Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Idegi harc lesz

Pénteken 10 órakor a szegedi Maty-éren a férfi kajak négyesek szétlövésével véget ér a kajakos és kenus válogatott olimpiai kvalifikációs szakasza.
A két érdekelt hajón találhatunk egy-egy szegedit: a Démászból az egyik kvartettben a Bozsik Gábor, Boros Gergely, Beé István trió előtt Sík Márton, a másikban Horváth Gábor, Vereckei Ákos és Kökény Roland előtt Gyökös Lajos a vezérevezős, vagyis a sztrók.

A hazai kajakos és kenus világban megszokott a szétlövés, amely a nagy nemzetközi versenyek előtt általában két egységről szól. Mivel minden évben akad ilyen utolsó utáni lehetőség a válogatottba kerülésre, nem meglepő, hogy olimpiai bajnokok mellett a Démász-Szegedben is találtunk több olyan sportolót, akinek már volt része ilyenben. Az alábbi öt versenyző kiegyensúlyozott és hatalmas csatát vár.

Vajda Attila (Démász-Szeged, olimpiai bronzérmes kenus): – A 2004-es olimpiára éppen egy ilyen szétlövés után jutottam ki. Akkor klubtársamat, Joób Marcit vertem meg ezer egyesben. Kényes téma arra tippelni, ki győzhet, bár azért az Gyökösék mellett szól, hogy rutinosabbak. Általában az nyeri a szétlövést, aki a második válogatót, azaz itt meg Sík Mártonéknek áll a zászló. Mindkét egységnek szurkolok, mégpedig az edzésünk után a helyszínen.

Idegi harc lesz. Fotó: Karnok Csaba
Idegi harc lesz... Fotó: Karnok Csaba

Joób Márton (Démász-Szegedi VE, olimpiai hetedik kenus): – Nagyon speciális ez a helyzet, nem hálás vagy jó dolog, hiszen csak a két hajó lesz a pályán, így csak egymásra kell figyelniük. Sokat jelenthet a mentális felkészülés, ki hogyan kezeli ezt a szituációt. Mindkét egység nagyszerű emberekből álló, remek csapat. Nehéz bárkinek is szurkolnom. Hét nap alatt másodszor kell csúcsformába kerülni, aki ezt megoldja, az nyerhet.

Fürdök Gábor (Démász-Szegedi VE, világ- és Európa-bajnok kenus): – Többször voltam szétlövés résztvevője: 2000-ben például ezer méteren párosban az olimpiáért, 2003-ban pedig Joóbbal az Eb-indulásért küzdöttünk. A sima versenynél idegileg sokkal nehezebb a szétlövés, szabályos párbaj. Nagyon nagy csata lesz, és ott a helyem a pályán! Egyértelmű favoritom nincs, talán egy picit esélyesebbek Gyökösék, de előre semmit sem lehet tudni.

A Gyökös (felső kép, a hajóban elöl) és Sík (alul, jobbra) vezette hajók ma döntenek. Fotó: Karnok Csaba
A Gyökös (felső kép, a hajóban elöl) és Sík (alul, jobbra) vezette hajók ma döntenek.
Fotó: Karnok Csaba

Kammerer Zoltán (Győr, háromszoros olimpiai bajnok kajakos, a magyar csapat zászlóvivője Pekingben): – A negyedik olimpiámra készülök, ebből háromra szétlövést követően jutottam ki, a mostani a kivétel. Ez az igazi, amikor csak két hajó versenyez egymással. Elsősorban az idegállapot dönthet, azt a két válogatón tapasztaltam mint ellenfél, hogy a két hajó tudásban nagyon közel van egymáshoz.

Kolonics György (Csepel, kétszeres olimpiai bajnok kenus): – Volt részem bőven szétlövésben, amit még sosem vesztettem el. Az utolsónak 1999-ben lettem a győztese. A két hajóban lévő srácok mindegyikével jóban vagyok, ezért aztán borzasztó nehéz megtippelni, melyik négyes nyer.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éles pólós melegítés a pekingi olimpiára

A magyar férfi és női válogatott is esélyesként száll vízbe az elsősorban olimpiai főpróbának… Tovább olvasom