Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson -3°C | 10°C Még több cikk.

Karácsonyvárás a makói Gyömbér családnál

A makói Gyömbér család élete a sportról szól: a 23 éves labdarúgó, Gábor Pápán túl van már ötven első osztályú mérkőzésen, és kedvesével otthon pihen; az apa, Péter a makói utánpótlás első embere; az anya, Jolika pedig mindent a fiúknak és a sportnak rendel alá. A karácsony náluk is a családról szól.
Együtt a család. Ahogy az Edda és Pataky Attila énekli: együtt, így jó.
Ilyenkor nem számítanak a távolságok, bárhol is legyünk a világban, nincsenek leküzdhetetlen akadályok, hogy hazataláljunk. Az otthonba. A család kötelékébe.

Magyarországon pláne nincs távolság. Pápa és Makó sincs túl messze egymástól: a háromszázhatvan kilométer három és háromnegyed óra alatt megtehető. Gyömbér Gábor, a Lombard Pápa Termál FC makói származású labdarúgója meg is teszi nagyjából havonta egyszer, hogy megkapja, amit szinte csak otthon kaphat meg: a szeretetet, a családi békét, az otthon nyugalmát, a biztos hátteret. Na és az utánozhatatlan hazai ízeket.

– Anya pizzája verhetetlen, így aztán van, amikor éjjel kettőkor hazaérve friss, meleg tészta és rajta sok-sok feltét vár. Nem tudok ellenállni neki – meséli makói társasházi lakásukban, az otthonban Gyömbér Gábor.
Talán ez is oka lehet annak, hogy az ősszel jól teljesített az NB I-ben: saját posztján, védekező középpályásként az újpesti Mitrovics és a fehérvári Farkas Balázs mögött harmadik, az összjátékosrangsorban pedig tizenhatodik lett.

– Elégedett voltam a saját őszi szezonommal. Január 12-én kezdődik a felkészülés, addig heti négyszer műfüvön mozgok, eljárok mindennap kondizni, mellette futballozok teremben a makóiakkal, szóval nem álltam le. Ez természetes is. Célom? Például a Bundesliga. Ami elérhető számomra, az most a másodosztály. De innen indult Dárdai, Király, Hajnal, Hrutka és csapatkapitányom, a kapus Szűcs is. A Fradi most nem téma, az csak pletyka volt – teszi hozzá, egyben rögtön cáfol egy frissen felröppent hírt is.

Gábor, Niki, Péter és Jolika: így várják a karácsonyt és a család többi tagját Gyömbérék. Fotó: Frank Yvette
Gábor, Niki, Péter és Jolika: így várják a karácsonyt és a család többi tagját Gyömbérék.
Fotó: Frank Yvette

Ünnep oly szép, a gyertya, ha ég – énekli az Edda. És a gyertya ég a nappali asztalán. Körülötte pedig egy kiegyensúlyozott família ül. Bár Gábor is bátran beszél, a családfő, Gyömbér Péter viszi a szót. Ismert és elismert ember Makón, Gábor mellett még két fia van, vállalkozásokat irányít, a Makói Utánpótlás FC elnöke. Az élete a sport.

– Szerencsére a tévé sűrűn adja Gabi meccseit, így az ősszel csak kétszer voltunk Pápán. És ha már elutazunk, kirándulunk is a Bakonyban. Nagyon fontos a család, ha lehet, nem csak a név- és születésnapok miatt jön össze. Nyáron jobb a helyzet, a Maros-part ideális helyszín a találkozókra. Ilyen fontos család nekem az 1999 óta létező MUFC is: kész az utánpótlás-piramis az ovisoktól az U19-esekig, amelyből minden évben akad legalább egy jó korosztály, így aztán az akadémiai képzés alapjai is adottak. Ennek jele, hogy egyhetes ismerkedésen volt négy fiatalunk Németországban – mondja Gyömbér Péter.

Karácsony jön, így aztán a szeretet asztalánál ott ülnek mindannyian – csakhogy az Eddánál maradjunk. Amelyért Jolika, a háziasszony felel. A fa feldíszítve áll – Gábor és budapesti kedvese, az ELTE-n anglisztikát tanuló Niki feladata volt –, a konyha pedig finomságokat rejt.

– Hal idén nem lesz, Gábor inkább a szárnyasokat kedveli – jegyzi meg Jolika, jelezve, bizony még itt is a labdarúgás, a labdarúgó diktál. – Töltött pulyka, kacsasült, borjúragu és sok-sok finom édesség a menü. Az ételekben és az ajándékozásban is egy az irányelv: a célszerűség – nyerünk így bepillantást Gyömbérék karácsonyi családi előkészületeibe.
Együtt, így jó.

Sportban és lélekben.

Olvasóink írták

  • 1. 1makói 2010. december 25. 09:49
    „Nem ismerem őket, de ezerszer inkább olvasok köztünk élő, tisztességes-becsületes-dolgos emberekről, arról, hogy hogyan ünnepelnek, mint az ostoba, semmiképpen sem érdemeik szerint fizetett, magukat sok esetben Istennek képzelő, öntelt, pökhendi úgy nevezett "celebekről", akiktől egy normális, jóérzésű embernek csak a bicska nyílik ki a zsebében (pl. Győzike és társai).

    Kellemes Karácsonyt kívánok mindenkinek, békességet, boldogságot, egészséget, szeretet.

    1makói”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Herberték először ünnepelnek négyen karácsonykor

Herbert Gábor, a Pick Szeged válogatott kézilabdása Komlón született. Feleségével, Adéllal és két gyermekével, Benedekkel és Dorkával azonban Szegeden tervezi az életét. Tovább olvasom