Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Kajak-kenu: Dombiék legyőzték Kammereréket

Szakadó eső és 7 fok – borzalmas körülmények fogadták vasárnap délelőtt a versenyzőket a Maty-éren. Az időjárás színvonalához méltó poén, de igaz, hogy a májusi eső aranyat érhet az augusztusai világbajnokságon.

Vasárnap
A férfi kajakosok ugyanis már most a vb-csapatba kerülésért csatáznak. K-2 1000 méteren tavaly világbajnoki ezüstérmet nyert a Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos páros, idén azonban nagyon kemény kihívóval kell megküzdeniük a hazai válogatókon. Az első „kört" elbukták az olimpiai bajnokok, hiszen Dombi Rudolf és Kökény Roland centiméterekkel ugyan, de megelőzte őket. Dombi Rudolfnak tökéletes hétvégéje van, szombaton ugyanis egyesben is győzni tudott.

- Mi kaptuk el jobban a rajtot, és szerintem abban fáradtak el Ákosék, hogy le kellett dolgozniuk ezt a hátrányt. Utána átvették a vezetést, de nagyon nagyot mentünk az utolsó 200 méteren, és a cél előtt nem sokkal fordítani tudtunk. Rolandban szerintem még több is van ennél, jó párost alkotunk! – nyilatkozta boldogan az Építők Margitszigeti Diák Kajak Club versenyzője.

- Sérüléssel bajlódtak az elmúlt hetekben, a bordaközi izmom fájt, de köszönöm szépen, ebben a pillanatban tökéletesen vagyok – válaszolta Kökény Roland az eredményhirdetés előtti a „Hogy vagy?" kérdésre.
- Rátaláltam magamra, bár pontosan tisztában vagyok vele, hogy egyesben még egyáltalán nem vagyok tökéletes állapotban.

- Hideg volt, szél volt, de kár lenne erre fogni… 900-nál azt láttam, hogy az MTK-sok jócskán lemaradtak, és emiatt megnyugodtunk. Nem kiengedtünk, hanem megnyugodtunk a végén, ez lett a vesztünk. Reméljük, hogy mi is és ők is ott leszünk két hét múlva a világkupán. Ha ott is kikapunk, akkor majd elgondolkodnunk a folytatásról – mondta Kammerer Zoltán. K-2 1000 méteren a bronzérmet a Kulifai Tamás, Tóth Dávid (MTK) páros szerezte meg.

Kozmann György győzelemmel tért vissza! C-2 1000 méteren magabiztosan, fél hajóhosszal nyerte meg a versenyt a Kozmann György, Kiss Tamás kettős. Az olimpiai bronzérmes egység idén térdelt össze újra és eddig jól megy a közös munka. Második helyen a Sáfrán testvérek értek célba, szűk egy másodpercet kaptak Kozmannéktól. Érdekes, hogy a tavalyi világbajnokságon bronzérmes Tóth Márton, Mike Róbert páros nem állt rajthoz.

- Sajnáltuk, hogy Robiék nem indultak el, úgy tűnik, titkolóznak még. Bár egyesben már mentem a hétvégén, azért a rajt előtt egy kis izgalmat éreztem. Próbáltunk a saját tempónkra, ritmusunkra figyelni, bár a hideg és az eső nagyon zavaró volt. Jó úton járunk, jöhetnek a válogatók – mondta Kozmann György.
- Örülök, hogy visszajött Gyuri, az elmúlt két év próbálkozásai után végre van egy fix párom, akivel sikeresek lehetünk – tette hozzá Kiss Tamás.

Szombat
K-1 1000 méteren Dombi Rudolf nyerte az első válogatóversenyt Szegeden, a másik olimpia távon, K-1 200 méteren pedig Dudás Miklós győzött, ezzel ők nagy lépést tettek a világbajnoki részvételükért.

A férfi kajakosok 1000 méteres A-döntőjét tulajdonképpen magabiztosan nyerte – volna – Dombi Rudolf, ha nem kezdi el ünnepelni magát már a cél előtt 20 méterrel. Dombi nem vette észre, hogy a surranó pályán Bozsik Gábor még utolérheti. Az Építők versenyzője végül kevesebb, mint 1 tized másodperccel győzött a szegedi kajakos előtt, a harmadik Dombvári Bence lett.

- Nagyon amatőr hibát vétettem, Bozsik Gábor fekete hajóját valahogy nem vettem észre, majdnem ráfáztam. Pedig nagyon magabiztos pályát jöttem, jól sikerült a felkészülés, nagyon jó formában vagyok, remélem, hogy a kapitány a teljesítményemet látva, számítani fog rám a négyesben – mesélte Dombi Rudolf az eredményhirdetés után. Dombi ezzel a szerepléssel kivívta a jogot, hogy részt vegyen 2 hét múlva a rasicei világkupán.

K-1 200 méteren Dudás Miklós győzött, Molnár Péter, a szám tavalyi világbajnoki résztvevője második lett, a harmadik helyet pedig Dombi Rudolf szerezte meg.
- Alapvetően egész télen a párosra készültünk Kadler Viktorral, de sokat erősödtem és magamhoz képest sokat is edzettem az elmúlt hónapokban, éreztem, hogy jól fog menni az egyes is. Idén csak erre a távra koncentrálok, remélem, hogy a második válogatón is jó formában leszek és holnap a páros is jól sikerült – mondta Dudás Miklós a célban.

