Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Jól sáfárkodott a sportigazgatóság

Mint az élet minden területén, úgy a Szeged Városi Sportigazgatóságon is mérlegre tették, hogy mit sikerült 2005-ben megvalósítaniuk. A megyeszékhely sportéletét koordináló intézmény munkáját Mezei Richárd igazgató összegezte.
– Azt tartja a közmondás, hogy addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér. A sportigazgatóság mennyiből tudott gazdálkodni?
– Elöljáróban örömmel állapíthatom meg, hogy jól sáfárkodtunk a pénzünkkel. Ennek összege sem titkos, 642 millió forintból gazdálkodhattunk. Ebből saját bevételünk 110 milliót tesz ki. Felújításokra, karbantartásra, beszerzésre, fejlesztésre 164 milliót fordítottunk. Jelentős összeget tesz ki sportlétesítményeink energiaköltsége, amely áfa nélkül közel 130 millióra rúg. Rendezvények, versenyek lebonyolítására közel 20 milliót fordítottunk. Egyébként a gazdálkodásunkat az önkormányzat másfél hónapig ellenőrizte, s jónak minősítette.

Világraszóló versenyek

– A sportigazgatóság jelentős szerepet játszik és vállal abban, hogy Szegeden világversenyeket rendeznek. Az idén is volt bőven úgynevezett jegyzett eseményük. Hallhatnánk ezekről is?
– Szerintem ezen a téren csúcsot döntöttünk, hiszen három olyan eseményen vállaltunk jelentős szerepet, amelyet számon tart a világ közvéleménye is.

Elsőként említeném a síkvízi ifjúsági világbajnokságot. Majd közvetlenül utána a kajak-kenu sportág történetében első alkalommal szintén a Maty-éren rendeztük a masters kajak-kenu Európa-bajnokságot.

Igazgatóságunk hathatós segítségével került lebonyolításra a 125 és az 500 kcm-es versenyhajók világbajnoki futamai. Végül a sort a WAKO kick-box világbajnoksága zárta. Ezenkívül számos rangos országos sporteseményt – nemzetközi gyorskorcsolya-verseny, női sakk magyar bajnokság, evezős nemzetközi regatta, kajak-kenu ob és válogatóverseny – rendeztünk. De külön kiemelném azt is, hogy az idén 19 sportágban szerveztük meg a diákolimpiai versenyeket, amelyen, 22 általános és 17 középiskola vett részt.

Tízezreket mozgattak meg 2005-ben

– A lapunkban közölt beszámolók alapján egyre szaporodnak a szabadidősport-események is. Összegezné ezeket?
Kiemelt figyelmet fordítunk a szabadidős rendezvények támogatására. A röplabda, a kézilabda, a labdarúgás, a streetball, a horgászat évek óta szerepel kupák, tornák formájában a versenynaptárunkban. De én három fontos, saját szervezésű eseményt szeretnék megemlíteni. Elsőként a testvérvárosok sporttalálkozóját, az első alkalommal megrendezett extrémsport-fesztivált, valamint a családi sport és egészségfesztivált. Egyébként az országban Budapest után Szeged rendez legnagyobb számban és létszámban utcai futóversenyt.

A Cora utcai futófesztivál, a T-com vivicitta városvédő futás, a Dégáz utcai futása, a Pick korosztályos utcai futóversenye tízezreket mozgósított.

Megújult létesítmények

– Számos létesítményt sikerült korszerűsíteni és felújítani. Megkérhetem, hogy a jelentősebbeket szedje csokorba?
– Kezdeném a legnagyobbal: sikerült a sportcsarnok közönségparkolóját bővítenünk. Felújítottuk a sportcsarnok földszinti részét és a bejáratot. Állami és önkormányzati forrásból átadtuk a város első műfüves focipályáját. A műjégpályán is korszerűsítési munkálatokat végeztünk. Külső beruházó által készült el a kiskundorozsmai futballpálya, valamint a Kisstadion tekeklubja.

Folyamatban lévő beruházások is vannak, mint a komplex beléptetőrendszer-tender és kiviteli terv készítése, a Tisza-parti stadion munkacsarnokának emeletén négy öltöző kialakítása, a csarnok eredményjelző póttábla beszerzése és a hangosítás felülvizsgálata, illetve fejlesztése, s még számtalan apró dolog, amely a sportolni vágyó szegediek kényelmét szolgálja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még javíthat a Szentesi VK

A 2005/2006-os férfi vízilabda-bajnokságnak új edzővel vágott neki a Legrand-Szentesi VK. Berki… Tovább olvasom