Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Keresztesi Alexandra: új élet az Andokban

Ha kiharcolja az indulást, már argentin állampolgárként érkezhet a Maty-éri kvalifikációs világbajnokságra az EDF Démász-Szegedi VE egykori kajakosa, Keresztesi Alexandra (27).
Először csak mint a jó sporttársak köszöngettek egymásnak. Váltottak néhány szót angolul, majd mentek tovább, és tették a dolgukat. Aztán eljött 2007, amikortól már rendszeres volt az e-mail-váltás, a csetelés. A pekingi olimpia hozta meg a fordulatot: akkor dőlt el végérvényesen, hogy az argentin Miguel Correa és az EDF Démász-Szegedi VE versenyzője, Keresztesi Alexandra összeköti az életét. Előbb 2008 decemberében eljegyezték egymást, 2009 januárjában a kétszeres világbajnok szegedi kajakos államvizsgázott a Szegedi Tudományegyetem mérnöki karán mint vállalkozó-menedzser mérnök, majd következett egy három hónapos argentínai turistaút, a végén pedig áprilisban az esküvő.

asd
Argentínába házasodott és költözött a Keresztesi Alexandra (jobbról) kajakos.
Fotó: DM/DV

– A spanyol nyelvvel és az országgal is meg kellett ismerkednem, ezzel közel tizenkét hónap ment el. Dolgoztam, és a kajakozásra nem is igazán gondoltam. Aztán 2010 májusában újrakezdtem az edzéseket párom szülőhelyén, a chilei határhoz közeli, az Andokban lévő San Carlos de Barilochéban, mert nem tagadom: hiányzott már – emlékezett vissza Keresztesi.

Tavaly augusztustól aztán beindult a nagyüzem és a komoly edzés, majd novemberben az argentin országos bajnokságon mindketten rajthoz álltak – és bekerültek a válogatottba.

Keresztesi Alexandra: a spanyol nyelvvel és az országgal is meg kellett ismerkednem, ezzel közel tizenkét hónap ment el.
Keresztesi Alexandra: a spanyol nyelvvel és az országgal is meg kellett ismerkednem, ezzel közel tizenkét hónap ment el. Fotó: DM/DV

– Mindez azért még csak annyit jelent, hogy mehetek az edzőtáborba. A végleges válogatók időpontja március, ahol nem elég az első hely, hanem egy szintidőt is teljesíteni kell. Remélem, júliusra meglesz az állampolgárságom, és a szegedi világbajnokságra már mint argentin versenyző érkezhetek meg. Tervben van a dél-amerikai bajnokság, majd a vb után a pánamerikai játékok is, szóval akad feladat bőven. Ami pedig a sportág argentin jövőjét illeti: egyre több a gyerek, aki a kajakozást választja. Nagyjából félszáz klub működik az országban, a szövetség elnöke pedig a sógorom, a legeredményesebb argentin kajakos, Javier Correa, aki két olimpián is szerepelt, és Sydneyben ezer méteren ötödik, Athénban ötszázon nyolcadik volt – mesélt Keresztesi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bocsa: Béresék bronzérme

Megkezdődött a parasportolók nemzetközi bocsaszezonja. Tovább olvasom