Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Isten hozott Sakkországban!

A Tarjáni Két Tannyelvű Általános Iskola 18 diákja tanult idén a Sakkpalota-programban. A világ valaha volt legjobb női sakkozója, Polgár Judit által kitalált négyéves tanterv első eredményeit az 1. c osztály mutatta be az ötletgazdának.
„Isten hozott Sakkországban!" – kezdték tegnap a szegedi Tarjáni Két Tannyelvű Általános Iskola 1. c osztály tanulói a nyílt órájukat. Az intézményben egy éve kezdtek a négyéves Sakkpalota-program szerint tanítani – az eredményeket a diákok mutatták be a program ötletgazdája, minden idők legjobb női sakkozója, Polgár Judit előtt.

– Kétféle lehetőség van, mi azt választottuk, hogy a sakk megjelenjen a legtöbb tanóra tematikájában. Emellett az egyik matematikaórán sakkoznak a gyermekek, akik tanfolyamban is űzhetik a sportágat. Idén egy 18 fős osztály vett részt a programban, de mivel sokan kifejezetten emiatt íratják be gyermeküket hozzánk, jövőre már 28 fővel indul a speciális első osztály – mondta lapunknak Szabóné Dancsik Tünde intézményvezető.

„Nagyon bátor a kis gyalog, retteghetnek már a nagyok" – ezt a mondókát az egyik báburól, a gyalogról költötték. Játékosan vitték a sakkot az oktatásba, a magyar mellett a matematika- és az énekórán is előkerül a sportág. A matekpéldáknál a figurák számokat helyettesítenek, így kell számolnia a gyerekeknek. A gyalog egyet, a futó és a huszár hármat, a bástya ötöt, a vezér kilencet ér.

Isten hozott Sakkországban! Fotó: Frank Yvette (galéria)

Feltűnő volt, hogy a diákok figyelme egy pillanatra sem lankadt, szinte végig a levegőben volt a kezük a többek között Juhászné Fekete Angéla osztályfőnök által tartott órán. Azt is megtudhattuk tőlük, hogy már két lépésből is mattot lehet adni a sportágban – ez a bolondmatt.

– Kislányként mindig arról álmodoztam, hogy lesz egy palotám – ezzel a programmal ha kicsit másképp is, mint gondoltam, de megvalósult az álmom. Három éve dolgozunk ezen, a nővéremmel találtuk ki az alapokat. Most is bebizonyosodott: a 64 mezős sakktábla akkora platform, amely végtelennyi lehetőséget ad a tanulásra. A program az általános képességfejlesztésre, a logikus és kreatív gondolkodás elősegítésére, a digitális korban fellépő gondolkodásfejlődési hiányosságok pótlására is alkalmas – árulta el Polgár Judit, majd sakkozott egyet az 1. c ellen.

Segíteni segített a gyerekeknek, de azért a végén ő fogadhatta a gratulációkat.

Az országban jelenleg tíz iskolában működik a Sakkpalota-program, ebből az egyik a Tarjáni, amely tegnaptól már referenciaiskolaként is működik: a környékbeli, érdeklődő intézmények itt nézhetik meg, miből is áll az oktatás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világbajnok érkezett a Szedeák edzői stábjába

Világbajnok, olimpiai ezüstérmes kosarassal erősödött a Naturtex-SZTE-Szedeák szakmai stábja: a… Tovább olvasom