Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Ifj. Kocsis: Apa született csillag volt!

Immár évtizedek óta hagyomány, hogy az évet a Kék Mókus-kupa kispályás labdarúgótorna zárja. Idén is futballal búcsúzik Szeged 2007-től, ma déltől egészen este nyolc óráig pattog a labda a népszerű esemény zárónapján.
A torna fénypontja a Kocsis Lajos-emlékmérkőzés (18 óra) lesz, amelyen Szeged öregfiúk válogatottja a Honvéd hasonló korosztályú csapatával emlékezik a város szülöttére. Tegnap délben a zseniális képességekkel megáldott Kocsis legidősebb gyermekével, ifjabb Kocsis Lajossal beszélgettünk.

– Mennyire kötődik még a család Szegedhez?
– Nagyon! Bár jelenleg Sopronban élek, öcsém, Krisztián és édesanyám pedig Budapesten, a rokonok viszont Szegeden. Nagyszüleim, nagynénéim, nagybátyáim és az unokatestvérek. Minden ideköt még bennünket.

– Sűrűn jár haza?
– Nem mondhatnám, de most napok óta itt vagyok. Szeretek Szegeden lenni, kijelenthetem, szinte itt töltődöm fel.

– Élt a városban?
– Nem igazán! Pedig nem sokon múlott, hogy itt telepedjünk le. Gyuláról éppen elköltöztünk, és sokáig úgy tűnt, Szeged lesz a végállomás. Emlékszem, már az igazolásomat vittem a Szegedi Dózsához, és csak a pecsét hiányzott, hogy leigazoljak, ám végül Budapestre költöztünk.

Ifj. Kocsis Lajos büszke lehet édesapjára.
Fotó: Segesvári Csaba

– A futball végül édesapja révén végig kísérte az életét. Meséljen egy kicsit apukájáról!
– Mindenhova magával vitt, így már háromévesen beleszerettem a játékba. Remek dolgokat művelt a pályán, szerencsére én még láthattam őt játszani. Nem feledem, egyszer egy nemzetközi tornán volt a Honvéd a Kanári-szigeteken. Apa remekelt, gólokat rúgott, a viadal legjobb játékosának választották. Nem akarták hazaengedni Spanyolországból. Ekkor 1975-öt írtunk. Sajnos, nem lehetett senkinek külföldre szerződnie, így őt sem engedték. Vissza kellett térnie, és még jól meg is büntették. Egy született csillag volt, olyan egyéniség, amelyből csak kevés volt a világon.

– Végül játszott az NB I-ben, Veszprémben. A Kocsis névvel nem lehetett könnyű elfogadtatnia magát.
– Ez végig kísérte a pályafutásomat. Sajnos csak kevés meccset játszhattam a legmagasabb ligában, de éveken át a futball töltötte ki az életem. Több csapatban is megfordultam, alacsonyabb osztályban szerepeltem. Igazán soha sem volt szerencsém, édesapám pedig nem nyomott előre, ő másnak mindig segített, de mástól nem kért.

– Mit szól hozzá, hogy Szeged méltó módon emlékezik meg híres labdarúgójáról?
– Köszönöm a szervezőknek, hogy ez a mai mérkőzés összejön. Édesapám biztos, hogy boldog odafent, és büszke arra, hogy egykori játszótársak emlékeznek rá. Jó érzés látni és hallani, hogy mennyien szerették.

Az öcs, Krisztián is imád futballozni

A kisebbik Kocsis, Krisztián tíz évvel fiatalabb bátyjánál, 27 éves. A foci őt fiatalon megfertőzte, mind a mai napig rendszeresen pályára lép. Igaz, csak alacsonyabb szinte űzte a sportágat. Tegnap telefonon beszélgettünk vele.

– Állítólag nekem is minden adottságom megvolt ahhoz, hogy jó futballista váljon belőlem. Igaz, egy kicsit lusta voltam, így mindig kerestem a kibúvót. Emlékszem, apa elvitt a Fradi edzésére, ahol játékra került a sor. Amikor kérdezték, hogy ki milyen poszton szerepelne legszívesebben, én a kapus posztot választottam. Ott nem kellett futni... Sajnos én csak felvételeken láttam játszani édesapámat, csak hallottam arról, hogy milyen csodás dolgokra volt képes a pályán. Nagy játékos volt. Izgalommal várom a mai napot, számomra is felemelő érzés lesz az emlékmeccsen pályára lépni. Édesanyámmal amikor csak tehetjük sűrűn hazajárunk, hiszen a rokonok még mindig Szegeden élnek.

