Sport

2012.05.24. 20:03

Hosszú, Kapás, Cseh és Gyurta Európa-bajnok

Biczó Bence és a női 4x200-as gyorsváltó ezüst, Risztov Éva, Bohus Richárd és Verrasztó Evelyn bronzérmet szerzett a debreceni úszó Európa-bajnokság csütörtöki versenynapján.

[namelink name="Kapás Boglárka"] arany-, [namelink name="Risztov Éva"] pedig bronzérmet nyert 800 m gyorson a debreceni úszó Európa-bajnokság csütörtöki versenynapján.
A táv egynegyedénél Risztov a második helyen fordult, Kapás ekkor a negyedik volt, 400 méter után azonban már az ő hátát nézte a mezőny. Kétszáz méterrel a vége előtt Risztov feljött Kapás mögé a második helyre, utóbbi ekkor kissé fáradni látszott, ám a hajrára új erőre kapott és végül magabiztosan nyerte a versenyt.

Az ezüstérmet a francia Coralie Balmy szerezte meg.

Kapás Boglárka


"A verseny előtt gondoltam, odamegyek anyukámhoz, hogy  megmondjam neki, Európa-bajnok leszek - nyilatkozta az MTI-nek  könnyeivel küszködve Kapás Boglárka. - Valahogy belémnyilallt és  tudtam, hogy ma aranyat fogok nyerni. Nem tudom, mi hajtott, sok  olyan emberre gondoltam, akit szeretek és akik tudom, hogy  szeretnek, s talán ez adott sok erőt. Maradtam a klasszikus  taktikánál, hogy 400-ig megyek a mezőnnyel, utána pedig robbantok,  és szerencsére sikerült ezt tartani. Az utolsó fordulónál már  tudtam, ha belehalok, akkor is megcsinálom."  

"Nagyon boldog vagyok, egyéni csúcsot úsztam így 100 évesen,  2002 óta két másodpercet javultam, ez mindent elárul, Nagyon örülök,  ez egy szép visszatérés volt. - mondta Risztov. - Az, hogy dobogóra  állhatok, hatalmas dolog, ha ezt bárki utánam csinálja, az előtt  megemelem a kalapom."  

___________________________
[namelink name="Hosszú Katinka"] arany-, [namelink name="Verrasztó Evelyn"] pedig bronzérmet nyert 200 m vegyesen a debreceni úszó Európa-bajnokság csütörtöki versenynapján.
A hétfőn 400 vegyesen is győztes Hosszú már az első ötvenen, a pillangóúszásnál az élre állt, s ugyan a harmadik hosszon, mellen a brit Sophie Allen megközelítette, az utolsó 50-en ellenállhatatlan volt és magabiztosan nyert. Verrasztó 100 méter után a második volt, 150-nél azonban már csak negyedikként fordult, gyorson viszont óriásit hajrázott, s a második helyen végzett Allentől is csupán 14 századdal maradt le.

Hosszú Katinka


"Az a jó, hogy erre nem készültünk és úgy úsztam ilyen időt.  Megmondom őszintén, elfáradtam, kiadtam magamból mindent, remélem,  sikerül magam összeszedni a váltóra - mondta az MTI-nek Hosszú. - A  végére úgy éreztem, hogy nem nagyon haladok, de úgy hallottam, hogy  azért elég jól ment a vége is, érzésre más volt, mint kívülről." 
      
Verrasztó szintén elégedetten nyilatkozott:  
"A lelkiállapotomhoz képest elég jól ment, egész délután furcsán  éreztem magam, tudom, hogy nem vagyok a csúcson. Nem volt annyira  erős ez a mezőny Katkán kívül, nagyon szerettem volna érmet nyerni,  és ez sikerült. Egy kicsit talán lassan kezdhettem, de azért elég jó  lett a vége. Fáradt vagyok, igyekszem a váltóig még pihenni egy  kicsit."  

