Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Kajak-kenu vb: hat arannyal zártunk a Maty-éren!

A vasárnapi zárónapon Csipes Tamara 5000 méteren, a Kovács Katalin, Kozák Danuta páros 200-on szállította a magyar aranyakat. Az éremtáblázaton második lett Magyarország.

A zárónapon az első két versenyszámban nem sok babér termett a magyaroknak, a júniusban Eb-ezüstérmes Molnár Péter nyolcadik, a 2006-ban ebben a számban ugyanitt világbajnok Paksy Tímea pedig utolsó, azaz kilencedik lett a K-1 döntőjében. Ezzel együtt sikert is arattak a házigazdák, ugyanis mindkét kajakos szerzett egy-egy újabb londoni kvótát. Mindkét versenyben az első nyolc jutott indulási joghoz, de mivel a nők mezőnyében akadt olyan, aki már korábban kiharcolt egy kvótát, s egy versenyző csak egyet szerezhet, Paksy kilencedik helye is indulási jogot ért. Ezzel a magyar női kajakosok összegyűjtötték a maximális hat kvótát az országnak a jövő évi játékokra.

39. sík vízi kajak-kenu vb, Maty-ér - a vasárnapi nap képei. Galéria: Karnok Csaba

Takács Kincső hatodik helyen ért célba a női kenusok versenyében, majd következett egy újabb olimpiai szám, mégpedig a férfi kajakos duók versengése, ahol az első hat hely ért két-két kvótát. A 39 évével a magyar csapat rangidősének számító Beé István, valamint a szegedi Sík Márton szállt harcba a fináléban, ahol végül hetedikként zártak, s ez - a Storcz Botond szövetségi kapitánytól kapott információ szerint - nem ért indulási jogot. A magyarok tehát hét férfi kajakos (8 a maximum), hat női kajakos (6) és egy kenus (4) kvótával zárják a vb-t.

A folytatásban az ötkarikás műsorban nem szereplő számok fináléi következtek, s az első, a női kajak kettesek küzdelme mindjárt hazai sikert is hozott. Kovács tavaly, Poznanban megnyerte ezt a számot a jelenleg várandós Douchev-Janics Natasával, s most új társával, Kozák Danutával is esélyes volt a diadalra. A magyarok nem is hibáztak, remek versenyzéssel aranyéremmel örvendeztették meg a publikumot. A Domino Honvéd 35 éves klasszis sportolója, Kovács pályafutása 31. vb-címét szerezte.  C-2-ben Horváth Gábor és Foltán László ötödik lett a fináléban. Az egyetlen magyar B döntős, a kenus Bozsik Attila ötödikként ért célba futamában, így összesítésben a 14. helyen zárta a vb-t.

15.11: a váltóben szerzett német aranynak köszönhetően végül az éremtáblázat második helyén végeztünk.

A végeredmény.
A végeredmény.

15.08: véget ért a 39. Mol sík vízi kajak-kenu világbajnokság a szegedi Maty-éren. A vb teljes eredménylistáját itt találhatja meg.

14.54: közben megjött a kenusok hivatalos végeredménye, a kanadaiakat kizárták, így Magyarország hatodik lett.

14.51: a nap utolsó döntője zajlik. K1 200 méter, váltó. Sajnos a váltás nem az erősségünk, spanyol arany, nyolcadik a magyar egység. Orosz ezüst, dán bronz.

Kajak-kenu vb: hat arannyal zártunk a Maty-éren! Galéria: Karnok Csaba

14.39: a nőknél is elrajtolt a váltó. Féltávnál az ötödik helyen. Ebből még lehet érem! Mégsem. Paksy Tímea zárta a váltót, és csak a negyedik helyre hozta be azt. Sebaj. Német arany, orosz ezüst, lengyel bronz.

14.38: új infó a napzáró sajtótájékoztatóról. Mivel Paksy Tímeát három nem európai is megelőzte, így a nőknél végül megvan mind a hat kvóta, és Douchev-Janics Natasának is jön jön, hogy megvan a kvóta 200-on is.

14.30: elrajtoltak a kenusok. Féltávnál harcban a negyedik helyért. Az nem lesz meg, végül orosz arany, azeri ezüst, német bronz, magyar hetedik hely.

14.18: a váltók előtt egy kis show: légibemutató a Maty-ér felett Veres Zoltán műrepülő Európa-bajnoknak köszönhetően.