Az Adidas kék mókus-kupa mai részletes programja

12 óra: Pusztamérges (megyei III. oszt.)– Csongrád megyei médiaválogatott. 13 óra, öregfiúk, 3. helyért: Retro FC–Favor Trans. 14 óra, ifik, 3. helyért: SZVSE–Csontdarálók. 15 óra, -35 év alattiak, 3. helyért: Old Zaki–Eurolakk. 16 óra, öregfiúk, döntő: Első Beton Szeged– Fit World Szeged. 17 óra, ifik, döntő: Nemmindegy–Lokomotív Makó. 18 óra, Kocsis Lajos-emlékmérkőzés: Szeged öregfiúk–Honvéd öregfiúk. 19 óra, -35 év alattiak, döntő: Batyu Bt.–Dublin Music Pub.

Deák Ferenc: Piókeren sok múlik!


A Szeged öregfiúk csapata 28 fős kerettel veszi fel a küzdelmet a Kocsis Lajos-emlékmérkőzésen. A 18 órakor kezdődő összecsapáson sok-sok régi kedvencet láthat a publikum. Deák Ferencet, a Szeol AK egykori csatárát kérdeztük az esélyekről, illetve Kocsis Lajosról.

– Amikor zajlott a DM-ben az elmúlt 108 év legjobb labdarúgójának a szavazása – kezdte a beszélgetést a „Deka" becenévre hallgató futballista –, akkor én Kocsis Lajosra voksoltam, őt tartottam a város legjobb labdarúgójának. Támadó középpályásként zseniális dolgokra volt képes, és nagyon érezte a kaput. Külön köszönet a szervezőknek, hogy létrejön ez a mérkőzés, amit mindannyian nagyon várunk. A Honvéddal mindig emlékezetes meccseket játszottunk. Erős kerettel érkezik a fővárosi gárda, minden bizonnyal látványos meccsel emlékezünk majd Kocsis Lajosra. Az számomra külön nagy öröm, hogy Pióker Sándor masszőr visszatér hozzánk, biztos, hogy igénybe veszem a szolgáltatását, és remélem, hogy egy pár gólt a lábamba gyúr.

Szalai István kezdője

Nehéz helyzetben volt a szegedi öregfiúk mestere, Szalai István, amikor arra kértük, nevezze meg azt a hat labdarúgót, aki kezdőként lép pályára a mai emlékmeccsen. Több évtized játékosaiból kellett választania.

– Egyeztettem a csapat fizikoterapeutájával, aki figyelembe vett mindent, legfőképpen a karácsonyi ünnepeket. Piki gyúró azt mondta, izomzatilag az a hat focista van a legjobb fizikai állapotban, akikben végül megegyeztünk – mondta Szalai István.


Garaba Imre színészkedése

1984. március. Szeol AK–Honvéd 4–3. Kun Lajos mesterhármasával nyert a szegedi csapat. Micsoda meccs, telt ház volt az SZVSE-pályán. Nemcsak a gólok miatt maradt emlékezetes a bajnoki, hanem Garaba Imre nagy színészkedése miatt is. Mi történt?

Már emberhátrányban játszott a Szeol, és vezetett 4–3-ra, amikor a főlelátó felőli részen az oldalvonalon kiment a labda. Garaba Imre, a Honvéd válogatott védője rohant a labdáért. Kaszás Gábor – Isten nyugosztalja! –, a hazai csapat trénere azonban belerúgott a labdába. De csak finoman, technikásan. Éppen úgy, hogy amikor Garaba meg akarta azt fogni, éppen megpattanjon a földön. Nos, ezen Garaba behergelte magát, odaszólt a szegedi kispadnak. Pióker gyúró felugrott, majd Garaba elterült a földön. Lett ám hadd el hadd! Nem elképzelhetetlen, hogy a Bikini együttes ezután írta meg a nagy slágert, a Megüssem vagy ne üssem! című számot. Pióker megütötte Garabát? Ma kérdezzék meg tőle.

