Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Hiányzik a röplabda iránti alázat

A harminchat éves Csíkos Gábor nélkül nem lehet elképzelni a HPQ Szeged legmagasabb osztályban küzdő röplabdacsapatát. A kiváló játékos legutóbb a MAFC ellen is példát mutatott a több mint tíz évvel fiatalabb társainak küzdőszellemből. Pedig a 26-szoros válogatott a munka mellett sportol.
– Ha jól emlékszem, tagja volt annak a nagy szegedi csapatnak, amely bajnoki címet és magyarkupa-győzelmeket aratott. Hány aranyérmet gyűjtött össze?

– A Medikémiával kétszeres magyar bajnok és négyszeres kupagyőztes vagyok. A Kaposvár színeiben pedig egyszer voltam kupagyőztes.

– Tősgyökeres szegedi. Ennek ellenére hány klubja volt?

– Az, hogy el kellett mennem Szegedről, nem az én hibám. Sajnos annyira ellehetetlenült a Papiron SC helyzete, hogy kénytelen voltam más klub után nézni. Így játszottam Csepelen három, míg Kazincbarcikán és Kaposváron 2-2 bajnoki évet.

– Hogyan talált vissza szülővárosába?

– Abba akartam hagyni a játékot. Felkértek Szegeden, hogy legyek a juniorcsapat trénere. Egy évig csináltam is, és mellette játszottam, rá kellett jönnöm azonban, hogy ez a kettő nem megy együtt.

– Hosszú röplabdás pályafutásából melyik korszakra emlékezik a legszívesebben?

– Természetesen a szegedi aranyévekre. De szívesen gondolok vissza a kaposvári időszakra is, hiszen a kapitány, Demeter hívott. Barcikán pedig egy magasabb célt maga elé tűző csapat formálódott. A döntőig jutottunk.

Újra egy csapatban, egy célért a rutinos Csíkos (10) és Petheő. Fotó: Karnok Csaba
Újra egy csapatban, egy célért a rutinos Csíkos (10) és Petheő.
Fotó: Karnok Csaba

– Egy rutinos, csupa szív játékost egészen biztosan van, ami zavarja a mai magyar, teljesen leértékelődött röplabdában...

– Azt tapasztalom, hogy úgy fél évtizeddel ezelőtt kiesett egy-két korosztály. A mai első osztályú mezőnyben vagy nagyon idős vagy nagyon fiatal játékosok vannak. Ez egyrészt jó, másrészt azonban nem. Azt érzem, hogy a fiatalok nem igazán akarják átvenni a mi sporthoz való viszonyunkat. Mi alázattal voltunk a sportágunk iránt, s annyira szerettük, hogy nagyon sok mindenről le is mondtunk az eredményesség érdekében.

– Meglepetés a HPQ Szeged eddigi szereplése. Véleménye szerint még a dobogó is elérhető lehet?

– Jelen pillanatban nagyon jól állunk, várakozáson felül szerepelünk. Most az alapszakaszban ha vasárnap győzünk Debrecenben, akkor már a négy közé kerülünk. Azonban májusig még nagyon sok idő és nagyon sok mérkőzésünk van. Ha még jobban összeérik ez a csapat, és a fiatalok is eltanulják tőlünk azt az alázatot, amivel mi, a csapat öregjei még mindig fordulunk a sportág felé, akkor lehet Szegeden ismét nagy csapat.

– Milyen eredményt vár Debrecenben?

– Győzelmet! A Debrecen meggyengült, de nem szabad félvállról venni a mérkőzést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízválasztó a mai meccs

Idei utolsó hazai tétmérkőzését játssza ma 18.30-kor a Szeged férfi vízilabdacsapata. A… Tovább olvasom