Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Janics: Ez fájni fog

Kajak-kenu - Az idény első kajak-kenu versenyét általában a sportág legnagyobb egyéniségei is vegyes érzésekkel várják. A holtszezon pokoli kínokkal teli alapozásának eredménye a vízen lelhet igazolást, ugyanakkor a főszereplők úgy tartják, az „első pálya" szinte soha nem esik jól, nem árt mielőbb túlesni rajta. Janics Natasa, a Démász-Szeged VE háromszoros olimpiai bajnok kajakosa a hétvégi szolnoki évadnyitón három számban áll rajthoz, de az eseményt csupán erőfelmérőnek tekinti.
A péntektől vasárnapig tartó szolnoki kajak-kenu rangsoroló versenyen – az idei válogatási elveknek megfelelően – az egyéni számokban mindenkinek ki kell próbálnia magát. Népességét tekintve a mezőny kis túlzással a világbajnokságokkal vetekszik: az előzetes hírek szerint a férfi kajakosok ezerméteres csatájára például több mint hetven(!) nevezés érkezett. A viadal nem válogató, ám Storcz Botond szövetségi kapitány a szolnoki eredmények alapján jelöli ki a magyar csapatot a júniusi, szegedi világkupára. Olimpiai számban csak az lehet tagja a válogatottnak, aki döntőbe jut, azaz a legjobb kilenc között végez, míg a nem olimpiai versenyek esetében az első hét hely valamelyike adhat reményt a vk-szereplésre.

A fél hatos kelés, és a Hódmezővásárhelyen reggel hét órakor elvégzett, vérvétellel egybekötött orvosi rutinvizsgálat ellenére Janics Natasajókedvűen érkezett tegnap délelőtt a Maty-érre, és hogy a hangulatra a későbbiekben se legyen panasz, gyorsan ellátta némi útravalóval edzője, Kovács László egyik fiatal kajakosát: „Remélem, ma összeszeded magad, mert a múltkor serdülő lány időt eveztél!" – szólt az intelem.

– Jó kis csapata van „Kokszinak", de ahogy látom, az iskolai elfoglaltságok miatt most csak négyen jöttek edzésre – mondta Natasa. – Ezek szerint ma délelőtt Bodor Attilával, Tóth Robival, Palásthy Ádámmal és a mester névrokonával, Kovács Lacival fogunk kergetőzni. Félperces eltérésekkel rajtolunk, és meglátjuk, hogy mennyi marad az előnyből, illetve ki éri utol a másikat.

A biztonság kedvéért Natasa a régi hajót is odakészítette a partra. Fotók: Segesvári Csaba
A biztonság kedvéért Natasa a régi hajót is odakészítette a partra.
Fotók: Segesvári Csaba

Athén és Peking hőse a hétvégi szolnoki vetélkedésen egyesben 500 méteren szerepel, míg olimpiai bajnok társával, Kovács Katalinnal párban 500-on és 200-on is rajthoz áll.

– Az év első versenye mindig komoly megpróbáltatás, várhatóan ez sem lesz kellemes érzés – folytatta. – Edzésen egyre jobban mennek a dolgok, de ilyenkor még sokat kell finomítani, hogy a nyár végére minden tökéletes legyen. Most ott tartok, ahol május elején szoktam, vagyis a gyorsítás még hátravan. A rangsoroló előtt természetesen nincs formaidőzítés, ma délelőtt is legalább 12 kilométert fogunk lapátolni, és ki tudja, délután milyen kemény résztávok várnak ránk. A legfontosabb, hogy legalább egy számban bekerüljek a világkupacsapatba. Az esemény egyik reklámarcaként kissé kínos lenne kimaradni, nem igaz?

Az edzés első mozdulatai.
Az edzés első mozdulatai.

Janics Natasa és Kovács Katalin idén egyetlen edzésen ült páros hajóban – a szegedi klasszis több mint biztatónak ítélte a tapasztalatokat –, élesben viszont most először próbálják ki magukat. Natasa úgy véli, bemelegítésnek az előfutam is bőven megteszi:

– Mivel nincs rajtgép, érdekes lesz a szolnoki verseny, az ügyeskedők ilyenkor némi előnyhöz juthatnak: a 2004-es olimpiai válogatón előfordult, hogy háromszor, négyszer is visszalőttek egy-egy rajtot. Fiatal kajakosként én is specialistája voltam a huncutságoknak, de az évek múlásával kinőttem belőle. A hét végével kapcsolatban csak azt nem tudom, az új vagy a régi kajakkal induljak. Az új is nagyon jó minőségű, de megnéztem az edzéseken készült felvételeket, és olyan érzésem van, mintha rajta ülnék a hajón. A gyártók ugyanis manapság úgy „vágnak", hogy a végtermék kajak helyett sokkal inkább egy deszkára hasonlít. Persze nem olyan nagy gond ez, van még három napom, hogy eldöntsem. Most pedig, ha nem haragszik, megyek, mert erre az edzésre lélekben is fel kell készülni. Attól tartok, nemcsak a szolnoki „első pálya", de a következő másfél óra is fájni fog...

Amikor a délelőtti penzumból már csak
Amikor a délelőtti penzumból már csak 12 kilométer van hátra.

A következő feladat

Kovács László, Janics Natasa edzője bizakodva várja a szolnoki megmérettetést. – Natasa minden mozdulatán látszik, hogy szeret itthon lenni és a Maty-éren edzeni. Jó erőben van, az állóképességével is elégedett lehetek, vagyis már csak a versenysebesség beállítása vár ránk, taktikailag kell felépítenünk az ötszáz méteres távot. A legjobb idejéhez egy-két másodperc még hiányzik, de ez ilyenkor természetes, hiszen a csúcsformát értelemszerűen nem erre a hétvégére időzítjük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Második vonal

Tovább olvasom