Olvasóink írták

 • 15. ULTRAS újszeged:)) 2007. december 30. 19:13
  „Megvallom, kissé féltem, hogy az ultrák még tovább mennek, de ez így épp elég hatásos volt. Azt ugyan nem értem, hogy Szalai Dzsínót miért kezdték ki - talán kapunk erre is választ.
  Az az érzésem, hogy ha az ultrák nem állnak le ezzel a határozott fellépéssel, akkor eredményt érhetnek el. Gondolok pl. egy jól előkészített aláírás-gyűjtésre, amivel nyomást lehet gyakorolni az önkormányzatra. Címzett a polgármester, a mondandó: "Mi, szegedi választópolgárok elégedetlenségünket fejezzük ki az önkormányzat sportkoncepciójával kapcsolatban. Becsülvén a többi sportágat elvárjuk, hogy a labdarúgás is ugyanolyan figyelmet és támogatást élvezzen, mint a kézilabda, a kajak-kenu, a vízilabda és a társadalmi támogatottság nélküli női kosárlabda. A város vezetői haladéktalanul sorolják át a Tisza Volán - Szeviép néven versenyző Szeged Labdarúgó Klub Kft.-t a kiemelt sportszervezetek közé. Teremtsék meg annak a lehetőségét, hogy a labdarúgást valóban kedvelő sportvezetők irányíthassák ezt a sportágat, s hogy a kor színvonalának megfelelő létesítményben sportolhassanak az utánpótlás és a felnőtt labdarúgók. Új stadiont, igazi labdarúgó arénát, élvonalbeli csapatot érdemel Szeged városa!"
  Név, lakcím, személyi szám (vagy szem ig. szám), aláírás.
  Mivel a menzakoszt ellen olykor-olykor összejön 4-500 aláírás, és akkor nem történik semmi, kéretik összegyűjteni ennek a tízszeresét.
  Szerintem lehet találni legalább száz olyan elkötelezett focirajongót, aki vállalja, hogy a szabvány űrlapot magával viszi és aláírásokat gyűjt. Ha mindenki hoz ötvenet, az ötezer aláírás!


  valaki írta, el lehet gondolkodni rajta, meg lehetne próbálni!”
 • 14. TIBNO 2007. december 30. 18:06
  „Az Ultrák végre kimondták amit nagyon sokan gondolnak Szegeden. Abszolut egyet értek a demonstrációukkal.
  KLO-nak üzenem, hogy a tegnapi kispályás meccsekre több jegyet adtak el mint a kézilabdások átlag bajnoki mérkőzésére.
  Szeged városának kell a labdarugás!”
 • 13. "Keke" 2007. december 30. 15:05
  „Milyen hozzáállás és vélemény merül fel egyesekben???
  Mi az hogy nincs szükség a focira???!!!
  Ki az a hülye aki így gondolja???
  Néhány idióta, aki fizetett bérencként, kielégülten tapsikol egy nyamvadt labdadobálos valamin... Aminek szinte semmi értéke nincs!
  Igen!
  Szegednek kell a minőségi labdarúgás.
  Személyem egyetért a demonstrációval és az ott megfogalmazottakkal.”
 • 12. Balage 2007. december 30. 11:12
  „Sziasztok.
  Én is egyetértek a a tüntetéssel. Ki kell állni Szegeden a foci mellett, már csak azért is mert lassan tényleg nem lesz a mai fiatalok között olyan, akit még érdekel ez a dolog, márpedig enélkül nehéz lesz újra felemelkedni...

