Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Kajak- kenu olimpiai válogató - online tudósítás

Péntektől vasárnapig tart a Szeged melletti Maty-éren a második olimpiai kajak-kenu válogató, amely országos bajnokság is egyben. A hosszú hétvégén öt számban dőlhet el, hogy ki képviseli hazánkat a pekingi olimpián.
17.29 óra, C-4 1000 méter: A szegedi Fürdök Gáborral és Horváth Gáborral megerősített négyes nyert.

16.35 óra, K-4 1000 méter: A szegedi Világkupán a 2006-ban világbajnokságot nyert hajó Vereckeivel, Horváthtal, Kökény Rolanddal és Gyökös Lajossal a negyedik helyen ért célba, míg a másik egység Kammererrel, Kucserával, Benkő Zoltánnal és Kadler Viktorral kormányproblémák miatt nem tudta befejezni a versenyt. Így a két olimpiai bajnokkal felálló egység várhatta lépéselőnyből a válogatót. Igen ám, de nem számoltak a Bozsik Gábor, Boros Gergely, Beé István, Sík Márton - utóbbi szegedi - egységgel, akik mindkét hajót megelőzték. A Vereckei-féle négyes ért másodikként célba, így július 4-én szétlövést rendeznek a két hajó között. Kucseráék négyesben lemondhatnak olimpiai álmukról.  

Sík Márton joggal boldog: életben tartotta olimpiai álmait
Sík Márton joggal boldog: életben tartotta olimpiai álmait

16.07 óra, C-2 1000 méter: A kenusok számára már nem válogat a verseny, hiszen egyesben Vajda Attila, párosban Kolonics György és Kozmann György szerepel az ötkarikás játékokon. A vízen ezúttal a Sáfrán-testvérek voltak a legjobbak, a szegedi Joób Márton Sarudi Pállal a második helyen végzett.

15.45 óra, K-2 1000 méter: a pekingi indulást tekintve vegytiszta a szám: a Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor duónak nem kellett túlóráznia. Itt a szegedi Börcsök Balázs nyert a győri Salga Istvánnal.  

15.17 óra, K-4 női 500 méter: a szegedi Világkupán a Kovács Katalin, Janics Natasa, Szabó Gabriella, Kozák Danuta alkotta kvartett a németek mögött a második helyen végzett, míg a Paksy Tímea, Benedek Dalma, Fazekas Krisztina, Patyi Melinda egység lemaradt a dobogóról. Utóbbi hajóban Patyit Medveczky Erika váltotta, de így sem tudták legyőzni riválisukat. Janics Natasáék utazhatnak Pekingbe!

15.07 óra, C-1 1000 méter: a szegedi Vajda Attila tarolt a Világkupán, mindkét kenus szóló számot megnyerte, így már kiharcolta a pekingi részvételt. A távollétében Mike Róbert nyert, a szegedi Fürdök Gábor a 4. lett.

15 óra, K-1 1000 méter: a kétszeres olimpiai bajnok Vereckei Ákos az 500 méteres számra koncentrál, így a szegedi Világkupán ötödik Benkő Zoltán volt a szám esélyese. Ennek megfelelően magabiztosan nyert a kétszeres Európa- bajnok győri fiú és utazhat az olimpiára. Az egykoron szegedi színekben is versenyző Storcz Botond is rajthoz állt, de nem tudott beleszólni a dobogós helyezésekbe, a hatodik helyen zárt.

Ami az ötkarikás játékokon való részvételt illeti: a nőknél kajak párosban és négyesben tisztulhat le a kép a második olimpiai válogatón. A férfiaknál további három számban - K–1500 és 1000 méteren, valamint az 1000 méteres csapathajóban - dőlhet el az indulás joga.

Eddig hét egység mondhatja el magáról, hogy biztosan ott lesz Pekingben. Kovács Katalin két legnagyobb riválisa, a szám olimpiai címvédője Janics Natasa és Benedek Dalma elől hódította el az indulás jogát szólóban, miután az olimpiai bajnok kajakkirálynő rajt-cél győzelmet aratott a szegedi Világkupán.

Angyal Zoltán szövetségi kapitány döntésének értelmében a Szegeden mindkét távon aranyérmet szerzett Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor kajakos duónak sem kell már túlóráznia, mint ahogyan a Kozmann György, Kolonics György kettős is két számban indulhat (C–2500 és 1000 méter) Pekingben. A kenus Vajda Attila két szólósikere szintén repülőjegyet ért.

A második szegedi olimpiai válogató további öt számban dönthet az indulásról. Kovács Katalin - a már biztos egyes szereplés mellett - Janics Natasával párosban, valamint az olimpiai bajnok duó tagjaként - Szabó Gabriellával és Kozák Danutával kiegészülve - négyesben is kivívhatja az ötkarikás részvételt.

Férfi kajak négyesben az első válogatót megnyerő Gyökös Lajos, Kökény Roland, Vereckei Ákos, Horváth Gábor alkotta négyes a Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor, Benkő Zoltán, Kadler Viktor kvartettel vív élet-halál harcot. Utóbbi egység sikere esetén szétlövés dönt az indulásról.

Férfi kajak egyesben 500 és 1000 méteren sem dőlt még el semmi. Némi támpont, hogy a rövidebb távon a szegedi Világkupán Vereckei Ákos a 6., Benkő Zoltán a 9. lett. Utóbbi 1000 méteren az ötödik helyet csípte meg.

A pénteki döntők programja:

15 óra: K-1 1000 méter
15.07 óra: C-1 1000 méter
15.17 óra: K-4 női 500 méter
15.45 óra: K-2 1000 méter
16.07 óra: C-2 1000 méter
16.35 óra: K-4 1000 méter
17.29 óra: C-4 1000 méter

Olvasóink írták

  • 2. Szurkoló 2008. június 28. 08:58
    „Nagyon örülök, hogy egy ilyen szimpatikus, energikus egység nyert K4 1000-en! Remélem, sikerül megismételniük ezt a teljesítményt a szétlövésen is! Hajrá, Fiúk!”
  • 1. Acadian 2008. június 27. 16:28
    „Hajra!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Euro 2008: Lám, Lahm!

Bázel: Németország–Törökország, soha nem látott elődöntő, amely már eleve izgalmasnak,… Tovább olvasom