Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Kajak-kenu - Ezüst, utasszállítók közt

Kellemeset a hasznossal – ezzel a jelmondattal vághatott neki ausztráliai útjának a Démász-Szegedi VE kenusa, Fürdök Gábor.
Fürdök (jobbról), párjával, Hüttnerrel remekelt. Fotó: Karnok Csaba
Előbb a nehezebb feladat került sorra: helytállni Hüttner Csaba társaként C2-ben a maratoni világbajnokságon, Perthben, majd Sydneyben pihenni egy kicsit.

– Egy tengerbe torkolló folyón jelölték ki az egyenként 7,2 km-es pályát, amelyből ötöt kellett teljesítenünk – emlékezett vissza Fürdök Gábor. – Erős hajóforgalom volt a helyszínen, utasszállítók is mentek a folyón a verseny alatt, így aztán a nagy szél és a hullámok miatt igen veszélyesek voltak a fordulók. A bemelegítéstől kezdve folyamatosan ömlött a víz a hajóba, ráadásul egy három km-es szakaszon leért a lapát a mederbe. A ki- és beszállások is okoztak meglepetést, nem beszélve a futószakaszokról, amelyeket mély homokban kellett teljesíteni. Nem ez számított a leghosszabbnak az eddigi vb-k közül, de a sokadszor indulók azt mondták, ez volt a legnehezebb.

Fürdökéket nem kellett félteni, mert a második helyen végeztek. Az elsőséget az immár hétszeres vb-első duó, Csabai Edvin és Györe Attila szerezte meg.

– Csabaiék 25 kg-mal könnyebbek, specialistái a távnak, így aztán az volt a feladat, hogy velük tartsunk. Mi és ők elmentünk a mezőnytől, de hiába vezettünk, a lapos vízben megszöktek tőlünk. Aztán két másik pár összefogott, egymás oldalvízén feljöttek ránk, de a végére a spanyol riválisok elfáradtak. Először voltunk maratoni vb-n, így aztán elégedett vagyok a második hellyel, meg főleg azzal, hogy végigcsináltuk a versenyt – értékelte a teljesítményüket Fürdök.

A viadal után egy hét pihenő következett Sydneyben. Nemcsak Fürdök, hanem a magyar válogatott jó része is Ausztráliában maradt.
– Az egykori szegedi kenust, a csongrádi Domokos Istvánt látogattam meg. A többieknek már rég vége volt az idénynek, nekem meg csak ez az egy hét pihenő maradt. Hosszú és kemény év van mögöttem, de már elkezdtük az alapozó munkát. Az idei világeseményeken bebizonyosodott, egy fiatalokból összerakott hajó nem lehet sikeres, nevek alapján nem lehet jó egységet összeállítani. Ha eredményt akar elérni a sportág, szükség lenne a szegedi vb előtt megint a négyesek válogatójára. És akkor talán végre a magam által kikapart lehetőséget megkapom, sőt élek vele hazai közönség előtt – vélekedett Fürdök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óvtak az újpestiek – műhiba miatt

Megóvta az Újpest férfi vízilabdacsapata a Szeged Beton VE ellen az elmúlt héten szombaton… Tovább olvasom