14.13: a mai eredményeket itt találja.

14.10: a váltók döntői 14.30-kor rajtolnak, Horváth Gábor ott is rajthoz áll. Jelenleg a magyar csapat 6 arannyal, egy ezüttel és három bronzzal büszkélkedhet, ebből olimpiai számban 2 arany, 1 ezüst a mérleg.

13.49: - Hihetetlen energia és düh volt bennünk, nagyon szerettünk volna bizonyítani. Jól volt fölényesen nyerni és örömöt szerezni a magyar közönségnek - mondta a szövetségnek a 31-szeres világbajnok Kovács Katalin. - Én egyszer sem mertem oldalra nézni, a végén kicsit megbillentünk, de nem volt gond. Nagyon boldog vagyok - tette hozzá Kozák Danuta.

Így nyert aranyat a Kovács, Kozák kajakkettes.
Kommentátor: Méhes Gábor
Forrás: M1

13.47: - Hat századdal maradtunk el az olimpiát érő hatodik helytől, az pont annyi, amennyit a balos oldalszél jelentett. Rossz oldalon voltunk, ez benne van a pakliban - mondta Beé István Síkkal elért hetedik helyükről a szeged2011.hu-nak.

13.44: - Sajnos nagyon rosszul kapták el a rajtot, bár nem ez volt a  döntő, úgy értékelem, hogy ez az ötödik hely bravúros teljesítmény, főként annak tükrében, hogy egy hónapja térdeltek össze - értékelte Horváthék futamát Bohács Zsolt egykori kenuvilágbajnok.

13.42: litván aranyérem, Horiék ötödikek. Orosz ezüst, fehérorosz bronz.

13.37: három perc múlva jön a szegedi Horváth Gábor Foltánnal a C2-ben, talán éremeséllyel.

Kovács és Kozák nyerte a hatodik magyar aranyat. Galéria: Karnok Csaba

13.26: a nők K2-es számában Kovácsék. Ez a hatodik aranyérem! Kovács Katalin és Kozák Danuta. Női párosban nincs jelenleg náluk jobb a világon. Kovács Katinak ez a 31. vb-aranya!

13.22: K2-ben elképesztő "zúzás" volt, várjuk a hivatalos végeredményt. Úgy tűnik egyelőre a francia arany biztos. Brit ezüst, fehérorosz bronz, magyar hetedik hely. Ezzel az utolsó férfi kajakos kvóta nincs meg, de nyolcból héttel zárt a magyar csapat a szakágban.

13.18: három 200-as döntő és három váltófinálé van hátra a vb-ből, ma eddig hét döntőben egy aranyat nyertünk.

13.14: az új-zélandi Lisa Carrington aranyának honfitársa, a Szeged Beton centere, Joseph Kayes is a helyszínen tapsolt. Az új-zélandi lány egyébként korábban szintén magyar edzővel, Szabó Andrással készült évekig a vb előtt.

Madártávlatból a Maty-éri vb. Galéria: Karnok Csaba

13.10: nincs meglepetés, kanadai arany címvédőként Vincent-Iapontétól, orosz ezüst, magyar hatodik hely. Bolgár bronzérem született.

13.08: női kenu egyesben Takács Kincső második érméért lapátol. Az Eb-n negyedik volt.

13.06: további elemezgetés a sajtópáholyban: mivel Paksy nem szerezte meg a kvótát, Douchev-Janics Natasa londoni reményei is távolodtak. Persze ő maga jövőre még kiharcolhatja az indulást ezen a távon, ahol egyértelmű esélyes lenne az olimpián.

13.04: a férfi kenusok legrövidebb távján nincs magyar A döntős. Nyer az azeri Valentin Demjanenko.

13.00: közben megállapíthatjuk, hogy elúszott egy női kvóta, Paksynak kilencből a nyolcban kellett volna végezni. Nem sikerült. A nők hatból öt kvótót szereztek, Storcz hatot várt a vb előtt. Itt és a férfi kenuban négy elvárt kvótát nem sikerült megszerezni, férfi kajakban viszont már most eggyel többnél tartunk az elvárt hatnál, és Síkék megszerezhetik az utolsót is.

Csipes immár rutinos a vb-dobogó legfelsőbb fokán. Galéria: Karnok Csaba

12.51: ez már nem az a Paksy, utolsóként ér célba, csak kilencedik. Érdekesség, hogy ezen a távon Kozák Danuta szerzett indulási jogot a válogatón, ám Storcz Botond döntése értelmében ő nem indulhatott el. Új-zélandi arany. Lengyel ezüst, ukrán bronz.

