Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Janics Natasa hasznosnak ítéli az olaszországi felkészülést

A Démász-Szegedi VE kétszeres olimpiai bajnok kajakosa, Janics Natasa péntek délután érkezett haza Olaszországból, ahol a taljánok kiválóságával, Josefa Idemmel készült tíz napon át. Az olimpiai munka hivatalos része hétfőn indul, ám egyelőre még nem tudni, összeül-e újra Janics Kovács Katalinnal, vagy esetleg más társa lesz az egyes mellett a párost is szem előtt tartó Janicsnak.
Kajakos és kenus berkekben megy a matek. Hogy ki kivel és hol kezdi meg az oly fontos olimpiai felkészülést. A terveknek, a céloknak lassan ki kell alakulnia, a versenyzőknek minél hamarabb tisztában kell lenniük azzal, mely számok azok, amelyekben reális esélyük lehet a kijutásra.
De mi a helyzet Janics Natasával? A kérdés jogos, és könnyen megválaszolható. Mint ismert, a Démász-Szegedi VE kiválósága még áprilisban jött el kilencévi közös munka után Fábiánné Rozsnyói Katalintól. Először úgy tűnt, egyedül készül. Aztán jött a következő megoldás – elsőre átmenetinek látszott –, és Vécsi Viktor kenusaival együtt dolgozott.
Új edző lehet

A legnehezebb helyzetben azok a kajakosok vannak, akik korábban Séra Miklóssal dolgoztak. A tréner továbbra is súlyos beteg, így ő nem tudja megtartani a foglalkozásokat. Ez három Démász-Szegedi VE-versenyzőt érint: Sík Mártont, Csamangó Attilát és Gyökös Lajost. A három, vb-t megjárt sportoló a gödi egyesület utánpótlásedzőjével, Makrai Csabával folytatja – jött a hír. Ám nem minden ilyen egyszerű.
– Megegyezés még nem történt a klubok és az edzők között, a munka hivatalos része csak akkor kezdődik el, amikor aláírtuk az együttműködési szerződést. Az ügy a további versenyzők miatt rajtunk kívül még legalább három klubot érint: a Tiszaújvárost, a Paksot, a Csepelt, de még szóba kerülhet a Pécs és más egyesület is. Jelenleg tárgyalnak az ügyről, döntés jövő hét elején várható – nyilatkozta Petrovics Kálmán, a Démász-Szegedi VE igazgatója.

A szakember remekül végezte a dolgát, Janics Vk-t, Eb-t és vb-t nyert az irányításával, a folyamatos sikerek pedig azt támasztották alá, érdemes megbízni az olimpia kapcsán is a Vécsi– Janics duóban. Persze az átmeneti időszakban voltak találgatások, így például szóba került Benedek Dalma egykori trénere, az Angliában munkát vállalt Simon Miklós is. De képbe került a norvég Knut Holmanból olimpiai bajnokot faragó Bakó Zoltán szintén. Végül nem lett semmi ezekből a találgatásokból, egyrészt mert működött és eredményes volt a Vécsi–Janics munkakapcsolat, kiegészülve a kiváló edzőpartner Vajda Attilával, másrészt pedig nem volt olyan női csapat és edző, akinek felkészültsége Janics és az egyesület számára is elfogadható lett volna.

A jelen: Janics tegnap érkezett haza Olaszországból, ahol Josefa Idemmel edzett együtt. Tíz napot készültek Velence mellett, Idem lakhelyén – a hírek szerint remek körülmények közt. Eközben a Démász-Szeged az MKKSZ azon ígéretére vár, amely szerint szeptember közepére egy munkabizottság létrehoz egy szabályzatot, leírva benne a nemzeti érdekek figyelembevételével a válogatottság feltételeit. Például azt, hogy a szövetségi kapitánynak van-e lehetősége felülbírálni egy csoport edzőjét, vagy hogy egy versenyző mikor hagyhatja el az edzőtábort.

Hogy ezzel mi a Démász-Szeged szándéka? Jövő héten elkezdődik az október, a klub pedig látni szeretné, vajon lesz-e lehetőség arra, hogy újra összeüljön a Janics Natasa, Kovács Katalin duó. Ha igen, akkor erre készül fel az egyesület, azaz Janics nem próbál másik társat keresni az esetleges olimpiai kettős érdekében. Ha erre nem mutatkozik esély, akkor is marad Natasának az egyes – azt már az idény végén kijelentette, hogy a K1 500 méteres szám neki nagyon fontos –, valamint egy lehetséges pár felkutatása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az edzés még tiltott gyümölcs Fürész Emőkének

Szeged - Fürész Emőke legutóbb augusztus 29-én, a magyar női kosárlabda-válogatott bulgáriai… Tovább olvasom