Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Hertelendy, a Honvéd szegedi gólvágója

A szegedi születésű kiváló kézilabdás, Hertelendy Róbert három bajnoki címet nyert a hetvenes években, ám a remek felépítésű játékos nem a Szegedi Volánban, hanem a Budapest Honvédban ért fel a csúcsra. Élete utolsó éveiben Ausztriában élt.
A szegedi Radnóti-gimnázium kiváló kézilabdásképzésének egyik kitűnősége volt Hertelendy Róbert. Az egykori balátlövő 1952-ben született Szegeden, és 1966-tól 1970-ig a már említett intézményben tanulta a sportág alapjait, ahonnan egyenes út vezetett az ország legjobbjai közé.

– Robi szerény, halk szavú ember volt. Minden buliban benne volt ugyan, de nem mint főkolompos. Együtt jártunk a Radnótiba, és mivel én valamivel hamarabb elkerültem a Szegedi Volán kézilabdacsapatához, nem volt kérdés, hogy Giga is követ majd engem. 1970-ben került a nagycsapathoz – mondta Dobó Károly egykori csapattárs, aki elárulta, Hertelendyt még a legendás testnevelő, Zsedényi István nevezte el Gigának magas, „libanyakhoz hasonló" alkata miatt.

Hertelendy Róbert  (felső sor, jobb szélen). Foró: DM/DV
Hertelendy Róbert (felső sor, jobb szélen).
Foró: DM/DV

– Amikor besoroztak, az akkor nagyon erős Honvédba kerültem, és Giga itt is követett nyolc hónappal később, összesen mindössze másfél évet játszott a Volánban. Érkezésével még jobbak lettünk, és 1972-ben, megszakítva az Elektromos hároméves sorozatát, elhódítottuk a magyar bajnoki címet. Amikor lejárt a szolgálati időm, én visszatértem Szegedre, ő viszont Pesten maradt, majd 1976-ban és 1977-ben újra bajnok lett, emellett kupát is nyert – mondta Dobó Károly.

– Kiváló játékos, több mint 70-szeres válogatott volt, csak azért nem nyert több bajnoki címet, mert a Honvéd 80-ban kezdődő sikerkorszaka előtt eligazolt az Elektromosba, majd Ausztriába – emlékezett egykori társára Tamás Sándor, aki a Honvédban szintén együtt játszott Hertelendyvel.

A 193 cm magas balátlövő a nyolcvanas években légiósnak állt, a Graz színeiben játszott a BEK-ben, majd Ausztriában edzősködött, később családjával is itt telepedett le. Pályafutása után egy számítástechnikai szerelőüzemben dolgozott. 2001-ben súlyos betegség után érte a halál.

Olvasóink írták

  • 3. shulcz 2011. március 25. 12:53
    „Akkoriban komoly bajnokságok voltak az általános-, és középiskolák között kézilben, kosárban, néha fociban is. Rengeteg tehetség került ki, egyik legnagyobb volt Hertelendy. Nagyon nagy meccsek voltak, ma már elképzelni is nehéz. A kép a Radnóti udvarán készült.”
  • 2. TUTI 2011. március 24. 05:00
    „A többiek nevét is lehetne kérni??? :)”
  • 1. almamagjani 2011. március 23. 22:12
    „Jó kis kép ez, még a Radnótiban készült? Hertelendy mellett Dobó Karcsi látható - én már főleg Elektromos-játékosként láttam Hertelendyt a Volán-meccseken a 80-as évek elején. (Nem tudtam, hogy már 10 éve meghalt...)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Futsal: osztályozóra ítélve a SZAK

Utolsó bajnokiján győzött a Szegedi AK Boszorkányok NB I-es női futsalcsapata. Tovább olvasom