Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Janics és Kovács 606 nap elteltével ült ismét egy hajóban

„Le fog szakadni a vállam, Kata. Te mekkora lapáttal evezel, évről évre nagyobbal?" Ezekkel a mondatokkal kezdődött a Kovács–Janics aranypáros sztorijának második fejezete.
A fotósokkal együtt lehetnek legalább harmincan – az olimpiai bajnok kajakpáros európai futballsztárokat illető figyelemben részesül.

Janics Natasa és Kovács Katalin legutóbb 2006. augusztus 20-án, a szegedi világbajnokságon ült egy hajóban, és Natasa fent idézett, a lapát beállítása közben elhangzott kérdései jelzik, az idő nem múlt el nyomtalanul. Azóta történt, ami történt, a múlt problémáin felesleges lenne rágódni. Sokkal fontosabb, hogy újra együtt vannak, és ami legalább ilyen lényeges: minden előzetes aggodalom ellenére élvezik a pillanatot.

Három óra után néhány perccel Petrovics Kálmán, a Démász Szeged VE igazgatója még Kovács Kati lábtámaszát fűrészeli. A mű elkészül, a lányok elégedettek, és széles mosollyal pózolnak a szenzációra éhes kamerák kereszttüzében. A vadiúj hajó nagy nehezen vízre kerül, a stég majd elsüllyed a tudósítók serege alatt. Natasa kiszáll, az üléssel bíbelődik, „tudod, Kati, mindig rám kell várni, és még a zoknimat sem vettem fel" – mondja. Aztán visszaül, a következő jelenet pedig bármelyik szirupos amerikai filmben megállná a helyét. Az indulás pillanatában a felhők mögül kikandikál a nap, csodás verőfényt varázsolva a Holt-Tisza partjára.

Az első kis kört a fotósok kedvéért teszik, miközben a páros munkáját felügyelő tréner, Vécsi Viktor némi malíciával felajánlja, ha kell, a már egyébként is túlzsúfolt motorcsónak orrán két újságírót még szívesen elvisz.

Kovács Katalin (elöl) és Janics Natasa közel 10 kilométert evezett a szolnoki Holt-Tiszán
Kovács Katalin (elöl) és Janics Natasa közel 10 kilométert evezett a szolnoki Holt-Tiszán.
Fotó: Karnok Csaba

Néhány perc múltán, úgy 150 méterrel feljebb Natasáék kikötnek, a hajó kormánya még nem az igazi. A szerelésben a kajakosfiúk edzője, Sári Nándor segít, és nem is ő lenne, ha kihagyná a ziccert: „Tudja, kolléga, ez kajak, nem kenu." Vécsi nem marad adós a válasszal.

A páros közel egyórás edzésre indul, a várakozás percei alatt pedig az egyik televízió-riporter felveti: meg kellene szólaltatni Kovács Kati trénerét, Fábiánné Rozsnyói Katalint. Jobb a békesség alapon a gondolat elvi síkon marad.

A páros fél öt előtt néhány perccel bukkan fel a távolban, a partra szállást gyors átöltözés, majd rögtönzött sajtótájékoztató követi. Natasa és Kati hősiesen állják a kérdések záporát, a provokatív felvetések között is ügyesen lavíroznak.

„Nagyon örülök, hogy itt vagyunk, gondolom, ez látszik is rajtam. Minden nagyon jól ment, bár utólag bevallhatom, kicsit izgultam" – kezdi az értékelést Janics.

„Pontosan olyan volt minden, mint régen, semmi nem változott" – veszi át a szót Kati. „Azt persze még nem tudtuk lemérni, hogy pályán, iramban mire lennénk képesek, de hamarosan erre is sor kerül. Ez az alkalom tökéletes volt arra, hogy megerősítse a hitünket, igenis érdemes együtt kajakoznunk."

A riportereket leginkább a duó edzőjének személye foglalkoztatja. Maradnak Vécsivel, esetleg besegít a szövetségi kapitány, Angyal Zoltán is? Egyáltalán, két ilyen kvalitású „művésznek" van-e szüksége edzőre?
„Szó van arról, hogy a kapitány is külön figyel majd ránk. Több szem többet lát alapon mindenképpen kell valaki, aki felügyeli a munkát. Egyedül nem megy, az biztos. És még valami: sokan emlegetik a körülöttünk lévő hangulatot. Mi viszont optimisták vagyunk, és nem érdekelnek bennünket a külső körülmények. Most semmilyen feszültség nincs, és ez a lényeg" – válaszolja Kovács Kati.

Világos beszéd.

Minden olyan, mint régen.

