Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Kemény-legények: jubilál a verhetetlen évjárat

Ma már legendásnak számít az 1975–76-os generáció a magyar férfi vízilabda-történetben, hiszen az ekkor született tehetségek szó szerint végigverték a világot: az Eb- és vb-győztes junior válogatott egyszer sem kapott ki. Pont 20 éve érte el legnagyobb sikerét, majd felnőttként írta tovább a Kemény-legények jól ismert történetét. A három olimpiai bajnoki címet megalapozó csapatot szegedi pólósok is erősítették: Molnár Tamás, Fodor Rajmund és Mód Péter.
– Őket tettem a csapatba. Aztán így sült el. – egy interjúban ezt a szerény választ adta Kemény Ferenc, amikor arról kérdezték, hogy jött össze az 1975–76-os évjárat. A legendás férfi vízilabda-generáció, amelyből egy verhetetlen csapat alakult: 66 meccsből 65 győzelem és 1 döntetlen. Az eredmény: ifjúsági és junior Eb-arany, majd utóbbi korosztályban világbajnoki cím.

A pólós berkekben Fecsó bácsiként ismert szövetségi kapitány segítője Faragó Tamás volt a válogatottnál, a világbajnokok névsora pedig a következő: Kásás Tamás, Kiss Gergely, Székely Bulcsú, Tiba Péter, Pelle Balázs,  Vári Attila, Hesz Máté, Steinmetz Barnabás, Regős Áron, Varga Tamás, Fodor Rajmund, Mód Péter és Molnár Tamás. Utóbbi hat vízilabdázó Csongrád megyei kötődésű, hiszen Regős Szentesen, Varga és Steinmetz pedig Szegeden is játszott, míg Molnár, Fodor és Mód tősgyökeres szegedi.

Mód Péter a lejjebb látható képpel a Facebookon emlékeztetett mindenkit: július 29-én volt 20 éve a dunkerque-i junior vb görögök ellen megnyert döntője, amely a társaság legnagyobb sikere volt akkoriban, egyben az utolsó korosztályos mérkőzése. Innentől már „csak" a felnőttválogatottban bizonyíthattak. Többek között három olimpiai bajnoki arany, egy győztes világbajnokság és két Európa-bajnoki cím köthető hozzájuk.

Aranyat érő összhang

– Ha posztok szerint egyénként nézzük, más válogatottakban szerepeltek jobbak is nálunk, ez kétségtelen. Az akkoriban nagyon erős spanyolok, horvátok és oroszok között is voltak kiváló játékosok, a világeseményekről eltiltott szerbekről nem is beszélve. A belső összhang viszont nálunk volt a legjobb, ráadásul a tehetségünk komoly motivációval és munkabírással társult – fejtette ki a 75–76-os „évjárat" titkát Molnár Tamás.

Micsoda csapat volt! Húsz éve nyert junior-vb-t a magyar vízilabda-válogatott, majd felnőttként is végigverte a világot. Fotó: DM
Micsoda csapat volt! Húsz éve nyert junior-vb-t a magyar vízilabda-válogatott, majd felnőttként is végigverte a világot. Fotó: DM

A háromszoros olimpia bajnok center tavaly fejezte be profi pályafutását, azóta a Tiszavirág Szeged Diapolo férfi vízilabdacsapatának ügyvezetője és szakmai igazgatója. Fodor Rajmund két aranyat nyert ötkarikás játékokon, most pedig az utánpótlással foglalkozik: tavaly átvette a Vasas ifjúsági csapatának vezetését, emellett bíráskodik, jelenleg pedig hagyományos máltai vízilabdatáborát vezeti.

Miért nem lett olimpiai bajnok?

A szegedi csapattagok közül tehát csak Mód Péter nem lett olimpiai bajnok. Adódik a kérdés: miért?

– A tehetségem a szorgalmam volt, Fecsó bácsi is így jellemzett engem. Rá kellett jönnöm, hogy ez önmagában nem elég arra, hogy felnőttválogatott legyek. Nem volt reális cél az olimpia, így inkább a tanulmányaimra koncentráltam. Szüleim nyomdokaiba lépve gyógyszerész lettem, és egyáltalán nem bántam meg a döntésem. Furcsa volt külső szemlélőként látni Papeszékat a felnőtt világeseményeken, de nem volt rossz érzésem emiatt. A civil élettől olyan élményeket kaptam, amelyeket egy rengeteg lemondással járó profi karrier nem adhatott volna meg – reagált Mód Péter, aki a Szegedi Vízipóló Suli elnökeként kamatoztatja az utánpótlás világeseményeken szerzett tapasztalatait.

Lazulás Fecsó bácsival

Ez a korosztály nemcsak eredményessége miatt legendás, hanem szövetségi kapitánya, Kemény Ferenc miatt is – akinek fia, Kemény Dénes vitte csúcsra felnőttként az aranygenerációt. Fecsó bácsi már akkor is utánozhatatlan figura volt. Molnár Tamás például erre az aranyköpésére emlékezett vissza: „Megfigyeltem, hogy mindig az hibázik, akinél a labda van". Stílusos volt a kritikája.

– Én is idézném az örök klasszikus beszólásait, de a legtöbbet nem tűrné a nyomdafesték. Mindig jókedvű volt a csapat, ezt főként neki köszönhetjük. Egy olyan mester, akivel lehet viccelni. Egyszer például a táskájába súlyokat raktunk a konditeremben, de ő nem szidott érte, velünk nevetett. Viszont alázatra is tanított minket. A fineszes magyar megoldások és a lazaság mellé ugyanis mi a melót is odatettük. A pólós életérzésnél pedig ez sokkal fontosabb. Sajnos ez hiányzik a mai fiatalokból, de mi megpróbáljuk erre nevelni őket – zárta tanulságos mondandóját Mód Péter.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kazany: vb-csúcs győzelem

A csoportelsőséget a kazahok és a dél-afrikaiak felett aratott fölényes győzelemmel már korábban megszerezte a magyar válogatott. Tovább olvasom