Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Huszonöt éves a Maty-éri központi vízisport-centrum

Huszonöt évvel ezelőtt, 1981. június 27-én adták át ünnepélyes keretek között a Maty-éri vízcentrumot. A negyed évszázad alatt a világ valamennyi legjobb kajakosa és evezőse versenyzett rajta, s dicsérte nagyszerű adottságát. Az évfordulót az augusztusi kajak-kenu Európa-bajnokság teszi emlékezetesebbé.
Fotó: Schmidt Andrea
Éppen negyven évvel ezelőtt készítette el az akkori Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Csongrád megye vízrendezési tervét. Ám 1979-ig kellett arra várni, hogy megszülessen az a döntés, amely zöld utat adott a több hasznosítású (belvíztározó, horgászparadicsom, vízi sportok bázisa, szabadidős helyszín) Maty-éri víztározó kialakításához. Először a belvíz megfelelő tárolásához szükséges művek kialakításához fogtak hozzá. Csak azután kezdték el a közel három kilométer hosszú, 150-300 méter széles és átlagosan 3-4 méter mély völgy – az egykori tiszai ősmeder szélén – megmunkálását.

Hogy a kajak-kenusok, vagy az evezősök voltak-e azok, akik szorgalmazták, hogy nemzetközi versenyekre alkalmas, világversenyeknek helyszínt biztosító, vízi sport űzésére alkalmas pályát építsenek – azt már nehéz eldönteni. Egy azonban biztos: Soós István, a vízi sportok nagy szaktekintélynek örvendő trénere Csapó Géza kajakvilágbajnokkal és dr. Kereszty Béla megyei főügyésszel – aki egyben az MKKSZ elnökségi tagja is volt – egyetemben több helyen is hangoztatta, hogy Szegeden legyen egy állóvizes pálya is. Az evezősök oldaláról pedig ott volt dr. Simády Béla (az Ativizig igazgatói tisztségét töltötte be), akinek köszönhetően a szegedi evezés a mai napig eredményes sportágként működik a napfény városában.

A tározót befogadó völgy méretei kétezer méter hosszú egyenes evezős és kajak-kenupálya kialakítását is lehetővé tette. A medencében, a pálya létesítéséhez szükséges földmunkát széles körű összefogással (az öthalmi orosz laktanya lakói, a minisztérium szemet hunyásával az Ativizig, a megyei és a városi vállalatok, szervezetek) társadalmi munkában végezték el. Ebben pedig egyértelműen dr. Simády Bélának volt elévülhetetlen érdeme, aki mérnöki képesítését és beosztását felhasználva a mai napig elismerésre méltó vízisport-pályát alakított ki. Természetesen az építés az új mű vízügyi funkcióit is véglegesen rendezte.

A szakemberek szerint a pálya egyenértékű a világ legkorszerűbb hasonló létesítményeivel, hiszen a szigorú nemzetközi versenyelőírásoknak is megfelel. Az 1981-es ünnepélyes átadáskor rendezett verseny pedig bebizonyította, hogy Simády Béla, Kereszty Béla, Soós István és Csapó Géza nem hiába kardoskodott a vízisport-centrum kialakításáért.

Buda István, a magyar sport akkori első számú irányítója a következőket mondta 1981. június 27-én megtartott megnyitóbeszédében:
– Az első szakasz elkészült. Minden bizonnyal folytatás is lesz, mivel tudomásunk szerint a megvalósítókat már újabb álmok foglalkoztatják. Szerényen úgy fogalmaztak, Dél-Magyarország legszebb evezős- és kajak-kenu-pályáját szeretnék kialakítani.

A pálya kiszolgálólétesítményei azonban egy kicsit lassan készültek el. Tulajdonképpen ezzel magyarázható, hogy az evezősök csak 1989-ben mertek rendezni ifjúsági evezős világbajnokságot a Maty-éren. Kilenc évvel később pedig itt találkoztak – először a sportág hazai történetében – a világ legjobb kajakosai és kenusai. Nem csupán azzal vált híressé a szegedi vb, hogy az addigi legnagyobb létszámú indulót jegyezték, hanem a döntőket soha nem látott tömeg, harmincezer ember drukkolta végig. A magyar olimpiai és világbajnokok mellett olyan világnagyságok dicsérték a tározó kiválóságát, mint az olasz Josefa Idem, a német Birgit Fischer, Dietmer, az orosz Makszim Opaljev, a cseh Martin Doktor, Janics Natasa édesapja, a jugoszláv Milan Janics, vagy Matija Ljubek, a román Patzajchin, hogy csak néhányat említsünk közülük. Négy évvel később Európa-bajnokságot rendezett a kajak-kenu szövetség, s most ismét az öreg kontinens bajnokságával teszik ünnepélyesebbé a Maty-ér negyed évszázados fennállását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Janics Natasa szenzációs aranyhetese

A Démász-Szeged kiválósága, Janics Natasa hét aranyérmet szerzett a Mol-kupa kajakos, kenus második… Tovább olvasom