Sándorfalva: a futball és az ifjúság városa

A Csongrád megyei utánpótlásbázisokat bemutató sorozatunk e heti részében a Sándorfalvi Utánpótlás Közhasznú Sportegyesülethez látogattunk el.

Fiatal klubról van szó, hiszen 2009 januárjában alakult a Sándorfalvi UKSE.

– A polgármesterünk, Kakas Béla a fejébe vette, hogy Sándorfalvából a sport és az ifjúság városát építi ki. Bő két éve kezdődött, és jól haladunk – mondta az egykori kapus, a Sándorfalvi UKSE elnöke, Barna István. – Készül a bányató, alakítják a strandot, tervben van egy újabb futballpálya építése, szóval minden afelé halad, hogy Sándorfalva tényleg vonzó hely legyen az ifjúságnak. Ebbe a törekvésbe pedig tökéletesen beleillik a klubunk. Már van ovis csoportunk, és megvan a piramis egészen a nagycsapatig. Az önkormányzat és Kakas Béla mindenben a segítségünkre van, maximálisan támogat.

A különböző korosztályok közül az U13-as és az U15-ös csapat az országos kiemelt bajnokságban, az NB II Keleti csoportjában szerepel: a fiatalabbak erős középcsapatot alkotnak, az idősebbek viszont tavaly ezüstérmesek lettek a gyulai Grosics akadémia mögött, most pedig szintén másodikak, a Szolnok előzi meg őket.

Sándorfalván ideális körülmények között edzhetnek a fiatalok a futballpályán, nem véletlenül népszerű a sportág.  Fotó: Karnok Csaba
Sándorfalván ideális körülmények között edzhetnek a fiatalok a futballpályán, nem véletlenül népszerű a sportág.
Fotó: Karnok Csaba

– A hét-, kilenc-, tizenegy évesek a Bozsik-programban vesznek részt, több tornát is nyertek már a környék települései között. Nemcsak a városi gyerekekben gondolkodunk, hanem ahogy az alapfeladataink között szerepel, azokat is szívesen befogadjuk, akik különböző okok miatt máshol nem tudnak futballozni. Kiskundorozsmai, szatymazi, zsombói, balástyai, illetve szegedi gyerekek is járnak hozzánk. Több mint százötven regisztrált gyerek tartozik a klubhoz, akikkel a következők foglalkoznak: Molnárné Sacika, dr. Tóth János, Pigniczki Zoltán, ifj. Gonda László, Gonda László, Hegedűs András, Szűcs Dénes. Az idősebb Gonda László a szakosztály-igazgatónk, nagy szerepe van abban, hogy a sándorfalvi utánpótlás két éve januárban létrejött, illetve hogy már itt tarthat.

A hosszabb távú sándorfalvi terveket már ismerjük, és a rövidet is megosztotta velünk az elnök.

– Három-négy éves célunk, hogy elkezdődjön a mostani U17-es és U19-es korosztályú fiatalok folyamatos beépülése a nagycsapatba. Éppen ezért fontos, hogy ők is bekerüljenek az országos vérkeringésbe, a kiemelt bajnokságokba – jegyezte meg végül Barna István.