Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Kanyó Dénes, a zászlóvivő

Aranyéremért utazik a kolumbiai Caliban csütörtökön kezdődő Világjátékokra Kanyó Dénes, a Muréna Szegedi Úszó- és Búvárklub sportolója. A 36 éves búvárúszó, akinek ezüst- és bronzérme is van már a nem olimpiai sportágak világeseményéről, két számban, 200 és 400 méteres felszíni úszásban versenyez pénteken és szombaton.
58 magyar sportoló 12 sportágban képviseli hazánkat a Caliban csütörtökön kezdődő Világjátékokon. A nem olimpiai sportágak legnagyobb, az olimpiához hasonlóan négyévente sorra kerülő eseményére ma hajnalban utaztak el a búvárúszók, köztük a szegedi Kanyó Dénes és Debreczeni Hajnalka is.

– Kétszer már részt vettem Világjátékokon, ám azóta sokat változott a helyzet. Sokkal komolyabb lett az esemény, a körítés is egyre jobban hasonlít egy olimpiára. Korábban jutalomnak számított a részvétel egy ilyen megmérettetésen, most ez a legfontosabb versenyünk. Jó helyre megyünk, ugyanis válogatottbeli csapattársunk, Székely Lilla már egy hete kint edz, felmérte a terepet – árulta el Kanyó Dénes, a Muréna Szegedi Úszó- és Búvárklub sportolója, aki tegnap pakolta össze a cókmókját, ma hajnalban pedig útnak indult előbb a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, majd Kolumbia felé.

A szegedi búvárúszó teljessé tenné éremkollekcióját a Világjátékokon. Fotó: DM/DV
A szegedi búvárúszó teljessé tenné éremkollekcióját a Világjátékokon.
Fotó: DM/DV

Megyeiek Caliban

A búvárúszók mellett további Csongrád megyei versenyzők is ott lesznek Caliban a Világjátékokon. Az SZVSE tájékozódási futója, Szerencsi Ildikó, a szentesi Szilver TSE táncosai, a László Csaba, Páli Viktória duó, az SZTE-EHÖK SE szumósa, Kalmár István, valamint az EDF DÉMÁSZ-Szeged maratoni kajakosa, Petrovics Máté is indulhat a nem olimpiai sportágak legnagyobb versenyén.

Kanyó a finnországi Lahtiban 1997-ben, a kínai Kaohsziungban 2009-ben vett részt a Világjátékokon. Lahtiból ezüsttel, négy éve pedig bronzzal térhetett haza – most az a célja, hogy teljessé tegye éremkollekcióját.

– 200 és 400 méteres felszíni úszásban indulok. Két dolgot szeretnék: hogy élvezzem a versenyzést, és hogy nyerjek – ezek szorosan összekapcsolódnak. A megnyitó utáni napon, azaz pénteken délelőtt a 400 méteres előfutamokkal indul a verseny, a 200-at másnap rendezik – az olasz Stefano Figini lehet a legnagyobb riválisom. Előtte azonban lesz még egy feladatom: a csütörtök esti megnyitón én viszem a magyar csapat zászlóját – mondta a világ- és Európa-bajnok sportoló, aki vasárnap már repül is haza Caliból.

– Bízom benne, hogy marad még időnk megnézni az óceánt, bár hogy őszinte legyek, nem tudom, mikor tudjuk ezt beszorítani a programba – tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éremesőt hozott a megyének június

Soha rosszabb hónapot: top 10-es összeállításunk első három helyén Európa-bajnok kajakos,… Tovább olvasom