Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Kajak-kenu válogató: Janics 200-on javított

A csalódást jelentő 500 méteres szereplés után a szegedi Janics Natasa a 200 méteres sprintszámok fináléjában javított mérlegén a kajak-kenu Eb-válogatón.

Vasárnap délután
A háromszoros olimpiai bajnok, a szám vb-címvédője szoros csatában nyert Paksy Tímea előtt, sőt, ugyanezen a távon, párosban Kovács Katalinnal magabiztosan utasította maga a Paksy, Medveczky kettőst.

A férfiaknál Molnár Péter a kajakosoknál, míg Kovács Gergely a kenusoknál győzött, előbbi szakágban a párosoknál a Dombi Rudolf, Beé István, utóbbiaknál a Kovács Gergely, Végh Attila duó diadalmaskodott.

- Borzasztó volt a délelőtt, nagyon elfáradtam az 500 egyes döntőjében, és ez hatással volt az egész napomra. A 200-as döntő utolsó méterein is merevnek, fáradtnak érzetem magam, pedig ennél sokkal lazábban szoktam beérni a célba. Nagy tragédia nincs, a sprintszámok aranyérmei szerencsére megvannak, szerintem ennek így kellett ma történnie – értékelte a napot Janics Natasa a szövetség honlapján.

Vasárnap délelőtt

10.20: a szegedi Sík Márton a paksi Borossal egy hajóban ebben a számban, a K2 500 m-es döntőben. Kammerer és Kucsera az első, Síkék másodikok. 

10.15: a női K2 500 méteres fináléja a Janics, Kovács és a Szabó G., Kozák párosokkal. Ez is érdekes csata lesz... Elindultak. Mintha Janicsék előrébb lennének fél táv után. Azonban a hajrához Kozákék érnek előbb, és meg is nyerik a versenyt Janics és Kovács előtt.

9.54: a következő felnőtt döntő ekkor kezdődik, a C2 finálé -- szegedi egység nélkül. Győzött Varga Dávid (MTK) és Széles Gábor (Győr).

8.58: a nap egyik legérdekesebb döntője, akár vb-finálé is lehetne: női K1 a szegedi Janics Natasával, Kovács Katalinnal, Benedek Dalmával, Kozák Danutával. Féltávnál úgy tűnik, Janics vezet. Nyer Kozák (Honvéd), második Benedek (MTK), Kovács (Honvéd) ötödik, Janics ötven méterrel a vége előtt leáll, majd utolsó, kilencedik helyen ér a célba.

8.44: a kenusok egyes mezőnyében két szegedi található, közülük Fürdök Gábor végez dobogó, harmadik, míg a fiatal Makai Tibor hatalmas hajrával negyedik. A helyezések a négyesek összeállítása szempontjából rendkívül értékesek.

8.30: férfi K1 500-on első Szalay Tamás (Honvéd), az EDF Démász-Szegedi VE versenzyője, Bozsik Gábor ötödik.

Szombat délelőtt

11.07: a mai utolsó döntőben egy szegedi Petrovics Máté indult Holper Ervin párjaként. A férfi K2-t a Kammerer, vereczkei duó nyerte magabiztosan, Petrovicsék remek teljesítménnyel a harmadik helyen végeztek. Ezzel véget ért a délelőtti program.

10.56: női K2-ben mindössze három duó indult, Szabó Gabriella és Csipes Tamara siklott be az első helyen.

10.51: a fiatalok után ismét a felnőttek a vízen. A C2 fináléjában nem volt szegedi, meglepetés azonban igen: az aranyat és az Eb-indulást a Tóth, Mike kettős szerezte meg, a Sáfrán testvérek csak negyedikek lettek.

10.47: az utánpótlás-korosztály C2 versenyszámában szegedi siker született, az EDF Démász Szegedi VE versenyzője, Szabó Gábor az újpesti Szabó Kristóffal párban végzett az élen.

10.13: Kovács Katalin veszi át jól megérdemelt aranyérmét. Azért egy olimpiai vagy vb-medálnak jobban tudott örülni.

09.50: szerencsére a futamok közötti szünetekben is van mit nézni: a kajakos fiúk csinos lányokat vonzottak a lelátóra.

09.43: a női K1-ben nem volt szegedi. A futam nagy harcot hozott az élen, Kovács Katalin csak az utolsó métereken előzte meg Csipes Tamarát. Kati holnap párosban Janics Natasával indul.

09.40: Horváth Gábor kétszeres olimpiai bajnok kajakos sétálgat a lelátón. Látva, hogy Pulai Imre 43 évesen tért vissza Szegeden sikeresen, talán Horinak is lenne még esélye egy négyesben.

Horváth Gábor a Kammerer, Storcz, Vereczkei, Horváth négyes tagjaként  így nyert olimpiát 2004-ben.