  http://www.szegedirelikviak.extra.hu”
 • 11. zotyasa98 2007. december 30. 10:29
  „Őszinte tisztelet Kocsis Lajosnak!És gondoljon bele mindenki,a mai tizenéveseknek már nem adatik meg az,hogy ilyen élményeken keresztül szeressék meg a futballt, mint amelyket Vörös I.F. lejegyzett.A mai szegedi srácoknak már sajnos magyarázni kell, azt , hogy a labdát nem dobni,hanem rúgni KELL,magyarázni kell azt,hogy miért evidens a szegedi csapat kék-fekete meze,és miért van ott a diszkoszvető a srácok szíve fölött.
  Focit Szegednek, hogy legyen még sok Kocsis Lajosunk!!!”
 • 10. zs 2007. december 30. 10:01
  „Kedves Vörös I.F. ! Szerencsés vagy hogy ilyen élményeid voltak gyermekkorodban.Nekem Kun ,Gruborovics és többi akkori szegedi focista adta a szép gyermekkori élményeket . A mai szegedi gyermekeknek ki adja???????????”
 • 9. Ultras 2007. december 30. 09:49
  „butítottakkal, bocs”
 • 8. Ultras Szeged 2007. december 30. 09:40
  „KLO! Ki a szánalmas és miért? Te, aki a steaua beograd vágóhíd marketingjének tapsikolsz a helyi lakájmédiától butítotakkal karöltve és a bajszos pénznyelők nagy elégedettségére, vagy azok, akik igazi klubokat, 108 éves hagyományt és futballt akarnak anélkül, hogy abból anyagi hasznuk származna. Gondolkodj picit.”
 • 7. Vörös I.F. 2007. december 30. 09:14
  „...Egy alkalommal táborunk kétharmada gyerekesen párosan haladva a járdán visszafelé tartott az utcán a faluból a tábor felé, amikor az elől haladó nevelő kísérő észrevette, hogy Budai Laci jön velünk szembe. Pillanat alatt megszervezte a következőt. Dobogó szívvel lestünk, néztünk fel Lacira, amikor elkerültük egymást. Ám amikor túlhaladt rajtunk, akkor intésre harsány buzdításba kezdtünk: Hajrá, Budai!!! Szegény - szerintem - frászt kaphatott ettől az élménytől. A következő utcasarkon be is fordult a Balaton felé. Csak ekkor hagytuk abba a buzdítást.”
 • 6. Vörös I.F. 2007. december 30. 09:06
  „...A bajnokság megnyerése jutalmaként kaptunk egy tortát és a tábor vezetői átvitték győztes csapatunkat Siófokra, ahol az akkori Honvéd nagyágyúi, az aranycsapat tagjai bemutató mérkőzést játszottak a helyi klubbal vegyes felállásban. Kocsis, Budai, Czibor, Zakariás, Lóránt, Faragó játszottak többek között. Kocsisék siófokiakkal vegyes csapata győzött 5:3-ra. Fantasztikus élmény volt! A Honvéd edzőpályája Bogláron a táborunk mellett volt...”
 • 5. Vörös I.F. 2007. december 30. 08:44
  „Életem felejthetetlen egyszeri élménye volt 1954 nyarán két hetet együtt töltenem Kocsis Lajossal a balatonboglári úttörő táborban. Másodikos-harmadikosok voltunk akkor, Lajos vezérelte kispályás csapatunkkal megnyertük a tábor bajnokságát löbödör negyedikes-ötidikesekkel felálló fővárosiak előtt (7:3). Kapus voltam a csapatában. Lajos visszahúzós cselei már akkor tökéletesek voltak. Eldicsekedhetem vele, hogy Lajos bemutatott látogatóba érkezett szüleinek. Beállított két fa közé, büntető távolságból lőtt és a labda az ujjam hegyét és a fa kérgét érintve besuhant a jobb alsó sarokba. Szülei elnéző mosollyal nyugtázták Lajos tökéletes lövését...”
 • 4. zs 2007. december 30. 06:40
  „Szerintem meg kicsit vicces hogy a pick-et és a focit is egy ember tartja kézben !!!!!Szeretném a gyerekeimet nb 1-es foci mecsre vinni Szegeden,ahogy apám is kivitt annak idején ,jó élmény volt!!! Sportvezetők !!!! összefogás,először a szegedi fociért és utána kell a fociból élni !!!!! hajrá Szeged”
 • 3. KLO 2007. december 30. 00:19
  „szerintem meg szánalmasak az ultrák!És eggyértelmű hogy nem nbIII-ba kell a pénzt ölni!Jah és ez egy gála volt nem volt oda való amit az ultrák csináltak!Hajrá Pick!Volánosok szóljatok ha magyar bajnokok lesztek!”
 • 2. EZ. 2007. december 29. 23:32
  „Az idei KÉK MÓKUS nem volt olyan pazar mint a tavalyi,ez nem igazán ért meg 800 Ft-ot!Az ULTRÁKKAL teljes mértékben eggyetértek,amig a PICK Szeged létezik,CSONGRÁD megyében nem lesz NB I.-es labdarúgás.......”
 • 1. UPA 2007. december 29. 22:25
  „Kíváncsi vagyok, mi lesz a futball-ellenes-lakájmédia reakciója a mai szegedi foci melletti szimpátiatüntetésről.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Simán ment a címvédés a gombfocistáknak

Az EMK Szeged asztali labdarúgócsapata nagyszerűen szerepelt NB I-ben. Hédl Ferencék véghez vitték… Tovább olvasom