Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 14°C Még több cikk.

Kemény az eszére hallgatott

Kevés ember maradt higgadt az újszegedi sportuszodában hétfőn rendezett magyar–szerb felkészülési vízilabda-mérkőzés közben történt „vízibunyó" alatt, de az egyikük a mieink szövetségi kapitánya, Kemény Dénes volt. Aljas, gyáva, hátulról támadt – ezeket a szavakat is használta a Kis Gáboron revánsot venni akaró Vanja Udovicsics tette kapcsán.
Vanja Udovicsics nagyon megjegyezte magának 2009. július 28-át. A szerb vízilabdás a római világbajnokság kapcsán nem arra büszke, hogy tagja lehetett a vb-t nyert válogatottnak, hogy az olasz fővárosban a negyeddöntőben hosszabbítás után legyőzték az egy évvel korábban olimpiát nyerő magyar válogatottat. Inkább más foglalkoztatta az azóta eltelt száznyolcvanegy napban. Vanja alig várta, hogy újra a magyarok ellen vízilabdázzon. De nem az újabb győzelem érzésére vágyott, hanem revánsra. Személyes indokok hajtották, hiszen a csapata legyőzte Kásásékat.

Vérre szomjazott. Kis Gáboron akart bosszút állni, aki Rómában komoly szabálytalanságot követett el ellene. Igaz, Kis ott megkapta a „jutalmát", a végleges kiállítást.

Tömegjelenet a vízben. A kék sapkás szerbek egy emberként támadtak Kis Gáborra, akinek aztán csapattársai a védelmére keltek. Fotó: Iványi Aurél
Tömegjelenet a vízben. A kék sapkás szerbek egy emberként támadtak Kis Gáborra, akinek aztán csapattársai a védelmére keltek. Fotó: Iványi Aurél

A „visszavágás" hétfőn Szegeden érkezett el Vanja Udovicsics számára. Nem egyedül tervezett, akadtak segítői. Hárman? Négyen? Szinte lényegtelen. Egy biztos, többszörös túlerőben volt társaival.

Egy bejátszásnál megtámadták Kis Gábort. Az aljas támadás láttán vízben és parton kevés ember maradt higgadt. A magyar válogatottat 1997 óta irányító szövetségi kapitány, Kemény Dénes azonban úgy látszott, megőrizte hidegvérét. Szerencsére.

– Nem volt könnyű higgadtnak maradnom. A négyéves munkánkat is tönkretehettem volna, ha a szívemre hallgatok, ha heves vérmérséklettel felelek. Nem vagyok buta, így tudtam, hiába követett el aljas dolgot a szerb, inkább az eszemre kell hallgatnom, és ott, azonnal nem szabad reagálni. Akkor nem mondtam semmit az ellenfél szövetségi kapitányának, Dejan Udovicsicsinek, idő kellett, hogy higgadtan értékeljek. Akár pozitívat, akár negatívat mondok neki, az nem javított volna a helyzeten. Pár órával később, délután már megbeszéltük az eseményeket, és egyezett a véleményünk. Ő is azt vallotta, Vanja Udovicsics lerombolta a róla kialakult képet, gyáva volt, amikor hátulról támadott, ráadásul Gábor nem így viselkedett vele, hanem szemtől szemben cselekedett Rómában. Igaz, a meccs egy rossz periódusában – mondta Kemény Dénes.

Szerencsére a kapitány higgadt maradt. Fotó: Schmidt Andrea
Szerencsére a kapitány higgadt maradt.
Fotó: Schmidt Andrea

Bármily meglepő, a kapitány a válogatott szempontjából pozitívnak értékelte a hétfőn történteket.

– Még 2001-ben, a budapesti Európa-bajnokságon történt hasonló inzultus Molnár Tamással szemben, és azok után hiába vezettek a szerbek három góllal az athéni döntőben, megnyertük az olimpiát. Jó ómen, erőt kell, hogy adjon a fiúknak ez az eset – tette még hozzá Kemény Dénes.

Tovább vizsgálódik a rendőrség

Továbbra is tart a megállapítása annak, hogy történt-e bűncselekmény a magyar és szerb vízilabda-válogatott hétfői, szegedi közös edzésén – közölte Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője kedden. Martin György, a Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) elnöke úgy reagált, hogy az MVLSZ nem kíván semmit sem lépni az ügyben. – A pólóban ilyesmi előfordul, a rendőrségi vizsgálatot pedig ostobaságnak tartom. Az a szövetségi kapitánynak a dolga, hogy eldöntse, a szegedi edzésen történtek után is akar-e közös gyakorlást a szerbekkel. Ha igen, a szövetség támogatja, s azt is tudomásul veszi, ha nem – fogalmazott.

Olvasóink írták

 • 4. lamatic 2010. január 27. 10:35
  „Gratula Dénes!”
 • 3. apuka 2010. január 27. 10:31
  „1. Ez demagógia! Ez két vízilabdás ügye volt, semmi köze trianonhoz vagy a két ország viszonyához. Egy olyan sportágban, melyben a játék része, hogy egymást püfölik, könnyű átlépni a határt.”
 • 2. azigazitrebitsch 2010. január 27. 10:04
  „Gratula Dénes!
  Ebben az egész óvodás szintű történetben,talán Te voltál az egyetlen normális,európai módon hozzáálló emberke.”
 • 1. tuskóhopkins 2010. január 26. 22:51
  „Primitív, zsigeri bosszú. Akár szerb-magyar, akár trianoni, akár "hideg napok"-alapon. Mindenképpen kiirtani-való, unitelligens, sport- és emberellenes patkányinvázió. Hát ezért kell neki sajtóvisszhang, nem a rendőri reakció miatt - mert (bár szép a rendőrség segítőkészsége) - ezt nem rendőri szinten kell (kéne!) megoldani.

  A szerb-magyar gyűlölködésért a 20. század (vagy még régebbi történelem) a felelős.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar-orosz barátságos labdarúgó-mérkőzés márciusban

Az orosz nemzeti együttessel játszik barátságos mérkőzést március 3-án, a Puskás Ferenc Stadionban a… Tovább olvasom