09.30: a legnagyobb taps Gyökös Lajosnak jár az első eredményhirdetés során: a szegedi kajakos Baráth Etelétől, az MKKSZ elnökétől kapja meg ezüstérmét. Mostanra legalább 2-300 néző gyűlt össze a Maty-éren.

09.24: C1-ben is állhat szegedi a dobogóra, Fürdök Gábor szoros csatában a harmadik helyen ért célba. Makai Tibor hetedik lett.

09.04: férfi K1-ben Kucsera Gábor meggyőző fölénnyel utasította maga mögé a mezőnyt, Gyökös Lajos második lett. A szintén szegedi Bozsik Gábor a hatodik helyen ért célba.

09.02: ilyen nincs! Egy elvetemült szurkoló itt is vuvuzelával tülköl! Tökegyedül. Utálunk, Dél-Afrika!

08.55: remek az idő a Maty-éren, minden kedvez a mai válogatónak. Reméljük, így is marad. A viadal csak egyesben és párosban válogat, az esemény után jelöli majd ki Storcz Botond szövetségi kapitány az Eb-n startoló csapathajókat.

A mai döntők programja (zárójelben a szegedi érdekeltségek), 1000 m-es döntők, 9 óra: férfi K1 (Gyökös Lajos; Bozsik Gábor), 9.20: C1 (Makai Tibor; Fürdök Gábor), 9.40: női K1, 10.51: C2, 10.58: férfi K2 (Holpert Ervin – Honvéd, Petrovics Máté), 11.05: női K2.

Péntek délután
Minden esélyes döntőbe jutott az 500 méteres versenyszámokban a szegedi válogatón, de nem mindenki "egyenes ágon". A női kajakosoknál Kovács Katalin Paksy Tímea mögött második lett az előfutamban, így az olimpiai bajnoknak túlóráznia kellett, a középfutamból azonban biztosan lépett tovább. Paksy Tímea mellett Janics Natasa és Kozák Danuta tudott előfutamot nyerni, de ott lesz a döntőben Benedek Dalma és Csipes Tamara is.

A délután másik legérdekesebb híre, hogy Pulai Imre 1000 méter után 500-on is döntőzhet, hiszen 43 évesen is csak néhány másodperccel kapott ki a fiataloktól. Pulai Imre 22 évvel idősebb, mint a döntő legifjabb tagjai, Devecseri Ádám és Mező Dávid.

A férfi kajakosoknál öt előfutamot rendeztek, itt nem lehetett azonnal a döntőbe jutni. Storcz Botond felnőtt kapitány szerint a május végi MOL Világkupán is bizonyító Szalai Tamás ment a legmeggyőzőbben, de Vereckei Ákos és az MTK-s Tóth Dávid is két futamgyőzelemmel menetelt a döntőig.

A párosoknál csak a férfi kajakban volt szükség előfutamokra. Az elsőt a nagy esélyes Kucsera Gábor, Kammerer Zoltán kettős nyerte, a másodikban Holpert Ervin és Kökény Roland megelőzte a Boros, Sík párost.

- Az időeredményeket és a helyezéseket kár összehasonlítani egy ilyen nap végén, teljesen mindegy, hogy ki milyen úton jutott a döntőbe, lényeg, hogy az esélyesek mind ott lesznek. Ez a fajta lebonyolítási rend nagyon tetszik! Ugyanúgy, ahogy majd az Európa-bajnokságon is lesz, az első napon lebonyolítottuk az összes 500-as és 1000-es előfutamot, szerintem egy tökéletes bemelegítő napot tartottunk. A nagy dolgok úgyis majd szombaton és vasárnap dőlnek el... - értékelte a pénteki napot Storcz Botond szövetségi kapitány a szövetség honlapján.

Szombat délelőtt az 1000 méteres döntőkkel, délután a 200 méteres előfutamokkal folytatódik a szegedi válogató.

Délelőtt
Kucsera a férfi kajakosok mezőnyében az elő- és a középfutamát is simán nyerte, viszont ebben a versenyszámban határozottan látszik, hogy a fiatalok rengeteget fejlődtek, Noé Milán és Hufnágel Tibor az időeredménye alapján esélyes arra, hogy harcba szállhasson az első helyért a holnapi döntőben.

A kenusok között Vajda Attila távollétében Sarudi Pál számít fő esélyesnek C-1 1000 méteren, aki ennek megfelelően versenyzett és szintén első helyen jutott tovább a futamából. Ennek a számnak a legnagyobb érdekessége, hogy a 43 esztendős olimpiai bajnok Pulai Imre is győzni tudott az előfutamában, így komoly kihívója lehet a döntőben Sarudinak és a fiataloknak, Volein Viktornak, vagy Vasbányai Henriknek.

A női előfutamokban elért időeredmények alapján Kovács Katalin legnagyobb kihívója K-1 1000 méteren éppen saját edzőjének lánya, Csipes Tamara lehet ezen a hétvégén. Mindkét honvédos lány simán nyerte az futamát, így összecsaphatnak a holnapi döntőben.

