Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Húsz év után befejezte a játékvezetést Bokor Béla

Az első futballmeccsét 1989-ben vezette Bokor Béla (53), az utolsót idén októberben. 1245 találkozón fújta a sípot, amely végleg kikerült a szájából.

Nem sok kétdiplomás játékvezető szaladgált a Csongrád megyei futballpályákon. A ritka kivételek közé tartozott Bokor Béla, aki két évtizednyi bíráskodást követően a közelmúltban vonult vissza.

– Megyei I. osztályú labdarúgóként kerültem a futball bűvkörébe – emlékezett a visszavonult „spori". – A Délép SC-ben és a Móraváros csapatában játszottam támadót. Annyira nem lehettem ügyetlen, mert 1978-ban 27 találattal gólkirály lettem.

Húsz éve hagyta abba az aktív játékot, majd egyből játékvezető lett.

– Mindenképpen a foci közelében szerettem volna maradni – folytatta a múltidézést. – Budapesten, a műegyetemen, műszaki tanárként végeztem, és mivel itt tanultam pszichológiát, megtanultam emberekkel bánni. Azt gondoltam, ezt a pályán is hasznosíthatom. Pontosan emlékszem a „vizsgameccsem" dátumára: 1989. április 4-én a SZAK–UTC serdülőmérkőzésen fújtam a sípot. Jármai Tibor volt az ellenőr, és nem kis büszkeségemre Tibi bácsi a találkozó után a következőt mondta: „Fiam, akár még játékvezető is lehet belőled."

Bokor Béla elégedett lehet pályafutásával. Fotó: DM/DV
Bokor Béla elégedett lehet pályafutásával.
Fotó: DM/DV

Igaza lett Jármainak, Bokor Béla ugyanis 1245 meccsen közreműködött, ebből 580 volt a nagypályás, a többi kispályás. A megyei III. osztálytól kezdve egészen az NB III-ig ténykedett. Utóbbiban asszisztensként „dolgozott", 30 találkozón lengetett.

Rutinból nem megy

Bokor Béla nem mostanra tervezte a visszavonulását. De az élet mint nagy rendező közbeszólt: „Muszáj volt meghoznom ezt a fájdalmas döntést. Sajnos az erősen megromlott egészségi állapotom nem tette lehetővé a folytatást, fizikailag nem bírtam már a tempót. Rutinból pedig nem lehet a játékvezetést csinálni. Jöjjenek a fiatalok, övék a jövő".

– Az utolsó találkozómat idén október 25-én vezettem. A Legenda-kupa kétmegyés sorozatba tartozó Maroslele– Balotaszállás meccs után a torna vezetősége hivatalosan elbúcsúztatott. Örök élményként éltem meg.
A rendőrtiszti főiskolát is végzett – a Csongrád Megyei RFK ügyeleti osztályának vezetőjeként őrnagyi rendfokozattal ment nyugdíjba – sportember életéből sem maradt, maradhattak ki a különböző sztorik. Íme, ebből kettő:

– A Tömörkény–Csanytelek megyekettes meccsen tíz perccel a vége előtt a hazaiak 2–0-ra vezettek, de végül a vendégek nyertek 3–2-re. Ahogy lefújtam a mérkőzést, asszisztens kollégáimmal egyből futásnak eredtünk, meg sem álltunk az öltözőig. Szégyen a futás, de hasznos, ugyanis 80 feldühödött tömörkényi drukker vett bennünket üldözőbe.

Mondanom sem kell, hogy rendőri kísérettel hagytuk el a települést. A másik sztori a megyeegyes Apátfalva–SZVSE meccsen történt. A vasutasok sokkal jobbak voltak, simán vezettek 3–0-ra. Csakhogy a házigazdák szurkolói megfenyegettek: „Ha nem lesz döntetlen, megvárunk!" Hát nem lett, a borgőzös drukkerek pedig betartották az ígéretüket. Délután 5 óra helyett csak este 8-kor tudtuk elhagyni a pályát, és akkor is csak a körzeti megbízott hathatós segítségével... Akkor nem túlzottan kellemes élményként éltem meg ezeket az eseteket, most viszont már csak mosolygok rajtuk. Szegényebb lettem volna, ha ezek kimaradnak az életemből. Így volt szép és kerek.