Olvasóink írták

 • 9. triatlonos 2008. április 18. 20:33
  „Emlékeim szerint 4 évvel ezelőtt Kovács Katit biztos esélyesnek kiáltotta ki a média, Kati néni viszont nem volt megelégedve az edzésmunkájával, és "ráküldte" Natasát az egyesben, ami túl jól sikerült, mivel a válogatót - ha minimális különbséggel is - Natasa nyerte. A páros inkább Kati vigasztalására jött létre, ami szintén túl jóra sikerült. A folyamatot innen mindenki ismeri. Van 4 klasszis női versenyzőnk, de 7 kellene, és ebből kell gazdálkodni.”
 • 8. pederzoli 2008. április 18. 18:52
  „Kis történelem: 4 éve már eldőlt,hogy Janics Natasa indul egyesben,amikor Valakinek a fejéből kipattant,hogy menjenek már egy ötszáz párost a hölgyek,tehát időben egy későbbi intervallum lehetett. Ha továbbra is így maradnak,akkor azt hiszem,hogy a Paksy-Benedek pár fölkötheti a pendelyt,mert kaptak egy kemény ellenfelet. Azt javaslom,hogy örüljünk annak,hogy két olyan párosunk is van,akik közül induljon bármelyik Pekingben,nagy valószínűséggel éremmel jönnek haza.”
 • 7. boka 2008. április 18. 11:57
  „Béla! Tudod egy kicsit ilyenkor rémülök meg attól, hogy te 2010-ben szavazni fogsz. És a hozzád hasonlók is meghatározzák, merre tovább. Te Béla, nem akarsz emigrálni, mondjuk Kazahsztánba?
  Egyébként meg: HAJRÁ CSAJOK!!!!!!”
 • 6. Fehér 2008. április 18. 11:35
  „Kedves Béla!!!
  Ajánlom, a Révai Nagylexikonak ne is fogjál hozzá mert ha ezt a dolgot nem érted, akkor rajtad már semmi sem segít. Ez a történet meg a Mukis meg a többi hozzá hasonló olyan messze van egymástól mint Makó Jeruzselemtől. Te elsem tudud képzelni , hogy ezek a lányok mennyit dolgoznak ezért amit már idáig elértek. Te kb. ennek a munkának az 1%-nál kérhetnéd a pelenkát. Sajnos hülyén szűlétél de ezek után már igy is halsz meg. Menjél és inkább döntsél le egy pár felest /nálad ez az edzés, a jelenlétid meg még nincs aláírva!!!!!!”
 • 5. sz 2008. április 18. 10:31
  „Kedves Bélllaaa!
  Be volt zárva reggel a kocsma? Azért vagy ilyen ideges?
  Ha már egy olimpiai aranyérmes (és idén esélyes) kajapáros két év utáni első összeülése (az ismert körülmények tükrében) számodra bulvár, akkor javaslom a Révai Nagylexikont elalvás előtt. Csak hogy szépeket álmodj...”
 • 4. kertesz 2008. április 18. 10:01
  „Béla! olvasd a Magyar Közlönyt! Az remélem megfelel.
  Egyébként ez a történet Szegednek egy sikersztori. Vajda innét indult és Vécsi edzőnek köszönhetően az lett, aki. És ugyancsak ez az edző az, aki Janics-féle konfliktust kezelni tudta. Lehet, hogy Natasa már szerb színekben indulna az olimpián, ha a szegediek nem fogadják be. Szóval, ez az igazán jó történet.”
 • 3. triatlonos 2008. április 18. 08:19
  „Ezt a lapát sztorit nem értem, mert gondolom, hogy Natasa a saját lapátjával evezett, már ami a szponzor nevéből kikövetkeztethető. Azt sem értem, hogy a Kati lapátmérete hogyan befolyásolja Natasa vállát.”
 • 2. Dongó 2008. április 18. 06:51
  „Bélllaaa!
  És téged KI NEM SZAR LE?
  Mi a túrónak olvasol ilyen sajtót, ha nem érdekel. Dolgozzál te is olyan energiával mint ez a két LÁNY, hozzál hírnevet az országnak és majd rólad is írnak szappanoperát.
  További szép napot Neked.”
 • 1. Bélllaaa 2008. április 17. 22:51
  „KI NEM SZA.RJA LE EZT A SZAPPANOPERÁT? UGYANOLYAN MINT A MUKI ÜGY, MEHMET KARCSIKA ÜGYE, STB. BULVÁR.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bronzcsata a Dominóval

A szerdai lapzártánk után lejátszott Domino–Vasas férfi pólóelődöntő ötödik összecsapását… Tovább olvasom