12.50: jön a nők K1-es száma, Paksy Tímeával. Az utolsó három vb-t ebben a számban Douchev-Janics Natasa nyerte, előtte Paksy volt a világbajnok.

12.46: egy gyors menet a 200 méter. Molnár nagyon ment, de Eb-másodikként ez csak a nyolcadik helyre elég. Ez azért fontos, mert a kilenc döntősből csak nyolc szerez olimpiai kvótát, így Molnár is begyűjtött egyet hazánknak. Nyert a lengyel Piort Sieminowski. Brit ezüst, német bronz.

12.40: az utolsó B döntő, a női C1 200 méter kicsit lassacskán indul, de aztán a legnagyobb rendben lezajlik. Jönnek az A finálék, elsőként Molnár Péterrel.

12.20: az egyetlen magyar érdekeltségű B döntőben C1 200 méteren Bozsik Gábor utolsó előtti, azaz 8. lett.

12.10: közben már javában zajlanak a B és C döntők, 12.46-kor kezdődnek az A finálék. A vb-faluban pedig a Tóth, Kulifai friss világbajnok páros dedikál a Mol-sátornál.

Csipes Tamara az 1000 után az 5000 métert is megnyerte. Galéria: Karnok Csaba

12.07: először hallgattuk meg a magyar hinuszt a vb-faluban. Elképesztő volt, hogy ahogy az első dallamok felcsendültek, az addig zúgolódó tömeget egy szempillantás alatt síri csend lepte el. Ezt ezúttal Csipes Tamarának köszönhettük.

11.26: az utolsó körben óriásit csatázik a két kajakos. Hoff robbantott 500-zal a vége előtt. Ellép Jureniától, ugyanazt a - győztes - taktikát választotta, mint Csipes. Német arany, fehérorosz ezüst, Benassi révén olasz bronz. Pauman kilencedik.

Így lett Csipes első 5000 méteren.
Fottás: Eurosport

11.20: szinte biztos, hogy a fehérorosz Jurenia és a német Hoff között dől el az arany sorsa.

11.16: a mai Tippmix-ajánlatban két esemény szerepel.

Molnár P. 1-2. (H), 3-4. (D), más (V) helyen végez 200 m-en  2.80  2.64  2.42

Paksy T. 1-2. (H), 3-4. (D), más (V) helyen végez 200 m-en  3.10  3.10  1.98

11.13: a férfiak kajakmezőnyében Pauman Dániel Máté képviseli Magyarországot. 3000-nél a hetedik.

11.11: ma, ahogy már említettük, csak döntőket rendeznek, szám szerint 13-at. Eredmények itt!

11.02: Benkő Zoltán egykori válogatott kajakos értékelte a futamot. - Hiába hosszú a táv, hihetetlen taktikai csata zajlik már 5000 méteren is. Tamara ebben volt jó. Okosan felépítette a futamot, megérdemelten nyert ilyen fölényesen. Fontos volt ez a győzelem, egy remek alaphangot adott a mai naphoz.

Csipes Tamara az 1000 után az 5000 métert is megnyerte. Galéria: Karnok Csaba

10.59: Csipes nyert, második a brit Belcher, Paltaran harmadik, Zur-Fazekas negyedik. Ez pedig az ötödik magyar vb-arany!

10.56: az utolsó kör kezdődik, Csipes már szinte biztosan érmes. Na de milyen klesz a színe? A fehérorosz Paltarannal csatázik. A célegyenesbe elsőként ér. Meglehet? Meg! Már egy hajó az előny! Paltaran elkészült az erejével. Rossz taktikával versenyzett. Csipes Tamara az 1000 után az 5000 méteren is világbajnok a Maty-éren!

10.49: 1500-zal a vége előtt Csipes harmadik, de húsz méter előnyük van az üldözőkhöz képest. Tamara a belgrádi Eb-n éppen csak lecsúszott a dobogóról, azóta rutinosabb lett, most meglehet neki.

10.47: emlékeztetőül az éremtáblázat 5000 méterek előtti állása.

ma még sok minden változik.
Ma még sok minden változik.

10.45: 3000 méternél járva Csipes az élmezőnyben, az első négyben foglal helyet. Most robbantott, már második. Lehet érem belőle.