Olvasóink írták

 • 10. badspencer 2010. március 01. 09:11
  „Bélám !

  Gratulálok a pályafutásodhoz, az emberi hozzáállásodhoz !
  Természetesen az egészség az első, a legfontosabb, sajnos én csak tudom !
  Vártam volna egy sztorit egy Kinizsi Húsos ifimeccsről, ahol akkor edzősködtél, és egy fura tizenegyest
  itéltek ellenetek, és kikelve magadból reklamáltál ! De nekem akkor is bizonyítottad emberi nagyságodat,
  mert utána elismerted a sporinak volt igaza ! Lehet, hogy ez is segített a játékvezetés felé vezető úton ?
  Mégegyszer jó egészséget, és sohasem elveszíteni az optimizmust !

  Elismerésem !”
 • 9. 9-es 2010. január 16. 12:35
  „Ricát hagyjuk,de jó egészséget spori,gondolom ellenőrként látunk még a pálya mellett...
  Csak állj mindig kicsit hátrébb...tudod szeretnénk látni is valamit....”
 • 8. tobikamama 2009. december 28. 17:06
  „Béla legalább te elismered,hogy hol és milyen csapatoknál volt sportszerütlenség de azért tedd a szivedre kezedet nem hiányzik a mostani foci mert ma már nem erről szól sajnos. Én veled együtt sok meccsen részt vettem és sok emlék füzödik hozzád és tiszteltelek ezek a mostani fiatalok úgy kezdik,hogy 18 m ről képesek a 11 est befujni pl Zsombó Deszk megye ii mérközés és az ellenör Pál úr volt na nem kell mondanom mit mondott,sajnos ha most ki kerülnek ezek a szaktudású játékvezetők mi lessz itt csm ben,Béla gratulálok és sok éveken át kövessed mit és hogyan csinálják az utodok majd tanulni mehetnek hozzád és Rácz Lacihoz,”
 • 7. Atlasz 2009. december 22. 06:30
  „Jó egészséget, Bokor Béla! Kiváló írásaidra, tudósításaidra is büszke lehetsz!”
 • 6. nagypappa 2009. december 22. 02:47
  „Gratulálok, de kár volt abbahagynod.
  Báááár, ahogyan egy párszor beszélgettünk is róla nem a hálás feladatok közé tartozik a játékvezetés.
  Ha elolvasod az előttem szólókat, Téged mindenki tisztelt és szeretett.
  Ezt a tiszteletet és szeretet még sokáig élvezd.”
 • 5. kovacsa 2009. december 21. 19:35
  „Jó egészséget a leghatározottabb arcélű szegedi játékvezetőnek!
  Béla, soha ne mond, hogy soha!”
 • 4. lila 2009. december 21. 18:09
  „A legjobbak egyike játékvezetőként és emberileg is.”
 • 3. 1702 2009. december 21. 13:57
  „Gratulálok a pályafutáshoz, azon kevés sporik közé tartozik akik alattomosság és rosszindulat nélkül fújták a sípot! Bár a múltkor rendesen felhúzott a Déri tornacsarnokában... :)))”
 • 2. superlamps 2009. december 21. 11:51
  „A Fapuma csapata még várja a kispályás meccsekre,mert ő a legkorrektebb!:)”
 • 1. B.Giovanni 2009. december 21. 09:30
  „Béla!!!

  Hiányozni fogsz a pályáról!!!
  Remélem azért kispályákon még összefutunk!!!
  Jó pihenést kívánok neked!!!

  "Jöjjenek a fiatalok, övék a jövő". Ez így igaz
  Csak a fiatal játékvezetők sajna a fasorba sincsenek...nincs tekintélyük, néha el vannak szállva maguktól, normálisan nem is tudnak beszélni. Persze tisztelet a kivételnek, de még nagyon kevesen vannak ilyenek!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meglepetések az elődöntőkben a Kék Mókus-kupán

Befejeződött Szegeden az Arany Ászok Tippmix Kék Mókus-kupa kispályás labdarúgótorna… Tovább olvasom