A legjobb női kajakosok távollétében fiatal versenyzők kerültek a dobogóra a tájékoztatón. NK-1 1000 méteren Vad Ninetta nyert Kárász Anna és Horváth Alexandra előtt. 200 méteren aztán Vad Ninetta második lett Tóth Dzsenifer mögött.

A férfi kenusok tájékoztatójára sokkal komolyabb mezőny gyűlt össze, mint női kajakban, annak ellenére, hogy C-1 1000 méteren nem indult el a szám olimpiai bajnoka, Vajda Attila és Sarudi Pál sem. A döntőt Varga Dávid nyerte, aki a válogatón párost fog menni ezen a távon Vajda Attilával. Sáfrán Mátyás mögötte kicsivel lemaradva lett második, a visszatérő Kozmann György pedig a harmadik helyet szerezte meg Kiss Tamás előtt.

A tájékoztató legszínvonalasabb döntőjét szombaton délelőtt C-1 200 méteren rendezték. Bozsik Attila – némi meglepetésre – fölényes győzelmet aratott, Foltán László második lett, Horváth Gábor pedig a harmadik. A mezőnyből hiányzott Kovács Gergely, a táv tavalyi legjobbja és Nagy Péter is, aki 2010-ben tagja volt a világbajnoki váltónak.

Női C-1 200 méteren kikapott Marschalkó Alexandra. A legeredményesebb magyar női kenu versenyzőt Obermayer Dorina verte meg, ebben a számban Lakner Zita lett harmadik. A tájékoztató programja délután az 500 méteres elő- és középfutamokkal folytatódik.

Korábban
Izgalmakban nem volt hiány már tegnap sem a Maty-éren, ahol a férfi kajakosok a világbajnokságra válogatóznak, míg a további szakágak még tájékozódnak.

Gyökös Lajos fel s alá járkált a parton. Nem tudta, mi van. A Maty-éri olimpiai központ bemondója is időt kért. Hatalmas számolgatás, elemzés zajlott a háttérben, miközben a céltorony környékén csak találgattak az emberek. Az első férfi kajakos szakági vb-válogató ezerméteres egyesének első középfutamát ugyanis simán megnyerte Szalai Tamás (Honvéd), ám a második helyezett kiléte még kérdéses volt. Lement már a további két középdöntő is, de még mindig csak vártuk az első középdöntő eredményeit. Az EDF Démász-Szegedi VE világbajnoka érintett volt, hiszen nem tudta, második vagy harmadik helyen ért célba, így készülhet-e az ötös A döntőre, vagy csak B döntős, esetleg az sem.

Aztán megjött a végeredmény: Gyökös és Tóth Dávid (MTK) azonos idővel, holtversenyben másodikként ért célba. Újabb számolgatás: vajon a másik két középdöntő másodikja milyen időt lapátolt? Kiderült, jobbat. Így hiába volt az izgalom, a reménykedés, eldőlt, Gyökös nem került az A fináléba a három középfutamgyőztes és a két legjobb második közé. Nem úgy Bozsik Gábor, a másik szegedi, aki éppen klubtársa, Petrovics Máté mellett ért el sima második pozíciót.

Bozsik (3-as hajó) az A, Petrovics (1) a B döntőbe jutott K1 1000 méteren. Fotó: Schmidt Andrea
Bozsik (3-as hajó) az A, Petrovics (1) a B döntőbe jutott K1 1000 méteren.
Fotó: Schmidt Andrea


Ebből is látszik: a szakág versenye óriási téttel bír. Az ötös döntő kitalálásával – nem biztos, hogy helyesen – alaposan felértékelődtek a középdöntők, nem csoda, ha erre fókuszált mindenki. Storcz Botond ötlete az egyik szegedinek kedvezett, a másiknak nem. Most már az a nagy kérdés, vajon a szintén B döntős Petroviccsal kiegészülve hármuknak mindez mit jelenthet a négyesek szempontjából? Vajon ahogy tavaly, Storcz most is kitart-e az általa kiválasztott négyes, így a megbetegedett Kucsera (FTC), Boros (Paks), Gyökös és Szalai mellett?

A válogatóval párhuzamosan zajló női kajakos és kenus, illetve férfi kenus szakágak tájékoztatóján a szegedi Horváth Gábor C1 200 méteren igazolta klasszisát. Vécsi Viktor sprintere az új olimpiai számban szinte félgőzzel egy hajót vert a mezőnyre. Ugyanígy tett a másik friss olimpiai számban, K2 200 méteren SíkMárton a rutinos Beé Istvánnal (39 éves, Honvéd) együtt – a legjobb időt lapátolták.

Folytatás ma 9 órától, a nap folyamán már jó néhány döntővel.

Olvasóink írták

  • 1. unknown 2011. május 08. 09:50
    „Említést érdemel, hogy Varga Dávid (a nyakán még két közeli üldözővel) éppen úgy 4,11-gyel nyerte a C-1 1000-t, mint most Poznanban a világkupán a fölényesen nyerő (láthatóan önmagának egy teljesítményt felmérő) pályát ment bolgár Menkov, Attila egyik vetélytársa majd Szegeden. Mint a magyar kommentátorok figyelték, hasonló ellenszél volt mind a két összevetett futamon. Remélhetően Attila is képes lesz erre - inkább jobbra, mert majd Szegeden az olimpiai részvételért folyik majd a küzdelem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétfőtől indul a jegyértékesítés a szegedi kajak-kenu-vb-re

Hétfőtől kezdődik a jegyek árusítása az augusztus 17. és 21. között Szegeden sorra kerülő olimpiai… Tovább olvasom