Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Husztáék a röplabda varázsában élnek

Családsorozatunkkal régen jelentkeztünk utoljára, ezúttal egy olyan famíliát – apát és két lányát – mutatunk be, akiknek az életében a sport, a röplabda kiemelt szerepet játszik. Huszta Péter bronzérmes volt a Déléppel, Borbála és Blanka pedig a Szegedi DRE-Radnóti csapatában játszik.
A röplabdás Huszta család: Borbála, Péter és Blanka. Fotó: Gyenes Kálmán
Sok olyan família van, amelyik erősen kötődik a mozgás világához, generációkon keresztül öröklődik a tehetség, egy-egy sportág szeretete. Ilyen a szegedi Huszta család is, amely a röplabdához kötődik.

Péter

A szegedi származású, 47 esztendős családfő, Huszta Péter Kecskeméten, a Katona József Gimnáziumban ismerkedett meg a sportággal, Dunszt Ferenc volt az edzője. A sikerekben, társaival együtt, szinte dúskált: a Katona abban az időben mindent megnyert. A kétéves katonaságot (1977-től 1979-ig) a fővárosban töltötte, a Budai Nagy Antal SE-ben röplabdázott, majd 1980-ban felvételizett a főiskolára, ekkor került vissza Szegedre.

– Akkor még az NB II-ben szerepelt a Délép, és olyan játékostársaim voltak, mint például Arany, Nusser, Katona, Verba és Nyári Sándor edzette az együttest. Bajnoki bronzot, Magyar Kupa-ezüstöt nyertünk, többször bizonyultunk a vidék legjobbjának, és indulhattunk a KEK-ben is. Kellemes, szép emlékeket őrzök abból az időszakból, a pályafutásomat 1991-ben fejeztem be. Közben 1988-tól másfél évig a Kőrössyben tanítottam, majd 1990-től dolgozom a diáksportszövetségben titkárként. A röpitől sem szakadtam el, a megyei szövetség alelnöke vagyok, és alapítója a Szegedi RSE-nek.

Annak idején a Déléppel bebarangolták az egész öreg kontinenst, jártak többek között Franciaországban, Izraelben, Törökországban és Szardínia szigetén – sok jó meccset vívtak, életre szóló barátságokat kötöttek. Talán a sok szép emlék miatt is terelgette lányait a röplabda felé: az első „tréningek" a családi ház udvarán zajlottak le. Ott tanítgatta Borbálát és Blankát.

Aggódnak a sportágért

Amikor a sportág jelenéről, jövőjéről diskuráltunk, mindhárman kifejezték aggodalmukat, de egyben azt is: innen, a jelenlegi helyzetből csakis felfelé vezethet az út. Fontos az utánpótlás-nevelés, viszont példaképek, célok is kellenek a fiataloknak, az, hogy legyen újra élvonalbeli együttes. A kívánságuk hamar valósággá vált (igaz a férfivonalon): a Starcopy-Szeged a napokban feljutott az összevont Extraliga-NB I-be, vagyis az elitbe.

Borbála


Huszta Borbála – akárcsak később Blanka – a Tisza-parti Általános Iskolában kezdett el röplabdázni, Bezdán István irányításával. De volt edzője Katona János is.
– Rögtön megszerettem ezt a sportágat, és ebben biztos az is segített, hogy a sikerek sem maradtak el – árulta el 18 éves Borbála. – Egy évet kihagytunk, az idén kezdtünk el újra játszani. Azt sohasem felejtem el, hogy a Tömörkény csapatával megszorongattuk az utánpótlás-neveléséről híres Radnótit, Ducsai Géza bácsi csapatát. Jelenleg az NB II-es SZDRE-Radnótiban szerepelek, és olykor már a felnőtt együttesben is szóhoz jutok, ami azért nagy szó, mert a keretet zömmel egykori extraligás röplabdások alkotják. A folytatás? Bizonytalan vagyok, ez a hajó nekem már lehet, hogy elment... Első a tanulás, a média–kommunikáció szakkal kacérkodom, mellette amennyit lehet, azért majd játszom.

Blanka

A legifjabb röplabda-utánpótlást a 15 éves Huszta Blanka jelenti a családban. Ő is a Tisza-partiban kezdett (szintén Bezdán Istvánnál), majd járt Radnóti-edzésekre, megfordult az SZRSE-ben és most ő is „SZDRE-alkalmazott".
– Mindig mentünk a meccsekre, és megtetszett a játék. Korábban táncoltam, de nem bántam meg, hogy végül a röplabdát választottam. Az SZDRE-ben az utánpótláscsapatban szerepelek, és bízom benne, hogy még van öt-tíz évem ebben a szép sportágban. Sokat kellene még fejlődnöm, de nem tudom, hogy az iskola mellett milyen intenzitással tudom majd csinálni. De folytatom, az biztos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pick Szeged: le kell vonni a tanulságot

A három nyert mérkőzésig tartó férfi kézilabda NB I döntőjében az elmúlt szombati győzelmével… Tovább olvasom