Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Isten éltesse! Vass Ferenc 65 éves

Szeged - Csak mesél, és mesél, és mesél. Alig lehet megszakítani. Ám aki ismeri, az így kedveli, sőt így szereti. Az örök bohém, az egykori kiváló labdarúgó, dr. Vass Ferenc vasárnap lett 65 éves.
Lehet, ha azt a szót dobnánk fel témának, hogy fogkefe, arról is legalább negyedórás sztorija lenne. Kifogyhatatlan a futballtörténetekből, ám azt kevesen tudják, hogy a kézilabda volt az első hivatalos sportága.

– Kézilabdásként eljutottam a megyei bajnoki címig a kiskunfélegyházi iskolával, ám egyszer egy blokknál nagyon eltalálták az alkarom, így elment a kedvem a sportágtól. Az utcánk poros, földes, esős időben pedig sáros volt, így ott csak fejelgetni tudtunk. Végül 15 évesen játszottam le az első futballmeccsemet a Kiskunfélegyházi Vasutas járási bajnokságban szereplő ifijében, majd rézműves ipari tanulóként a félegyházi Vasas megyeegyes csapatában hamarabb szerepeltem a felnőtt, mint az ifjúsági csapatban. 1964-ben megyei bajnokok lettünk, majd úgy megijedtünk, hogy újoncként első helyen zártunk az 1965-ös NB III-ban. Az NB II-es kiskunfélegyházi középcsapatból igazolt le az NB I-es SZEAC – emlékezett vissza a kezdetekre Vass Ferenc.

Fotó: Frank Yvette
Fotó: Frank Yvette


Dr. Vass Ferenc

Született:
1947. szeptember 9., Kiskunfélegyháza.
Csapatai: Kiskunfélegyházi Vasutas, Kiskunfélegyházi Vasas, SZEAC, SZEOL AK.
Eredményei: 199 NB I-es mérkőzés, 43 gól.

Újabb város, újabb sztori. Mint egykor a gyorsvonatokon: Kiskunfélegyháza után Szeged következik.

– A felkészülést 1967 telén már a szegediekkel csináltam végig, az edzőmeccseken balszélsőként rúgtam a gólokat. Végig is játszottam a harminc bajnokit, és amikor megszervezték az ellen Tour de France-t, azaz a szocialista tábor Varsó, Prága, Berlin kerékpáros körversenyét, engem is behívtak abba a B válogatottkeretbe, amely a célban gálameccseket játszott – sorolta a Kampó becenévre hallgató egykori labdarúgó.

Beadások, fejesek, kártyázások, kihagyott és belőtt büntetők sorjáznak – a történetekből kiemelkedik egy legendás 11-es.

– A Kecskeméti Dózsánál vendégeskedtünk, és a 20. percben gólt szereztek a hazaiak. Aztán kiharcoltam egy 11-est. Leállítottam a labdát szeleppel felfelé, hátráltam, és amikor már úton voltam a labda felé, a szél elmozdította azt. A kapus lábát néztem, nem is a játékszert, majd nem figyelve semmire, a jó keze felé, azaz a balra vetődő kapus helyére, félmagasan középre bevágtam a labdát. A szurkolók azt hitték, én csináltam valamit, hogy a labda elmozdult, de ez nem így volt. A gól után betódultak a nézők, a bíró kapott egy kokszit, le is fújta a meccset, majd 0–0-val mi kaptuk a két pontot, és feljutottunk – mondta Vass.
Komolyabb témák jönnek, ilyen például a szakma vagy a Szegeden ragadás.

– Az egyetem mellett hazajártam a gimnáziumba is, majd ügyvéd lettem, köszönhetően a futballnak, a rektori keretnek, illetve Juratovics Aladárnak. 29 évesen kamarai tagságot kaptam, majd 32 évig praktizáltam. És hogy miért maradtam Szegeden? Megnősültem, lakást kaptam, autót vettem, egyetemre jártam – elég indok, ugye? Azt sajnálom, hogy nem próbáltam ki magam a Vasasban, de akkor nem tudtam, milyen lehetőséget szalasztok el. Alig 30 évesen pedig döntenem kellett: szakma vagy futball. Én az előbbit választottam – mondta Vass doktor.

A legkomolyabb téma az egészség, ebben már ő sem ismer tréfát.
– Egy éve biciklivel elestem, eltörött a combcsontom, azóta titán van bennem. Ha zavarna, kivennék, de nem zavar, igaz, futni nem tudok. Akkor megijedtem, és egy olyan trauma ért az egészségemmel kapcsolatban, amely megváltoztatta az életemet. Sokan azt hiszik, pózolok, pedig nem. Sokat köszönhetek Horváth Zsuzsanna gyógytornásznak. A futball? Néha kijártam meccsekre, de sokszor nem tudtam, Magyarországon vagyok-e, annyi volt a légiós, az idegen. Az akadémiai rendszer pedig azért tűnik rossznak, mert nem tudja meg- és itthon tartani a tehetségeket – jegyezte meg végül dr. Vass Ferenc.

Olvasóink írták

 • 4. ForróJózsef 2012. szeptember 11. 19:01
  „Isten éltessen sokáig sokáig erőben egészségben Feri Bácsi Boldog születésnapot kívánok neked!
  Remélem rendbe jöttél már, tavasszal együtt küzdöttünk a nappali kórházban hogy meggyógyuljunk!

  Üdv:Forró József”
 • 3. Kulik 2012. szeptember 11. 17:15
  „Ferikém!

  Isten éltessen sokáig.”
 • 2. cibuska 2012. szeptember 11. 16:59
  „Feri!
  Kiskunfélegyháziként gratulálok te már ezt megérted.
  Remélem találkozunk még valamikor, habár Szeged nagy város.
  CIBUS,”
 • 1. deszkás 2012. szeptember 11. 13:18
  „Ezúton köszöntöm a válóperemnél cserbenhagyó ügyvédemet aki "elfelejtette" a tárgyalás napját.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csillagos ötös jár a Brinszky-csapatnak

Parádés győzelmet aratott az UTC Futsal Team együttese a férfi futsal NB I harmadik fordulójában. Tovább olvasom