- Jó teljesítményeket láttam az előfutamok során az élversenyzőktől, annak ellenére, hogy az időjárás ismét elég kellemetlen. Ki kell emeljem, hogy több számban nagyon jól szerepeltek az U23-as versenyzők és a felnőttel párhuzamosan zajló ifjúsági válogatón is biztató eredmények születtek,  eddig elégett vagyok a látottakkal – osztotta meg délelőtti tapasztalatait Storcz Botond szövetségi kapitány.

Korábban
Bár az igaz, és be is számoltunk róla, hogy az EDF Démász-Szegedi VE olimpiai bajnok kenusa, Vajda Attila nem indul saját számaiban, C1 1000 és 500 méteren sem az első, szegedi válogatón, ezzel együtt le is mondta az Európa-bajnoki részvételt (július 2–4., Trasona, Spanyolország), ám a kiváló sportoló nem tétlenül tölti majd az idejét a hétvégén. Egyrészt keményen készül, hiszen a hátsérülése miatt van lemaradása, másrészt pedig éppen edzésjelleggel hajóba térdel a válogatón is, mégpedig ötezer méteren egyesben.

A többi szegedi viszont egyértelműen azért száll majd vízre a Maty-éren, hogy ott legyen az Európa-bajnokságon. Az egyesület igazgatója, Petrovics Kálmán legalább három versenyzőtől vár olyan teljesítményt, amely alapján bekerülhet Storcz Botond szövetségi kapitány Spanyolországba utazó keretébe.

Janics Natasa teljesítménye a szezon eddigi részében kiváló volt, reméljük, így is marad. Fotó: Karnok Csaba
Janics Natasa teljesítménye a szezon eddigi részében kiváló volt, reméljük, így is marad.
Fotó: Karnok Csaba

– Jelentős változást, elsősorban javulást várok versenyzőinktől az előző két viadal, a rangsoroló és a világkupa után. Janics Natasának azért nem nagyon van hová javulnia, hiszen mindkét eseményen jól teljesített, én inkább a kajakosainkra gondolok, és azt várom Gyökös Lajostól és Bozsik Gábortól egyesben, Sík Mártontól pedig párosban, hogy teljesítménye alapján számításba vehessék az Eb-keret kialakításakor – mondta Petrovics. – A kenusoknál Horváth Gábor felépült, Fürdök Gábor lehetne egy kicsivel szerencsésebb, mint korábban, és akkor bármit elérhet. Jó lenne, ha három-öt sportolónk bekerülne a keretbe. A hárommal elégedett lennék, az öt csúcskategória. Tutira nem mehet senki ezen a viadalon, de a klub élversenyzői közül nem is gondolkodik senki így. Vannak számonként esélyesek, de minden nyílt. Oda kell állni és maximálisan teljesíteni. Aki egyesben két számban is el akar jutni a döntőig, arra ma például négy kemény futam vár, szóval a válogató minden percében figyelni kell.

A háromnapos viadalon a megyét az EDF Démász mellett a Csongrádi Kajak-kenu Klub és a szintén szegedi Szőke Tisza Ifjúsági Hajós Egylet képviseli.

A hétvége programja

A hétvégi válogató programja, péntek, 8.30-tól: felnőtt és ifjúsági 1000 méteres előfutamok, 14.30-tól: felnőtt és ifjúsági 500 méteres előfutamok. Szombat, 9 órától: 1000 méteres döntők, 15 órától: 200 méteres előfutamok. Vasárnap, 8.30-tól: 500 méteres döntők, 11.26-tól: 200 méteres döntők, 15.30-tól: 5000 méteres döntők.

Olvasóink írták

 • 5. Szurkoló 2010. június 20. 14:07
  „Sportplusz: hidd el, találsz más szegedit, aki igazi példakép lehet és eredményes! :)
  Szép volt fiúk!”
 • 4. Sportplusz 2010. június 19. 17:48
  „hajrá szegediek.. hajrá gyökös ...a janicsnak nem drukkolunk .. erkőlcstelen magatartást tanusit .. rossz példaképnek .. remélem jol elverik, ugyis nagy már a szája ..”
 • 3. Szurkoló 2010. június 19. 10:52
  „Szép volt, Lali!!!”
 • 2. kreatív 2010. június 18. 20:11
  „Unalmas egzisztencia erősítés, mindenféle közérdeklődés nélkül!”
 • 1. Szurkoló 2010. június 18. 18:18
  „Hajrá szegediek!
  Mindannyiótoknak nagyon drukkolok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi TE: edző és válogatott játékos érkezett

A Szegedi TE férfi tekecsapatának új edzője, Zdenko Pavlics szezonzáró felmérőfutással mutatkozott… Tovább olvasom