___________________________
[namelink name="Gyurta Dániel"] aranyérmet nyert 200 m mellen a debreceni úszó Európa-bajnokság csütörtöki versenynapján. [namelink name="Molnár Ákos"] nyolcadikként zárt.
A szám címvédője és kétszeres világbajnoka, Gyurta 50 méter után a második, a táv felénél pedig a harmadik helyen állt, ekkor azonban megkezdte a rá jellemző remek hajrát és ötven méterrel a vége előtt már magabiztosan vezetett. Az utolsó fél hossznál már jól látszott, hogy a német Marco Koch csak nagy csatára tudja késztetni, megverni nem tudja a 2004-ben olimpiai ezüstérmes Gyurtát, aki megnyerte a számot.

A bronzérmet a görög Panagiotisz Szamilidisz szerezte meg.

Gyurta Dániel


"Meglepődtem, hogy a görög és a német versenyző ennyire jól  bírta, hogy ennyire jól versenyeztek - mondta a finálé után az  MTI-nek Gyurta. - Nagyon taktikusan osztották be az erejüket és  egyértelmű volt, hogy az én fegyveremmel próbáltak legyőzni,  szerencsére ez nem sikerült. Nagyon boldog vagyok, hogy ennyire jó  időt sikerült úsznom. Nem szeretek üzengetni az olimpia előtt,  igazából a világversenyeken szeretem megmutatni, mit tudok,  Londonban szeretném folytatni ezt a javulást, az egyéni legjobbamat  az olimpián mindenképpen szeretném megúszni. Arra nagyon jó volt ez  az Európa-bajnokság, hogy tudtam gyakorolni a versenyzést, és az  ellenfeleket fel tudtam mérni."  

Az eredményhirdetésnél Gyurta Áder János köztársasági elnöktől  vehette át az aranyérmet.

___________________________
[namelink name="Cseh László"]  arany-, [namelink name="Biczó Bence"] pedig ezüstérmet nyert 200 m pillangón a  debreceni úszó Európa-bajnokság csütörtöki versenynapján.  

Fantasztikusan kezdett a szám olimpia ezüstérmese, aki 50  méter után már nagy fölénnyel vezetett. Cseh elképesztő tempóját  egyszerűen képtelenek voltak tartani a riválisok, így a táv felénél  már látszott, hogy nem lehet tőle elvenni az aranyérmet. Eközben  Biczó 50 méterrel a vége előtt hatalmas hajrába kezdett, ezzel  megszerezte az ezüstérmet.  

Cseh László


A 26 éves Cseh az Európa-bajnokságok történetének  legeredményesebb magyar úszója lett, ez volt ugyanis a tizedik  aranyérme, s ezzel megelőzte az 1996-ban visszavonult, kilencszeres  Eb-győztes Egerszegi Krisztinát.   

"Abszolút elégedett vagyok, 19 évesen Európa-bajnoki ezüstérmes  lettem, nincs mit kifogásolnom - nyilatkozta az ifjúsági olimpiai  bajnok Biczó. - Rosszabb időt úsztam a döntőben, mint az  elődöntőben, ezt még ki kell elemeznem; a végén éreztem, hogy kezdek  feljönni, talán előbb kellett volna megindítani a hajrát, igazából  nem mertem megkockáztatni, de szerintem bírtam volna. Jól esett az  úszás, de elfáradtam, kiúsztam magam."  

___________________________
[namelink name="Bohus Richárd"] új országos csúccsal bronzérmet nyert 50 m háton a debreceni  úszó Európa-bajnokság csütörtöki versenynapján.  

A békéscsabaiak versenyzője jól kapta el a rajtot, ami  elengedhetetlen ebben a sprintszámban, és végül ritkán látható,  hármas holtversenyben szerezte meg a harmadik helyet. 

Bohus ráadásul tovább javította a szerdai elődöntőben  felállított országos csúcsát, ugyanis 25.14 másodperccel csapott  célba (régi: 25.36).