10.39: vannak még magyarok a mezőnyben, a spanyol színekben szereplő Hegyi Zomilla, az "amerikai" Zur-Fazekas Krisztina és a "bolgár" Faldum Bereniké. Összesen 28-an indulnak.

10.36: elrajtolt a női kajakosok 5000 métere, benne Csipes Tamarával, aki akár ott lehet az első ötben is.

10.29: nyer az ukrán Mihajlo Kosman, második a cseh Lukas Koranda, harmadik a spanyol Jose Luis Bouza. A magyar fiú, Varga Dávid kilencedik lett.

A váltók tegnap is látványosak voltak. Ma sem lesz ez másként. Galéria: Karnok Csaba

10.24: javában tart a kenusok 5000 méteres fináléja, a verseny lebonyolítása, a folyamatos előzgetés, "testharc" miatt ez a versenyszám az egyik leglátványosabb a vb-n.

09.14: tegnap 15 ezren drukkoltak a magyaroknak és a többi nemzet képviselőinek a Maty-éren, ma legalább ekkora tömegre van kilátás. Jegeyt még korlátozott számban leeht kapni a helyszínen, és ha kijönnek, ne feledkezzenek meg a folyadékutánpótlásról és a kalapról, sapkáról sem.

08.32: jó reggelt kívánunk mindenkinek! A vb zárónapján már csak A, B és C döntőket rendeznek, a 13 A döntőből 12-ben van magyar induló. Az esélyeket nehéz megtippelni, de női K2 200 méteren a Kovács, Kozák duó mindenképpen a szám első számú aranyesélyese. Az első finálé 10.05-kor kezdődik, délután két szegedi, Horváth Gábor és Sík Márton is szerepet kap.

A program, augusztus 21., vasárnap

10.05
: férfi C-1, 5000 m, döntő – magyar induló: Varga Dávid, címvédő: Ronald Verch (GER)
10.35: női K-1, 5000 m, döntő - magyar induló: Csipes Tamara, címvédő: Folláth Vivien (HUN)
11.05: férfi K-1, 5000 m, döntő – magyar induló: Pauman Dániel, címvédő: Ken Wallace (AUS)
11.35: Eredményhirdetés (férfi C-1, 5000 m)
11.43: Eredményhirdetés (női K-1, 5000 m)
11.51: Eredményhirdetés (férfi K-1, 5000 m

12.04: férfi K-1, 200 m, C-döntő
12.08: férfi C-1, 200 m, C-döntő
12.12: női K-1, 200 m, C-döntő
12.16: férfi K-2, 200 m, C-döntő
12.20: férfi K-1, 200 m, B-döntő
12.24: férfi C-1, 200 m, B-döntő
12.28: női K-1, 200 m, B-döntő
12.32: férfi K-2, 200 m, B-döntő
12.36: női K-2, 200 m, B-döntő
12.40: női C-1, 200 m, B-döntő
12.46: férfi K-1, 200 M, A-döntő – magyar induló: Molnár Péter
12.51: női K-1, 200 M, A-döntő – magyar induló: Paksy Tímea
12.56: Eredményhirdetés (férfi K-1, 200 m)
13.04: férfi C-1, 200 M, A-döntő
13.09: női C-1, 200 M, A-döntő – magyar induló: Takács Kincső
13.14: Eredményhirdetés (női K-1, 200 m)
13.22: férfi K-2, 200 M, A-döntő – magyar induló: Sík Márton, Beé István
13.27: női K-2, 200 M, A-döntő – magyar induló: Kovács Katalin, Kozák Danuta
13.32: Eredményhirdetés (női C-1, 200 m)
13.40: férfi C-2, 200 M, A-döntő – magyar induló: Horváth Gábor, Foltán László
13.45: Eredményhirdetés (férfi K-2 200 m)
13.53: Eredményhirdetés (női K-2, 200 m)
14.01: Eredményhirdetés (férfi C-1, 200 m)
14.09: Eredményhirdetés (férfi C-2, 200 m)
14.30: férfi C-1 váltó, 200 M, döntő – magyar induló: Bozsik Attila, Horváth Gábor, Foltán László, Lantos Ádám
14.40: női K-1 váltó, 200 M, döntő – magyar induló: Paksy Tímea, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Vad Ninetta
14.50: férfi K-1 váltó, 200 M, döntő – magyar induló: Dudás Miklós, Gyertyános Gergely, Tótka Sándor, Kadler Viktor
15.00: Eredményhirdetés (férfi C-1 váltó, 200 m)
15.08: Eredményhirdetés (női K-1 váltó, 200 m)
15.16: Eredményhirdetés (férfi K-1 váltó, 200 m)
15.30: Záróünnepség

