Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Kézilabda-akadémia épül Szegeden

A Pick Szeged erősített – utánpótlásvonalon. A Veszprémben is dolgozó, az ország egyik legjobb utánpótlásedzőjének tartott, 50 éves Velky Mihályt igazolta le, aki három évtized után – akkor a Volánban kézilabdázott – tért vissza a Tisza partjára.
Veszprémből igazolt a Pick Szeged férfi kézilabdacsapata – Velky Mihályt (50) utánpótlás-igazgatónak, akit három éves szerződés köt a klubhoz. A minden korosztályt érintő munka augusztus 1-jén startolt. Nagy tervekkel érkezett a Tisza partjára, és szélesítve a bázist egy kézilabda-akadémiát szeretne kollégáival felépíteni.

Velkynek ismerős Szeged, 30 éve, egyetemista korában három szezont (1981-től 1984-ig) húzott le balszélsőként a Volánban. Olyan társakkal, mint Szabadits Zoltán, Tóth Géza, Barabás János, Szabó „Sonka" László, Tenke Endre, Bartalos Zoltán, Oláh Zoltán, Árvai Béla, Hubai János, Oláh Béla, Vincze Tamás, Avar György, Bárány Zsolt és a Pick Szeged jelenlegi trénere, Skaliczki László – emlékezett és sorolta a neveket a szakember.

Velky Mihály személyében Veszprémből igazolt utánpótlás-igazgatót a Pick
Velky Mihály személyében Veszprémből igazolt utánpótlás-igazgatót a Pick.
Fotó: Karnok Csaba

A kupában aranyat, a bajnokságban bronzot nyert, és az alma materben ismerkedett meg feleségével, Bisján Évával. De vissza mostani „szerepéhez", az utánpótlás-neveléshez! Nem előélet nélküli, a Veszprém serdülőivel bajnoki címet, ifjúsági csapatával három bajnoki és egy kupaaranyat zsebelt be, míg az ifjúsági válogatott vezetőedzőjeként 10. lett a korosztályos Európa-bajnokságon.

Csapatok, edzők

A juniorok szakmai munkáját Bárány Zsolt, az ifjúságiakét (1994–95-ös korcsoport) Szabó Levente, a '96-os serdülőkét Vágó Attila, a '97-es serdülőkét Szabó Péter irányítja, míg a '98-as korcsoport képzéséért Bolvári István, a '99-esért Velkyné Bisján Éva, a 2000-esért Mandl Alíz, a 2001-esért Komáromi Endre felel. A két szivacskézilabdás csoporttal Répás Georgina és Takács Krisztina foglalkozik. A csapathoz tartozik még Mandl Gábor, a Vörösmarty Mihály Általános Iskolában övé minden korosztály.

– Minden korcsoportot figyelembe véve jelenleg mintegy 160 gyerekkel foglalkozunk Szegeden – mondta Velky Mihály–, a bázist, az alapot feltétlenül szélesíteni kell. Az iskolák közül egyedül a Vörösmartyval szorosabb az együttműködés, amit bővíteni akarok, és a korábbi ismeretségeimet mozgósítva a régi, szoros munkakapcsolathoz visszatérni például a Madáchnál. A követendő példa itthon a Veszprém – onnan érkeztem, 10 évet dolgoztam ott az első esztendőt felnőtt másodedzőként, kilencet az utánpótlás-nevelésben –, ott a felnőtt előtti három korosztályban 70–80 srác kézilabdázik. Legalább ezt a szintet el kell érni, amihez a labdarúgás mintájára akadémiai, sportiskolai rendszert akarunk felépíteni a városban.

Elmondta, külföldön még „ijesztőbbek" az adatok, a spanyol, a francia és a német elitklubokat nem is említette, de Szlovéniában is 350–400 fiatal kézilabdázik egy átlagos egyesületnél, a Bajnokok Ligáját is nyert Celjénél még több. A BL-gárdáknál egyre nagyobbak az igények, a követelmények az utánpótlással szemben. Ezért – úgy tervezi – határon túli, magyarlakta területeken dolgozó műhelyekkel is felveszi a kapcsolatot, együttműködési szerződést köt. Igaz a „terjeszkedési" szándék a dél-alföldi régióra is, minél több településen szeretne Pick-bázist, kézilabdás osztályos általános iskolákat. Még jobban, tudatosabban igyekeznek menedzselni, versenyeztetni a csapatokat – ezek az akadémiaépítés lépcsőfokai, s ebben partner a klub egykori kiválósága, Mezei Richárd, a Pick Kézilabda Zrt. vezérigazgatója.

Mindig szeretett vízparton élni, ezért érezte jól magát Szarvason (odavalósi), Balatonfüreden (a felnőtteknél edzősködött 3 és fél évig), és örömmel tért vissza családjával Szegedre. Felesége, Velkyné Bisján Éva a '99-es korcsoportot edzi, a Dunaújvárosban is szerepelt lánya, Viktória az NB I/B-s Dorozsmát erősíti, az 1992-es születésű Péter tagja a Pick felnőttkeretének, de főként a juniorban számítanak rá.

