Hallgassa élőben!

Kikapott Szlovéniától a magyar jégkorong-válogatott - Távol kerültünk a feljutástól

Jégkorong, Budapest. A házigazda magyar válogatott 4-1-re kikapott a szlovén együttestől a divízió I/A-s jégkorong-világbajnokság harmadik fordulójában a Papp László Budapest Sportarénában, így távol került a feljutástól.

A mérkőzés szlovén nyomással és lehetőségekkel indult, Vaynak több kisebb védést kellett bemutatnia, amíg az első magyar helyzetre sor került: a 6. percben Sebők Balázs tört kapura, ám Kroselj védett. A tavaly még a világelitben szereplő szlovénok szerezték meg a vezetést: Magovac erős lövése nyomán talált utat a kapuba
 a korong. Szlovén ember- előnyben a csapatkapitány Vas János harcossága ért kis híján gólt, ám háttal az üres kapu mellé lőtt. Kroselj botja eltört az esetnél, a hálóőr bő egy percig üres kézzel állt kapuja előtt.

A második húsz percet határozottabb játékkal kezdte a magyar válogatott, és már a harmad elején emberelőnyt harcolt ki, Sebők pedig remek egyéni megoldással, két szlovén bekk között átbújva egyenlített. A szurkolótábor egyre hangosabb biztatással értékelte a sorban érkező magyar rohamokat, ám újabb gólt a szlovén együttes szerzett: Urbas használt ki egy védekezési megingást.

A feszült hangulatú zárófelvonás első felében kevés helyzet volt, főleg a mezőnyjáték dominált. Az utolsó tíz perchez közeledve aztán előbb Sofron, majd Hári előtt adódott nagy lehetőség, előbbinél egy védő, utóbbinál a kapuvas mentette meg a szlovénokat. A szlovének egy félpályás korongszerzés után négyen vitték egy védőre a korongot, Golicic értékesítette a helyzetet. Kapuslehozatallal próbálkozott a magyar válogatott, ám Kovacevic a korongbedobás után távolról azonnal bevette a magyar kaput. Bár a végéig küzdött a szépítését a magyar válogatott, gólra már nem futotta.

Vereségével távol került a feljutástól a magyar válogatott, amely csütörtökön a lengyelekkel játszik szinte ki-ki mérkőzést a kiesés elkerüléséért. Az első két helyezett feljut a 16 csapatos elitbe, az utolsó pedig 2019-ben a divízió I/B-ben szerepel majd. A világbajnokság végén pontazonosság esetén az egymás elleni eredmény rangsorol.

Eredmények, 3. forduló: Szlovénia–Magyarország 4–1 (1–0, 1–1, 2–0), gólszerzők: Magovac (7.), Urbas (30.), Golicic (56.), Kovacevic (57.), ill. Sebők (26.). Olaszország–Kazahsztán 3–0. Nagy-Britannia–Lengyelország 5–3. Az állás: 1. Kazahsztán 6 pont (9–4), 2. Olaszország 6 (8–4), 3. Nagy-Britannia 6 (9–10), 4. Szlovénia 3 (7–8), 5. Lengyelország 3 (8–10), 6. Magyarország 3 (4–9).