Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Jobbszárny Korányi II. Mátyással

Szeged - Sorozatunkban egykori kiváló sportolókra emlékezünk. Ezúttal Korányi II. Mátyás emlékének adózunk, aki 1932 és 1935 között futballozott a Szeged FC-ben.
Korányi II. Mátyás
Korányi II. Mátyás
Nem túlzunk, amikor azt mondjuk, Korányi (Kronenberger) Mátyás igazi futballcsaládból származott. Ahogy labdarúgó fivérei – összesen heten voltak testvérek –, Dezső és Lajos, úgy Mátyás is az Újszegedi TC-ben kezdte a pályafutását. Újabb párhuzam a fivérek között: mindhárman eljutottak a válogatottságig. Mátyás négyszer, Lajos negyvenszer szerepelt a magyar címeres mezben, míg Dezső a franciákat választotta.

Korányi II. Mátyás gyors, jól kombináló játékos volt, aki remekül adott be, és a lövései is gólveszélyesek voltak. Nem véletlen, hogy a magyar válogatott 1935-ös, franciaországi túrájára is elvitték. Az 1934–35-ös bajnokságban negyedik helyen végző Szeged FC második legeredményesebb játékosa volt 12 góllal, és ezzel az összesített lista hetedik helyén zárt. Szerepelt a Közép-Európa Kupában érdekelt Szeged FC-ben is, amely ugyan hazai pályán, a Temesvári körúti stadionban 4–1-re kikapott a neves kapus, Planicska vezette Slavia Prágától, ám idegenben nyert 1–0-ra.

Túrázott a Szeged FC is Franciaországban, mégpedig kétszer: 1933 októberében és decemberében, aztán egy marokkói meghívást lemondva az osztrák főváros következett immár 1934 januárjában. Ekkor írták a bécsi lapok a Szegedről, hogy „Pálinkás egyike a legjobb európai kapuvédőknek, Raffai és Gyarmati elsőrangú játékosok, és a Korányi II., Bognár jobbszárnyhoz hasonló csapatrésze ma egyetlen magyar csapatnak sem lehet!"

Fontos, egyben érdekes gólja volt a Ferencváros ellen 1934. november 29-én, egy újrajátszott mérkőzésen szerzett találata. A 89. percben 4–3-ra vezetett a Fradi, amikor egy kapu elé ívelt labdánál Háda kapus tétovázott, róla pattant oldalra a labda, Korányi I. Lajos kirúghatta volna a labdát, ám az öccs, Korányi II. Mátyás gyorsabb volt, és az üres kapuba vágta a labdát, 4–4.

Az 1937–39 közötti két idényben Korányi II. Mátyás is Franciaországba, az OSC Lillois együttesébe igazolt. A lille-i csapattal bejutott a francia kupa döntőjébe is, ám ott már nem játszott, a Lillois pedig 3–1-re kikapott a Racing Paris-tól.

Sokkal több információ sajnos nem maradt meg az egykori szegedi labdarúgóról – így például a születési évét (1910) ismerjük, ám hogy a Lille után mi történt vele, illetve mikor hunyt el, arról nincs tudomásunk.

Olvasóink írták

 • 3. gyvitos77 2012. szeptember 09. 18:40
  „Józsikám, köszönöm az őszinte választ ("Szóval: néhány adatot kivettem a könyvedből (de melyikből?!), ez igaz.
  Két dolog van szóról szóra benne" + Szeged FC túrái Franciaországban... stb. stb.)!
  Persze, ezeket is pontosítani kell... Nos, én nem a bécsi lapokból idéztem, hanem az egykori NB I-es szegedi gólkirály, Kalmár György részletes visszaemlékezéseiből! (9 részes cikksorozatot is írtam róla egykor a Cs. M. Hírlapban, meg a DM-ben...) Ráadásul "Gyusza" bácsi - sokan másokhoz hasonlóan - nekem adományozta nem sokkal halála előtt felbecsülhetetlen értékű futballgyűjteményét, de ez már egy másik történet...
  A miénk arról szól, hogy bármilyen mennyiségű "adat-kivételkor" illik, sőt, meg kellene jelölni a forrást is!
  Mint ahogy tették azt - nagyon helyesen és szakszerűen - DM-s kollégáid, Süli Robi és Gyúrós Pista is korábbi írásaikban. Ettől függetlenül a jövőben is szívesen segítek hasonló szegedi futballcikkeidnél, hisz Te is bármikor elérhetsz a honlapunkon (www.szeged2011.eu)! Üdv: Gyuri
  Ui: Jómagam is így cselekszem sporttörténeti könyveim és cikkeim írásakor, érdemes megnézned az októberben megjelenő "DLASZ-tól a CSLSZ-ig: 100 éves az MLSZ Cs. M. Igazgatósága" c. legújabb kötetemet, ahol minden forrást (pl. DM, SzegedMa stb.) és időpontot precízen megemlítek! Hamarosan küldjük a dedikált tiszteletpéldányokat!”
 • 2. stevestone 2012. szeptember 09. 16:16
  „Kedves Gyuri!

  Ha már így üzensz, én is így veszem a fáradtságod, és így üzenek.
  Szóval: néhány adatot kivettem a könyvedből, ez igaz. Ám hogy szóról szóra másoltam volna ki, az eléggé barokkos - nem Pista:) - túlzás. Két dolog van szóról szóra benne: az, amit a Nemzeti Sportból és a bécsi lapokból idéztél te is. Ez a 90 %?
  A telefonszámom egyébként 15 éve változatlan, ha kell, megadom a DM központi számán, ha pedig problémád van, szerintem személyesen, szemtől szemben - mint ahogy én annak idején a futballpályán is felvállaltam a párharcokat - sokkal egyszerűbb megbeszélni, mint a világhálón keresztül belekiabálni az éterbe.
  Üdvözlettel és tisztelettel Mádi József”
 • 1. gyvitos77 2012. szeptember 08. 12:24
  „Kedves Józsi, gratulálok a Korányi-cikkhez!
  Még nagyobb örömet szereztél volna, ha a forrást is megjelölöd, mivel az anyag 90%-át szinte szóról-szóra másoltad ki a korábbi szegedi futballköteteimből... Segítségként mellékelem az ide vonatkozó linket is: http://www.szeged2011.eu/webshop.php
  Egyébként szívesen segítek abban is, hogy minél több infód legyen az egykor világhírű szegedi labdarúgókról, Korányi I. Lajosról, Korányi II. Mátyásról és Korányi III. Dezsőről...
  Tisztelettel: Vitos György, az immár 113 éves szegedi futball krónikása”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Debreczeni Hajnalka Eb-érmei

Debreczeni Hajnalka a Muréna Szegedi Úszó- és Búvárklub világ- és Európa-bajnok versenyzője a tájékozódási búvárúszásban is nagyot alkotott. Tovább olvasom