Olvasóink írták

 • 14. oliver 2011. augusztus 21. 22:00
  „Büszke vagyok Szegedre, köszönet a magas szintü rendezésért, köszönet az edzőknek, és nem utolsó sorban a versenyzőknek az elért sikerekért!”
 • 13. MakaiRozália 2011. augusztus 21. 21:16
  „Gratulálok a KAJAK-KENU VERSENYZŐKNEK, SZEGED BÜSZKESÉGEINEK, A SZERVEZŐKNEK!”
 • 12. spiler 2011. augusztus 21. 20:50
  „SZÉP VOLT,,,VERSENYZŐK,,,,,,,SZÉP VOLT SZEGED...........
  ARANY ÉRTÉKE IS EMELKEDIK
  CSAK AZ ÉPITKEZÉSEKNEK LENNE MÁR VÉGE
  gratula a szervezőknek is,mert nem jöhetett volna létre a CSODA nélkülük”
 • 11. kreatív 2011. augusztus 21. 20:49
  „A lényeg: a kiemelt olimpiai támogatás konjunktúrájában sütkéreztek a megélhetési spotolók és széles holdudvaruk. Sok média-mételyezett, tudatmódosított, lelkes adományosztó, azaz szurkoló. Az eredmények....( a többi nemzet relatív támogatottságához viszonyítva )... azok már másodlagosak, a perselyezés jól sikerült...!!!”
 • 10. Besenyő_Pistabácsi 2011. augusztus 21. 20:03
  „Gratula mindenkinek!”
 • 9. bambinaXX 2011. augusztus 21. 17:39
  „7 nem hát: "csak" másik versszakot játszottak le-nem egy teljesen másik dalt. nem szép, h nem figyeltek oda, de ennyi.

  GRATULÁLOK A MAGYAR VERSENYZŐKNEK!!!! SZÉP VOLT!!!”
 • 8. Mignon 2011. augusztus 21. 16:36
  „Gratulalok a Szervezöknek!

  A "Himnusz-kerdest" felejtsük mar el!
  Ezen a Vilagbajnoksagon nincs "vesztes", csak Gyöztes...!
  Mi, szurkolok is nyerrtesek es gyöztesek vagyunk!

  Natasa!

  Mikor nyitod mar ki vegre a "Barka"-t...?”
 • 7. hős 2011. augusztus 21. 13:55
  „Saturnus nem igazán tudja mit beszél!”
 • 6. saturnus 2011. augusztus 21. 13:30
  „Hitleri németország fasiszta himnuszát játszották le a német kettes győztesek eredmény hírdetésén. Szinte majdnem bizonyos,hogy tudták mit játszanak le szinte próba tétel számba ment . Ez az ország fasizálódik szinte bizonyos. Már a német lapok óriási hírbe kezdtek. A Német versenyzők is zavarodottan tekingettek amikor meghallották a fasiszta himnuszt.Bármennyire tadadják a magyar állam nyakig benne van.”
 • 5. Bendegúz007 2011. augusztus 21. 12:54
  „Büszke vagyok a MAGYAR társaimra hogy ilyen eredményeket értek el.
  HAJRÁ MAGYAROK.”
 • 4. kukachuszar 2011. augusztus 21. 12:12
  „http://szeged2011.hu/szurkolo-vagyok/elo-kozvetites”
 • 3. strangerrr 2011. augusztus 21. 11:29
  „Nagyon vagy verseny volt, grat Tamarának!
  A népnemzeti királyi tévét pedig nem is minősíteném, hogy egy hazai rendezésű kajak kenu világbajnokság döntőjét, magyar aranyérmet nem képes közvetíteni...”
 • 2. Martynko 2011. augusztus 21. 11:05
  „Grat CSipesnek szenzaciosan ment.”
 • 1. szandokán 2011. augusztus 21. 09:46
  „Jó VOLT a német himnusz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád megyei foci: ikszelt a Volán, kikapott a HFC

A labdarúgó NB III mai játéknapján a Volán Dunaharasztiban ikszelt, a HFC Üllőn kapott ki 3-2-re.… Tovább olvasom