Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 14°C Még több cikk.

Hová tűntek a szegedi focipályák?

Szegeden és annak külvárosaiban egykor több mint harminc labdarúgópálya volt. A szám pontossága biztos vitatható, de egy biztos: ennél akár több is lehetett. Városi sétánkon azt az időszakot vettük figyelembe, amikor még nagyjából ennyi pálya állt a labdarúgást űzők rendelkezésére. A szám mára felére csökkent.
Kezdjük először a nagyobb pályalétesítésekkel! Ilyen volt Kiskundorozsma, ahol két pályát megszüntettek – ott ma piac üzemel –, ám helyette kettő épült. A Felső Tisza-parti stadionban a salak helyén műfű létesült – minőségi változás, nagy beruházás. A folytatás? Bárhogy is osztjuk, szorozzuk, nem találjuk. Olyan több is van (pl. Újpetőfitelepen, Gyálaréten, Szentmihályon), ahol csinosították, bővítették, javították a gyepet. De új pálya nem épült.

Annál több szűnt meg. Ilyen a Textilműveké, ahol már az edzés kezdetén éhes lett a gyerek a közeli kenyérgyári illatoktól. És olyan meleg zsíros deszkát lehetett két forintért kapni a büfében, amely maga volt a tökély. Vagy a rókusi temető melletti fekete salak, ahonnan nem lehetett úgy hazamenni, hogy a térdről, a könyökről, netán az arcról ne hiányzott volna néhány négyzetmilliméter bőr. A gól, a győzelem mindent kárpótolt, most viszont színes lakópark ásítozik a temető és a salak helyén. Az Ady téren a TIK működik, a Zalka Máté, majd Török Ignác laktanya helye is családok otthona lett – Vadaspark lakóparknak hívják a területet. A Cserepes sori piac helyén szintén volt egy pálya.

Akadnak olyan egykori stadionok, területek, amelyek ma is a sport szolgálatában állnak. Az egykori Délép-pálya helyén a Gellért Szabadidőközpontban ugyanúgy le lehet izzadni, mint egykor a füves pályákon. Igaz, most főleg ütővel a kézben. A volt SZAK-pálya helye a teniszezőké, még emlékeznek néhányan a gyönyörű falelátóra. Az UTC otthonát az újszegedi sportcsarnok váltotta. Az SZVSE és a Szőreg edzőterülete pedig az enyészeté lett.

A Kertész utcai center- és edzőpálya egy bevásárlónegyednek van útjában, a Cserepes sort kiváltó Horgosi úti Móraváros-otthon pedig félig feldúlva jelzi: itt sem a focilabda pattog majd. A hírek szerint squashközpont épül helyette.

Elfogy a pálya, elfogy a gyerek – elfogy a labdarúgó. Csodálkozunk?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Itt lesz a hazai dzsúdóelit

A hazai dzsúdóelit részvételével igen színvonalas csapatbajnokság elé néz a Szegedi Judo SE, amely… Tovább olvasom