Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Hetekig elhúzódhat a fehérorosz doppingmizéria

Csak szeptember második felében várható döntés az olimpián doppinggyanúba keveredett fehérorosz kalapácsvetők ügyében. A Pekingben negyedik helyen végzett Pars Krisztián ötven százalék esélyt lát arra, hogy övé lesz az ezüstérem.
– A Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) nem hivatalos, de számára biztos forrásból úgy értesült, hogy a pekingi olimpián Pars Krisztián előtt második és harmadik helyen végzett fehérorosz kalapácsvetők, Vagyim Gyevjatovszkij, illetve Ivan Tyihon első doppingvizsgálata, az A próba pozitív eredményt hozott – mondta Gyulai Márton, a MASZ főtitkára.
Mindeközben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szóvivője, Emmannuelle Moreau az AP amerikai hírügynökségnek úgy nyilatkozott: a NOB fegyelmi bizottsága a hónap végi ülésén tárgyalja az ügyet.

– Csalódott vagyok, és nagy szomorúsággal tölt el, hogy a NOB csak az eredményhirdetés után közel másfél hónappal kíván foglalkozni az esettel, amikor itt olimpiai érmekről, sorsokról, sportkarrierekről és esetleges rágalmazásokról van szó – folytatta Gyulai. – Szintén nem hivatalos, de számunkra megbízható forrásból úgy tudjuk, hogy a két fehérorosz atléta mintáját a második próbához csak szeptember 21-én akarják felnyitni. Én viszont nem hinném, hogy addig várnának, ha már egyszer napvilágot látott az első teszt pozitív eredménye. Nem akarok előrerohanni, de ha Pars megkapja az ezüstérmet, nagy ünnepséget rendezünk a tiszteletére – fogalmazott a MASZ főtitkára.

– Már csak elővigyázatosságból is azt mondom, hogy ötven százalék az esélye annak, hogy elveszik tőlük az érmeket és ötven, hogy nem – mondta Pars Krisztián. – Igyekszem nem foglalkozni az üggyel, de természetesen nem tudom függetleníteni magam a történtektől. Őszintén szólva nem igazán értem, hogy ez miért csak most derült ki. Pekingben azt hangoztatták, hogy a mintavétel után két nappal nyilvánosságra hozzák a pozitív eseteket.

– A pekingi doppingügyek még nem zárultak le – jegyezte meg Aján Tamás, a WADA elnökségének tagja. – A fegyelmi eljárás megindításához azonban annak egyértelmű megállapítása szükséges, hogy a tesztoszteron kívülről került a szervezetükbe. Ha ugyanis ez nem bizonyítható százszázalékosan, az eset nem minősül doppingvétségnek.

A Fehérorosz Atlétikai Szövetség sajtófelelőse, Anasztaszija Marinyina szerint eddig semmilyen dokumentumot vagy egyéb értesítést nem kaptak az esetleges pozitív tesztekről, majd közölte: a két versenyző tagadja a vádakat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bohács Zsolt verhetetlen

A szegedi Bohács Zsolt sorozatban hatodszor nyerte meg a négy sportágat ötvöző budapesti quatratlon… Tovább olvasom