Azu


A magyar úszó még levegő után kapkodva, örömtől ragyogó arccal  azt mondta:  

"Úristen, úristen! Ez nagyon meglepett, még le vagyok sokkolva,  hogy egy Európa-bajnokságon bronzérmet szereztem első éves felnőtt  versenyzőként. Mondtam az edzőmnek, hogy megpróbálok meglepetést  okozni, de hogy ekkorát... Azt gondoltam, hogy lesz holtverseny, de  azt nem, hogy én is dobogóra állhatok."  

___________________________
A Jakabos  Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn, Mutina Ágnes, Hosszú Katinka  összetételű, címvédőként indult 4x200-as női gyorsváltó ezüstérmet  nyert a debreceni úszó Európa-bajnokság csütörtöki versenynapján.  

Jakabos nem kezdett túl jól, ugyanakkor nagy hajrával a  második helyen fejezte be saját etapját. Verrasztó hamar átvette a  vezetést és kiváló versenyzéssel fél másodperces előnyt kovácsolt  össze. Mutina ezt tovább növelte, ugyanakkor Hosszúnak ezt az előnyt  az olaszok világklasszisával, Federica Pellegrinivel szemben kellett  volna megtartania. A csütörtökön korábban 200 m vegyesen győztes  magyarnak azonban elfogyott az ereje, a táv olimpiai-, világ- és  Európa-bajnoka így megnyerte az olaszoknak a versenyt.

Az ezüstérmes magyar női 4x200-as gyorsváltó.

"Szerintem most én voltam a leggyengébb láncszem. Igyekeztem  minél jobban úszni, hogy sikerüljön elérni, amit két éve, de örülök  az ezüstéremnek is. Nagyon nagy dolog több éven keresztül egy  váltóval az élen lenni" - mondta a 200 m vegyesen korábban  bronzérmes Verrasztó.  

"Mindannyian mindent megtettünk, ebben biztos vagyok, tudtuk,  hogy az olaszok negyedik embere nagyon jó, Katkán nagyon nagy teher  volt" - nyilatkozta Mutina.  

A 400 és 200 vegyesen is győztes Hosszú Katinka láthatóan  csalódottan beszélt:  

"Ennyi volt bennem, ennyi volt bennünk. Nagyon nehéz lesz az  olimpián döntőbe kerülni, de ha sikerül, az mindenképpen nagyon jó  eredmény lenne."  


Eredmények:
nők:
200 m vegyes, Európa-bajnok:
HOSSZÚ KATINKA 2:10.84 perc
2. Sophie Allen (Nagy-Britannia) 2:11.49
3. VERRASZTÓ EVELYN 2:11.63

800 m gyors, Európa-bajnok:
KAPÁS BOGLÁRKA 8:26.49 perc
2. Coralie Balmy (Franciaország) 8:27.79
3. RISZTOV ÉVA 8:27.87 

női 4x200 m gyors váltó, Európa-bajnok:
Olaszország (Alice Mizzau, Alice Nesti, Diletta Carli, Federica Pellegrini) 7:52.90 p
2. MAGYARORSZÁG (JAKABOS ZSUZSANNA, VERRASZTÓ EVELYN, MUTINA ÁGNES, HOSSZÚ KATINKA) 7:54.70
3. Szlovénia (Sara Isakovic, Anja Klinar, Ursa Bezan, Mojca Sagmeister) 7:59.73


férfiak:
200 m mell, Európa-bajnok:
GYURTA DÁNIEL 2:08.60 perc
2. Marco Koch (Németország) 2:09.26
3. Panagiotisz Szamilidisz (Görögország) 2:09.72
...8. MOLNÁR ÁKOS 2:13.33

200 m pillangó, Európa-bajnok:
CSEH LÁSZLÓ 1:54.95 perc
2. BICZÓ BENCE 1:55.85
3. Joannisz Drimonakosz (Görögország) 1:56.48

50 m hát, Európa-bajnok:   
Jonatan Kopelev (Izrael) 24.73 mp 
2. Mirco Di Tora (Olaszország) 24.95 
3. BOHUS RICHÁRD, Dorian Gandin (Franciaország) és Guy Barnea  (Izrael) 25.14

Címkék#úszás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!