Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Hét év alatt térül meg a szigetelés ára

Egy száz négyzetméteres lakás falainak szigetelése körülbelül egymillió forintba kerül. Ugyanennyit kell fordítani a nyílászárók cseréjére is azért, hogy az otthon energiafelhasználása gazdaságos legyen. Egy felmérés szerint mi, magyarok háromszor annyi energiát használunk egy négyzetméternyi lakóingatlan fűtésére-hűtésére, mint a Nyugat-Európában élők. A szigetelésre fordított pénz öt-hét év alatt térül meg.
A jó szigetelés ára megtérül Fotó: Tésik Attila
Háromszor annyi energiát használunk egy négyzetméter lakóingatlan fűtésére, mint más uniós országok lakói – ez derült ki egy felmérésből.

Eszerint az éves energiafelhasználás 40 százaléka az épületek fűtésére és hűtésére megy el nálunk, pedig az erre elköltött pénz jó része jó szigeteléssel megspórolható. Így véli az egyik vásárhelyi tervező és kivitelező cég ügyvezetője, Kincses Pál is, aki azért a négyzetméterenkénti háromszoros energiafelhasználásról szóló adatot túlzásnak tartja. Azt azonban elismerte: egyes európai országokban fejlettebb az építőipari technológia, mint nálunk, így az ingatlanok energiafelhasználása is gazdaságosabb.

Kincses Pál a felmérésnek azzal a megállapításával is vitatkozik, hogy a jó minőségű, szakszerű szigetelésre szánt összeg két-három év alatt megtérül. Szerinte ugyanis ennél több időre, öt-hét évre is szükség van. Mindez attól is függ, hogy mennyire korszerű az ingatlan fűtési rendszere.
Egy száz négyzetméteres épület – legyen az új avagy régi –, falainak szigetelése mintegy egymillió forintba kerül, de ugyanennyit kell áldozni a nyílászárók cseréjére is – tudtuk meg a szakembertől. Az a tapasztalat, hogy egyes építkezők komolyan veszik a szigetelés ügyét, mások inkább a látszólag olcsóbb megoldást választják, s nem fordítanak rá gondot. Már a téglavásárlásnál eldől, hogy ki melyik utat választja, hiszen 38 centiméter vastag téglákból készült fal már csökkenti az ingatlan hőveszteségét. Ugyanakkor egy 30 centiméteresnél külön gondoskodni kell szigeteléséről. Ez az utólagos megoldás valamivel költségesebb, igaz, többet is ér.

Kincses Pál elmondta: talán, ha végre kötelező lesz az ingatlanok használatbavétele előtt energiatanúsítványt kiállítani, akkor a tulajdonosok és egyes kivitelezők is komolyabban veszik a gazdaságos energiafelhasználás ügyét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Levadászták a medvéket

A női kosárlabda Európa-kupában a második csoportmeccsét is megnyerte – idegenben a horvát… Tovább olvasom