Délmagyar logó

2019. 07. 16. kedd - Valter 13°C | 26°C Még több cikk.

Javaslatcsomag több témára

Tizenkét pontos javaslatcsomagot juttatott el a Magyar Kajak-kenu Szövetséghez és a szövetségi kapitányhoz, Storcz Botondhoz több klub, így a Démász-Szegedi VE képviselője is, amely a felkészüléssel, illetve a válogatási elvekkel foglalkozik.
Mint arról már beszámoltunk, a Démász-Szegedi VE felnőtt válogatott kajakosai és kenusai (Janics Natasa, Vajda Attila, Sík Márton, Horváth Gábor, Bozsik Gábor, Gyökös Lajos) nem utaztak el Dunavarsányba, a válogatott első közös, kéthetes edzőtáborába, pedig azt kötelezőnek titulálták. Az egyéni okok mellett – amellyel a szövetségnek is indokoltak a sportolók – két egyszerűt is találhatunk: egyrészt Szeged minden feltételt megad nekik a zökkenőmentes felkészüléshez, másrészt pedig nem a saját edzőjükkel dolgoztak volna.

A szegedi klub igazgatója, Petrovics Kálmán más egyesületek vezetőivel, illetve klubedzőkkel együtt – szóban, telefonon, e-mailen egyeztetve – úgy döntött, egy úgynevezett javaslatcsomagot állít össze a szakmai felkészülés programjával kapcsolatban. Az írás elkészült, és tizenkét pontban foglalja össze az aláírók (például a csepeli Csipes Ferenc, az MTK-s Rajna András, a váci Csernák Károly, a KSI-s Oláh Tamás, az UTE-s Doma Gergő) tanácsait.

– Fontos hangsúlyoznom, hogy az általunk összeállított csomag a jobbítás szándékával és a teljesség igénye nélkül készült el – mondta elöljáróban Petrovics, majd a lényegi témákkal folytatta. – Nem értünk egyet azzal, hogy a válogatott élversenyzőket időről időre, a felkészülés bármely időszakában az edzőjüktől elszakítva konkurens vagy függetlennek mondott edző készíti fel. Természetesen támogatjuk a válogatott összetartásokat, és a csapathajós versenyszámokban a jobb eredmények érdekében valóban indokolt azok megléte. De az ne legyen kötelező, és a versenyző a saját edzőjével, ha pedig kell, az önköltséget vállaló klubtársaival együtt mehessen oda. Szükség van például a sífutótáborokra, de vannak, akik január elején, mások január végén, megint mások már februárban mennek, attól függően, hogyan áll össze a felkészülési program, illetve milyen lehetőségeik vannak. A kötelező jelleg helyett jobbnak találjuk az időnkénti, előre kiszámítható és tervezhető időre menések, fizikai felmérések, orvosi ellenőrzések gyakorlatát.

A szakember megjegyezte, a válogatási elvekben is szeretnék, ha a sportág eredményessége maradna a meghatározó.

– Javaslatunkban a két válogató, egy szétlövés rendszert, valamint a négyesek válogatóját tartjuk a legjobbnak, azaz a vízen dőljön el, ami odatartozik. Emellett pedig szeretnénk, ha a közvetlen második vonal, beleértve az U23-asokat is, világkupákon, esetleg más rangos versenyeken kaphatna lehetőséget a bizonyításra. Ez alól a májusi, szegedi vk kivétel, itt az A egység válogató nélkül lehetne az a hajó, amely az előző évi vb-n olimpiai számban döntős volt. A szándékunk a felnőtt válogatottak hosszú távú eredményességének megóvása, az elmúlt négy olimpiai ciklus eredményességének megtartása, és a hibák kijavítása – tette még hozzá a szegedi klubigazgató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hetedosztály legalján - egy legendás balástyai csapat története

A futball szeretetéért játszanak: a Legenda Lajcsi-kupában 14 meccsen mindössze négy pontot szerző tökutolsó Cartel Balástya számára csak a játék számít. Tovább olvasom