Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Janics Natasa: hat arany

A magyar kajak-kenusok tíz arany-, négy-négy ezüst- és bronzérmükkel a legeredményesebbként fejezték be a csehországi racicei Európa-bajnokságot. A Kovács, Janics duó volt az öreg kontinens vetélkedésének legsikeresebb résztvevője, a kettős összesen hatszor állt a dobogó legmagasabb fokán.
A szegediek olimpiai bajnoka, Janics Natasa még a hatodik aranyérmének is szívből tudott örülni. Fotó: MTI/CTK/Radek Petrasek
Négy aranyéremmel kezdte meg a racicei Európa-bajnokság döntőinek sorát a magyar kajak-kenu válogatott. A szombati 1000 m-es finálékban az időjósok előrejelzésével ellentétben nem esett az eső, nem volt orkán erejű szél, félméteres hullámok, hanem magyar éremhalmozás, abból is a legtöbb a legfényesebből. A sort Benedek Dalma nyitotta a K1-es számban, majd a futam előtt a dobogóra kerülésben reménykedő Benkő Zoltán második helye kellemes meglepetés volt. Az évek óta a női szakág szinte mindent vivő kettőse, a Kovács Katalin, Janics Natasa duó most is bizonyította verhetetlenségét, mégpedig rögtön két számban is. A K2-es diadalt követően ugyanis a 4-es tagjaként is győzelemre vezették a magyar hajót, Paksy Tímeával és Keresztesi Alexandrával kiegészülve. A lányok edzője, Fábiánné Rozsnyói Katalin is elégedett volt.

Könnyű pálya

– A lányok eleinte nehezen barátkoztak meg a környezettel, ám én ezt az otthoni kemény edzések utáni hosszú utazás számlájára írom. A hírekkel ellentétben azonban nagyon könnyen evezhető a pálya, tanítványaim pedig ezt rögtön két aranyéremmel bizonyították be – mondta lapunknak a sikertréner.

A leghosszabb távú döntők negyedik legfényesebb érmét a Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor kettős szerezte. Sokan voltak kíváncsiak a duó teljesítményére, hiszen ezen a távon tavaly még Kökény Roland volt Kucsera párja.

– Most már nem csak 500-on, hanem 1000 méteren is nagyon jól összeszoktunk. A taktikánknak megfelelően tudtunk evezni. Fél távnál robbantottunk először, majd 200 m után ismét. A második megindulást már nem tudták lekövetni az ellenfelek, így bár az elején kiélezett csatában, de könnyedén „röpítettük" be a hajót a célba – foglalta össze a versenyt Kucsera Gábor. Jól mutatkozott be az Eb-n a Metka, Mike, Sáfrán, Balázs összeállítású kenu 4-es. Ebben az összetételben először induló egységünk, az utolsó 50 m-es ritmusváltásának köszönhetően ugyanis bronzérmet szerzett. Két számban nem termett számunkra babér az 1000 m-es finálékban. A rajtnál beragadó Kozmann, Kolonics kenu 2-es ugyanis a 4., míg a Sík, Csamangó, Boros A., Boros G. K4-es a nem túl előkelő 6. helyen végzett.

A befejező napon a résztvevőknek maximum az okozhatott gondot, hogy a hőség mellett magas volt a páratartalom, viszont mindezt enyhe hátszél kompenzálta. Az 500 m-es döntők, csak úgy mint szombaton 1000 méteren, magyar aranyéremmel kezdődtek. A K1 női számában Benedek Dalma duplázott, valami káprázatos hajrával. Dalma ugyanis 200 méterrel a cél előtt még az 5. helyen állt.

Benkő 500-as győzelme után örömében sírva fakadt
Benedek jósnője


– Nem túl jól sikerült a rajtom, ám éreztem, hogy egyre jobban megy a hajóm. Az idei versenyek előtt egy számmisztikával foglalkozó nőt kerestem fel, aki küzdelmes évet, ám eredménytelenséget jósolt. Azt hiszem, a jövőben kihagyom az ilyenfajta jósoltatást, hiszen ezen az Eb-n kétszer is a dobogó legfelső fokára állhattam – mondta Benedek Dalma.

