Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Huszonharmadik helyezéssel debütált a felnőtt Eb-n Sallai

Tegnap délelőtt megkezdődött a magyarországi 28. vizes Európa-bajnokság. A hosszútávúszók Balatonalmádiban versenyeztek: a nők 5 km-es távján a Hódtáv SC 16 éves versenyzője, Sallai Ágnes a 25 fős mezőnyben 23. helyen ért célba.
Sallai Ágnes és edzője, Csókay Miklós. Fotó: Tésik Attila
A vásárhelyi Sallai Ágnes élete legnagyobb és legnehezebb erőpróbájára készülődött tegnap reggel. A mindössze 16 éves hosszútávúszónak a felnőtt Európa-bajnokságon kellett bizonyítania. Nem ígérkezett könnyűnek, elvégre a 25 fős mezőnyben rengeteg klasszis jelezte indulását. A rajt előtt háromnegyed órával osztották ki a rajtszámokat, Áginak a 66-os jutott.

– Kicsit idegesnek látom tanítványomat, mondjuk ezen nem csodálkozom, hiszen először vesz részt ilyen rangos felnőttversenyen – magyarázta Sallai edzője, Csókay Miklós, aki valamennyire már ismerte a kimért pályát, hiszen motorcsónakban ülve már bemutatták neki a szervezők. A szikrázó napsütést nem bánta, annak viszont Ágival együtt a legkevésbé sem örült, hogy a tó vizének hőmérséklete 26,5 fokos volt. Pancsolásra remek, versenyt úszni nagyon meleg.

Az első ötszáz métert nagyjából a többiekkel tette meg Ági, de a forduló után a másik két magyar lánnyal, Prohászka Ágnessel és Gledura Biankával együtt jó harminc méternyire leszakadt a középbolytól. Ekkor jegyezte meg Csókay edző: „Ez van, beigazolódott, hogy nagyon erős a mezőny". Sajnos a folytatásban sem történt csoda, a magyar trió az utolsó négy között szelte a Balatont, és ezen pozíciójukon a hajrában sem sikerült javítaniuk. Sallai Ági 1 óra 8 perces idejével 23.-ként ért a célba.

Orosz nyerte az első aranyat

Nyíltvízi úszás, nők, 5 km, Európa- bajnok: 1. Jekatyerina Szelivercova (Oroszország) 1:01:50.8 óra, 22. Prohászka Ágnes 1:07:01.5, 23. Sallai Ágnes 1:08:24.6, 24. Gledura Bianka 1:08:32.6.
Férfiak, 10 km, Európa-bajnok: 1. Thomas Lurz (Németország) 1:58:12.1 óra, 14. Gercsák Csaba 1:58:57.9 óra.

– Lehettem volna jobb is – nyilatkozta a vásárhelyi lány a célba érkezést követően. – A meleg víz nem kedvezett nekem, meg aztán az 500 méteres fordulónál lerúgták az úszószemüvegemet. Sajnos el is fáradtam, így elmaradtam a betervezett 1 óra 6 perces remélt időeredményemtől. Kicsit csalódott vagyok, az viszont vigasztal, hogy a mezőnyben csak egy lány volt fiatalabb nálam.

Edzője, Csókay Miklós reálisan értékelte tanítványa teljesítményét: „Valósnak mondható Ági helyezése, ez a mezőny egyelőre még túl nagy falat volt számára. Annak viszont örülök, hogy a két magyar vetélytársa közül az egyiket megelőzte. Ez azért volt fontos, mert augusztus 26. és szeptember 3. között Nápolyban rendezik a felnőtt világbajnokságot. Reménykedünk, hogy Ági is ott lesz Olaszországban."

Ágnes számára a tegnapi viadallal egyébként nem fejeződött be az Eb, továbbra is Balatonalmádiban maradt, ugyanis a nők vasárnapi, 25 km-es versenyében ő lesz az egyik hivatalos hajókísérő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem pályáznak a Davis-kupa őszi meccsének házigazdaságára

Sem Szeged, sem Hódmezővásárhely nem pályázik a tenisz Davis-kupa szeptemberi, újabb magyarországi… Tovább olvasom