Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Hősök születtek Racicében: kiválóan szerepeltek a Csongrád megyei kajakosok és kenusok

Szeged VE versenyzői három arany- és három ezüstéremmel térhettek haza a racicei parakenu- és síkvízi világbajnokságról, amelyen az algyői Kopasz Bálint zúzott jobb hüvelykujjal is remekelt.
Két korabeli hős született a csehországi Racicében, a kajakos, kenus világbajnokságon. Az egyik Medveczky Erika: szerda éjszaka még a pokolban volt, tegnap délre viszont már a mennyország kapuján kopogtatott a DÉMÁSZ Szeged kajakosa. Az őt megtámadó vírus hatása ugyan ráment a K1 500 méteres számra, ám K2 1000 és K4 500 méteren egyaránt világbajnoki aranyérmet szerzett.

– Volt ezen a világbajnokságon minden, amiről mesélhetnék – nyilatkozta a már négyszeres vb-első kajakos. – Az edzőm, Csipes Ferenc azt mondta, hogy ráhoztam a frászt, aztán visszahoztam mindent. Küzdelmes négy nap volt, olyan, mintha két hétig tartott volna, annyi esemény történt, és annyi érzelem szabadult fel benne.
A négyes sikere hatalmas csata volt belülről és állítólag kívülről is, de boldog vagyok, hogy egy olyan pályát mentünk, amit mi sem hittünk volna. Nem gondoltam, hogy a németek lesznek a másodikok, rettentően meghaltunk, de kiváló idővel nyertünk, azaz nem a többiek voltak a rosszak, hanem mi versenyeztünk remekül. Fantasztikus volt ez a szezon!
Így örült Birkás Balázs (balra) és Balaska Márk a férfi kajakpárosok 200 méteres aranyérme után. Fotó: MTI
Így örült Birkás Balázs (balra) és Balaska Márk a férfi kajakpárosok 200 méteres aranyérme után.
Fotó: MTI

A másik hős Kopasz Bálint, az Algyő kajakosa, aki még pénteken a K1 500 méteres középfutam előtt megzúzta a jobb hüvelykujját, majd így végzett K1 1000 méteren az ötödik, K1 500 méteren pedig a B döntőben az első, összességében a 10. helyen.

– Az egész péntekem ráment erre a sérülésre, és sajnos most is éreztem, hogy fáradtabb vagyok fejben, de úgy gondolom, nem rossz ez az ötödik hely ebben az erős mezőnyben, úgyhogy elégedett vagyok – nyilatkozta Kopasz Bálint.

Azt tudtuk róla, hogy tehetséges és saját korosztályában „menő", ám most K2 200 méteren a honvédos Balaska Márkkal a felnőttek mezőnyében megszerezte első aranyérmét a szegedi Birkás Balázs.

– Nem tudok belekötni a kajakozásunkba – vélte Birkás. – A győzelem után szolidan a családdal ünnepeltem, mert a hét végén rendezik az országos bajnokságot, utána pedig németországi meghívásom van. A kapott gratuláló üzenetek felére tudtam csak válaszolni, mert közben lemerült a telefonom.
Farkasdi Ramóna és Medveczky Erika 1000 méteren ért a csúcsra.Fotó: MTI
Farkasdi Ramóna és Medveczky Erika 1000 méteren ért a csúcsra.Fotó: MTI

A DÉMÁSZ Szegedből Nádas Bence két számban versenyzett – két olyanban, amelyben az Eb-n aranyérmet nyert. Most egy ezüst (K2 500 m) és egy B döntős 6. hely (K4 500 m) jutott neki.

– Párosban nem ez a spanyol egység szerepelt Plovdivban, mégis csak egy olimpiai bajnok ült most abban a hajóban, amely megelőzött minket – mondta Nádas. – Kiadtam magamból a maximumot, ezért elégedett voltam az ezüsttel. A négyes miatt viszont csalódott vagyok, és keressük az okokat. Stabil időket hoztunk eddig, amelyet ezen a vb-n meg sem közelítettünk.

A DÉMÁSZ Szeged versenyzői három arany- és három ezüstéremmel (a leírtakhoz csatlakozik Suba Róbert parasportoló két második helye) térhettek haza a racicei parakenu- és síkvízi világbajnokságról. A magyar válogatott pedig öt arany-, három ezüst- és két bronzéremmel zárt, ezzel megnyerte a nemzetek versenyét.
Ütős mondat

„Egy jó pár és már bocsánat: k.rva sok edzés!" 

A győzelemtől felpörögve ezt válaszolta Birkás Balázs, a DÉMÁSZ Szeged VE világbajnoka arra a kérdésre, mi kellett ahhoz, hogy sprintszámban félhajónyi előnnyel nyerjenek.
  

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alakul az egység

A Merkantil Bank labdarúgó NB II hatodik fordulójában a Szeged 2011-GA Gyulán 3-1-re legyőzte a Budaörs együttesét. Tovább olvasom