Olvasóink írták

 • 11. W666W 2011. augusztus 07. 18:17
  „Erre a hírre az Üvegtigrisbül vett részletet írnék
  " De már mikor történt ???? "
  Utalva arra hogy a Délmagyar 08/06 ánír t erröl mikor az egész ügylet kb arra datálódik amikor Csányiék átvették a PICK Szeged kézicsapatot..Ez a kiváló utánpótlásedzü volt az elsö igazolások között..Mi van nem volt Hír azt elövettünk egy pár hónapos dolgot ?????

  ja persze azért "aktuális" a dolog mert aug 1-én állt munkába :)

  Nos sok sikert Neki, de jó lenne ha visszahoznák azokat az idöket amikor a Nagcsapat KÖZVETLEN utánpotlásbázisát az ificsapat gerincét a szakközépiskolai kézicsapatok legjobbjai adták..DÉRI, RÓZSA FERENC szakközép stb stb”
 • 10. Csaba71 2011. augusztus 07. 08:31
  „Jó hír ez, csak a lányokat felejtették el már megint. Pedig korosztályos szinten a lányok is vannak olyan tehetségesek és eredményesek mint a fiúk.”
 • 9. Sandman 2011. augusztus 07. 07:29
  „Kedves polgár! Szerintem félreértetted, a Grüni nem külföldi természetesen, az ő helyére hozták Pribanicot! Egyébként pont nem jó példa Pribanic, mert ő a szurkolók kedvence az új igazolásokból.
  Lesz itt szakközépiskola is, az egyik a Piarista szerintem. Sajnos a tagdíj a legkevesebb kiadás szinte, de kell felszerelés, labda és minél több "tétmeccs", ahhoz pedig utazni kell, megszállni kell, ami nem kevés kiadást jelent a szülőknek.
  Nehéz eldönteni azt, hogy mi a helyes út az utánpótlásképzésben. Veszprém nem akkora, hogy annyi helyi tehetséget kineveljen, ezért a hírnevüket kihasználva bentlakásos iskolákba csábítják az országban fellelhető tehetségeket, lásd Éles Kézisuli. A mai élsport ezt kívánja meg, sajnos. Csak a legtehetségesebbek juthatnak el az igazán nagy csapatokhoz, a nagy létszám pedig ezek felfedezését segíti elő.”
 • 8. igazságkereső 2011. augusztus 06. 20:07
  „Ha szeretne egy kézilabda-akadémiát felépíteni, akkor az sikerülni is fog, hiszen a Megyei Kézilabda Szövetség elnöke, Fekete József ehhez nagyon hatékony szakmai és erkölcsi segítséget is tud nyújtani! Nem feladni az elképzeléseket,kitartó,türelmes munkával ez sikerülni is fog! Hajrá Pick Szeged!!!”
 • 7. Együgyű 2011. augusztus 06. 19:02
  „Végre megint egy nagyszerű hír!
  A gyerekeknek itt az ország második csapata példaképnek!
  Ha jól működik meg is hozza a befektetést!
  Egy tanács!
  A hátrányos helyzetű családokban nevelkedő gyermekektől ne szedjenek tagdíjat, ha
  rendszeresen járnak edzésre és versenyekre.
  (Persze hitelesen igazolják, ezt a szülök.)
  A több gyermek közül kinevelhető több tehetség!
  Persze aki komolytalan el kell küldeni!!!

  HAJRÁ PICK!”
 • 6. kowalsky 2011. augusztus 06. 18:28
  „Mindig kimarad Velky életrajzából Szarvas, pedig a 90-es években ott is eredményesen vitték a kézilabdás gimis osztályokat, sok NB-s játékost nevelt a kollégájával közösen.”
 • 5. polgár 2011. augusztus 06. 17:06
  „Grünfelder Péter miért külföldi?”
 • 4. Mormota 2011. augusztus 06. 15:35
  „Szép tervek, de ne veszprémi mintára építkezzünk!!!
  Az nem hangzik el a cikkben, de a veszprémi utánpótlásban junior-ifi szinten gyakorlatilag nincsen helyi gyerek.
  Az igazoláshoz nekünk is csak pénz kell!
  Itt Szegeden eddig 160 szegedi gyerek kézilabdázott!!! Talán meg kellene őket becsülni és nem külföldi fiatalokat hozni helyükre (lásd Grünfelder-Pribanic)”
 • 3. Picim 2011. augusztus 06. 12:31
  „Örülök, hogy a jövőben is gondolkodnak. Csak így lehet megmenteni a szegedi kézilabdát!”
 • 2. 307 2011. augusztus 06. 11:51
  „Véleményem szerint nem csak általános iskolai szinten, de középiskolánál is fontos lenne az iskolai kapcsolatok építése. Várkonyi Béla bát én is hiányolom!”
 • 1. frakk 2011. augusztus 06. 11:03
  „Gratula a visszatéréshez. Szegeden jelenleg is sok igazán nagy tehetségű utánpótlás játékos bontakozik. Egy része már eddig is Veszprém felé kacsingatott , talán így itt maradnak.
  Már csak a szponzorok kellenének. Szeged gazdasági teljesítményét és "rátermett vezetőt" ismerve itt ütközünk gránitfalba.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balázs Nikolett Kijevben

A Domaszéki Judo Ifjúsági SE fiatalja, Balázs Nikolett utazhat az augusztus 11. és 14. között az… Tovább olvasom