Benkő Zoltán a férfiak kajak 1-es viadalában a csúcsra ért, ám erre számítottak a szakemberek, hiszen köztudott, hogy a győri versenyzőnek jobban fekszik a középtáv. A szegedi Janics Natasa és párja Kovács Katalin már a 4. aranyérmét szerezte az 500-as döntők után. K2-ben egy hajóval, míg Paksyval és Fazekassal kiegészülve K4-ben jó háromnegyed hajóval verték a mezőnyt. Utóbbi futamban valamivel nehezebb dolguk volt Natasáéknak, hiszen a német egység sokáig vezetett, ám a cél előtt „kipukkadt". A Kammerer, Kucsera K2-es duónak 500 m-en egy ezüstéremmel kellett beérnie az ezres arany után.

– A mezőnyben mi voltunk az egyedüli olyan egység, amely mindkét távon ezzel a felállással állt rajthoz. Nem mondom, hogy vasárnapra elfáradtunk, inkább azt, hogy ezen a távon jóval sűrűbb a mezőny, és nem lehet úgy taktikázni. Az a német egység, amely megelőzött minket, rápihenhetett erre az ütközetre – nyilatkozta Kammerer. Két biztató bronzérem is termett a magyarok számára a középtávú döntőkön. Az átlagéletkorban talán a legöregebb, ám így a legrutinosabb kenu 4-es, a Pulai, Novák, Fürdök, Csabai összeállítású egység a 3. helyre kormányozta be a hajót, igaz a cél előtt 100 m-el a szinte együtt haladó 5 csapatból kettő elhagyta a pályáját és leállt.

A Sík, Csamangó, Boros, Bozsik férfi kajak 4-es nagyon szoros csatát vívott a szlovákokkal, ám a duisburgi Világkupán még 2. helyezett magyar hajónak végül a bronzérem jutott. A Kozmann, Kolonics C2-es duónak nem megy az idei Eb-n. Az ezres 4. hely után a kettős csak az 5. helyre volt jó, igaz ez is annak volt köszönhető, hogy az egyik hajó a cél előtt a vízbe borult. Az élete első felnőtt kontinensviadalán szereplő Mike Róbertnek nem túl jól sikerült a bemutatkozása. A C1-esek viadalában a magyar ifjonc túlságosan szűken lapátolt, míg a több rutinnal rendelkező orosz Maxim Opalev széles mozdulatokkal húzta be hajóját magabiztosan a finisbe. Mike az utolsó, 9. helyen végzett. Nyolc aranyéremmel két ezüsttel és három bronzzal vártuk a tegnap délutáni sprinttávok döntőjét.

A kapitány elégedett

– Az aranyérmeseink nagy része ezzel a győzelmével szinte bebiztosította a részvételét az augusztusi szegedi világbajnokságra. Ezek az eredmények mindenképpen biztatóak a jövőt illetően – összegezte a hét végét Angyal Zoltán szövetségi kapitány.

Legyőzhetetlenek


A 200-as finálék előtt a magyar táboron belül megkezdődött a találgatás: 10, vagy annál több aranyéremmel zárják-e az Eb-t legjobbjaink? Nem túl jól kezdődött számunkra a sprinttávok fináléja. Ugyan Paksy Tímea a 2. helye jó előjelnek bizonyult, azonban utána sorozatban csúsztunk le a dobogókról. Bozsik Attila C1-ben a 7., majd Boros Gergely K1-ben a 4. helyet szerezte meg. Kérdés volt ezután, hogy a minden távon 2 számot vállaló Kovács, Janics kettős képes lesz-e 200-on is duplázni? Képesek voltak. Előbb K2-ben, majd Paksyval és Patyival összeülve K4-ben is maguk mögé utasították a mezőnyt. Még két számban nem sikerült az éremszerzés a sprinttávokon. A Démász Szeged VE két kajakosa, a Sík, Csamangó duó K2-ben a 7., míg a Kozmann, Kolonics C2-es egység a 4. helyen végzett. A végére még maradt 1-1 magyar ezüst- és bronzérem.

Két szegedivel a soraiban a kenu 4-es hatalmas csatában az előkelő 2. helyen végzett, milliméterekkel lemaradva a fehérorosz egységtől, míg a tavalyi világbajnok férfi K4-es hajónk a harmadik helyen ért célba. Ezzel együtt a magyar válogatott gyűjtötte be a legtöbb érmet, hiszen mieink 10 arannyal, 4-4 ezüsttel és bronzzal zárták a kontinensvetélkedést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Döntőbe vágynak a Hód TC-sek

A Hód TC szuperligás férfi teniszcsapata ma délelőtt a fővárosban, a Tordas ellen a bajnoki… Tovább olvasom