Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Kajak-kenu VK: 500 méteres döntők - online tudósítás

A szegedi világ- és európa-bajnok Vajda Attila nem elégedett meg az 1000 méteres győzelmével, 500-on is maga mögé utasította a mezőnyt. Pekingben Kovács Katalin szólózhat.
16.15 óra: A nap utolsó 500-as versenyén Kovács Katalin és Benedek Dalma alig háromnegyed órával azután, hogy összecsaptak szólóban, párosban is egymásnak feszültek. Előbbi Janics Natasával, utóbbi Paksy Tímeával ült egy hajóban. Az olimpiai címvédő Kovácsék arra ügyeltek, hogy Benedekéket megelőzzék - ez sikerült is nekik, ám közben a nevető harmadik a Fanny Fischer-Nicole Reinhardt német duó nyert.

16.05 óra: Férfi kenu párosunk - Kolonics György és Kozmann György - számára is a pekingi részvétel volt a tét. Nem volt könnyű dolguk: a világbajnoki címvédő egységnek csak az első két hely valamelyike jelenthette a megváltást és persze a rivális Sáfrán-testvéreket is meg kellett előzniük. Kolonicsék a tegnapi ezüst után most sem adták alább, ám meglepetésre nem a németekkel, hanem a kínaiakkal harcoltak az aranyéremért. Az ezüst is szépen csillog, ráadásul most olimpiai részvételt is ér. Kolonics 10 éve is megnyerte a számot Szegeden, akkor Horváth Csabával a világbajnokságon. A Sáfrán-testvérek nem tudtak beleszólni a dobogós helyezésekbe, a 9. helyen zártak.

15.50 óra: Kammerer Zoltán és Kucsera Gábor 1000 méteren is bizonyította klasszisát és most sem csalódtunk bennük: Vajda Attila után a K2-es egységünknek is sikerült a duplázás. Óriási versenyt vívtak a németekkel és a kanadaiakkal, de a hajrát ők bírták a legjobban. Ugyanebben a számban a Papp Sándor-Szalay Tamás duó 7. lett.

Vajda nem elégedett meg az 1000 méteres győzelmével, 500-on is maga mögé utasította a mezőnyt. Fotó: Karnok Csaba
Vajda nem elégedett meg az 1000 méteres győzelmével, 500-on is maga mögé utasította a mezőnyt. Fotó: Karnok Csaba

15.30 óra: Kovács Katalinra nehéz megfelelő jelzőt találni, főleg a kajakos szóló száma után. Gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott, ezzel bizonyítva, hogy továbbra is ő a sportág királynője. Sikerével ő is biztos pekingi utazó, egyszersmind eldőlt: sem a most második Benedek Dalma, sem pedig a címvédő Janics Natasa nem ülhet egyes hajóba Kínában. 

15.20 óra: Vajda Attila 1000 méteren már megváltotta pekingi repülőjegyét. A szegedi kenus mégis éhes maradt, óriási elánnal vetette bele magát az 500-as küzdelembe. Féltávig együtt haladt a két némettel, Andreas Dittmerrel és Sebastian Brendellel, amikor a két germán meglódult. Néhány pillanat múlva a szegedi világ- és Európa-bajnok is kapcsolt, huszáros hajrát vágott ki. Brendelt simán lehajrázta, ám úgy tűnt Dittmert nem tudta befogni. A célfotó azonban Vajda Attilát látta jobbnak. Vajda Attila tehát duplázott! 

15.15 óra: A kenu egyesek B-döntőjének befutója igen sűrűre sikeredett, a nagy gubancban a szegedi Fürdök Gábor a hatodik helyen rúgta be a hajóját.

15.10 óra: Vereckei Ákos és Benkő Zoltán mutatkozott be elsőként a magyarok közül az 500 méteres finálék során. Két kajakos klasszisunk a 8-as és a 9-es pályán igyekezett meglepni a középen nyomuló két német egységet, valamint a kanadai van Koeverdent, aki tegnap a hosszabb távon diadalmaskodott. Nos, a kanadai világ- és Európa-bajnok ezúttal is tarthatatlan volt. Vereckei a 6., Benkő Zoltán a 9. lett. 

Boldogság. Fotó: Karnok Csaba
Boldogság. Fotó: Karnok Csaba

Az öt magyar egység közül négy sikerrel vette a szombat délelőtti 500 m-es középfutamokat a szegedi kajak-kenu Mol Világkupán, amely a hazaiak számára egyben olimpiai válogató is.

A férfiaknál K-1-ben Vereckei Ákos és Benkő Zoltán is a még továbbjutást érő harmadik pozíciót csípte el, így mindketten ott lesznek a délutáni döntőben.

A kenu egyeseknél az 1000 méteren győztes Vajda Attila még a csütörtöki előfutam-győzelmével 500-on egyből bejutott a legjobb kilenc közé. Fürdök Gábor ugyanakor nem lesz ott a fináléban, szombati középfutamában csak negyedik lett.

Férfi K-2-ben a fiatal Szalay Tamás-Papp Sándor egység másodikként, a kenusok hasonló számában a Sáfrán-testvérek, Mihály és Mátyás harmadikként jutott döntőbe.

A mostani versenyről csak a védettséget élvező vb-címvédők harcolhatják ki a pekingi csapattagságot. Vajda C-1 1000 m-en élt is a lehetőséggel, rajta kívül Kovács Katalin (K-1 500 m) és Kozmann György, Kolonics György duó (C-2 500 m) válthatja meg már most repülőjegyét, amennyiben az első két hely valamelyikén végez úgy, hogy hazai riválisa nem előzi meg.

A mai program

A Mol-világkupa mai eseményei is tartogatnak érdekes „meccseket". Ilyen például 500 m-en, női egyesben Benedek Dalma és Kovács Katalin (15.30), majd a Paksy, Benedek és a Kovács, Janics duó (16.18) csatája.

A további program: 500 m, 15.06: K1 férfiak, 15.18: C1, 15.48: K2 férfiak, 16: C2. 200 m, 16.45: K1, férfiak, 16.50: C1, 16.55: K1 nők, 17.05: K2 férfiak, 17.10: C2, 17.20: K2 nők. 1000 m, 17.50: K4 nők.


T-Online hirdetés

Olvasóink írták

  • 1. triatlonos 2008. június 07. 22:22
    „Nagyszerű élmény volt ez a mai nap a pálya mellett. Miután hazaértem megnéztem a közvetitést, de a kettő ég és a föld. Érdekes volt hallgatni a beszélgetéseket, és számomra az volt a példaértékű, hogy ebben a kiélezett helyzetben ez a "vegyes, de kevés információval rendelkező" közönség egy emberként szurkolt minden magyar versenyzőnek! Az utóbbi időben most éreztem igazán, hogy jó magyarnak lenni! Közelről láttam a versenyzők - pld. Dalma -tragédiáját, és azt, hogy milyen nagyszerű emberek. A sport csodálatos dolog, és a mai nap szereplői csodálatos emberek. Jó volt a Maty-éren lenni, mert felidézhettem nagyszerű barátom - Séra Miki - emlékét!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dán strandolók, kilógó sógorok

A mai első játéknapon az A csoport mutatkozik be a svájci–osztrák közös rendezésű labdarúgó… Tovább olvasom