTŐ – Címvédő: Max Hoff (GER)
16.25: Eredményhirdetés (női K-1, 1000 m)
16.33: FÉRFI C-1, 1000 M, A-DÖNTŐ – Címvédő: Vadim Menkov (UZB)
16.41: NŐI K-4, 500 M, A-DÖNTŐ – Címvédő: Magyarország
16.49: Eredményhirdetés (férfi C-1, 1000 m)
16.57: NŐI K-2, 1000 M, A-DÖNTŐ – Címvédő: Szabó Gabriella, Csipes Tamara (HUN)
17.05: FÉRFI K-2, 1000 M, A-DÖNTŐ – Címvédő: Martin Hollstein, Andreas Ihle (GER)
17.13: Eredményhirdetés (női K-4, 500 m)
17.21: FÉRFI C-4, 1000 M, A-DÖNTŐ – címvédő: Fehéroroszország, magyar induló: Sáfrán Mihály, Sáfrán Mátyás, Vasbányai Henrik, Németh Szabolcs
17.29: Eredményhirdetés (férfi K-2, 1000 m)
17.37: Eredményhirdetés (férfi K-1, 1000 m)
17.45: Eredményhirdetés (női K-2, 1000 m)
17.53: Eredményhirdetés (férfi C-2, 500 m)
18.01: Eredményhirdetés (férfi C-4, 1000 m)